ZNANOST U PRAKSI: Nadogradnja IRB-ovog Panoramskog uređaja za…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Tra
2020
05

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Tehnologija › ZNANOST U PRAKSI: Nadogradnja IRB-ovog Panoramskog uređaja za…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
11.2013

ZNANOST U PRAKSI: Nadogradnja IRB-ovog Panoramskog uređaja za ozračivanje

Na fotografiji je prikazan Oltar Majke Božje Loretske, Sv. Juraj, Plešivica (1757) prije i nakon tretmana.
ZNANOST U PRAKSI: Nadogradnja IRB-ovog Panoramskog uređaja za ozračivanjeBrrrest
 

Metoda zračenja izvora kobalta-60 je učinkovita, jeftina, brza, čista i sigurna metoda za sterilizaciju, pasterizaciju i dekontaminaciju raznih materijala, koja se intenzivno koristi u znanosti i gospodarstvu.
Znanstvenicima Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) odobren je projekt Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) vrijedan 221.000 eura za nadogradnju jedinog pogona za zračenje na panoramskom izvoru 60Co u Hrvatskoj i regiji.

Nadogradnjom pogona značajno će se povećati kapaciteti za brojna interdisciplinarna znanstvena istraživanja, posebno u području modifikacija materijala, sinteze novih naprednih materijala zanimljivih iz područja nanotehnologije, kao i za pružanje komercijalnih usluga gospodarstvu. Dobivenim sredstvima će se provesti i postupak dobivanja certifikata po ISO standardima u skladu s EU zakonodavstvom što će otvoriti nove prilike i na tržištu Europske unije.

Radioaktivnost i zračenje dijelovi su prirodnog okoliša koji su postojali na Zemlji prije bilo kakvih oblika života. Ti fenomeni postali su dio života ljudi, a njihovo razumijevanje i pravilno korištenje uvelike je doprinijelo kvaliteti života te razvoju znanosti, industrije i medicine od njihovog korištenja kao izvora energije, preko upotreba u poljoprivredi, biotehnologiji i medicini pa sve do korištenja u području arheologije i konzervatorstva.
Korištenje zračenja u tehnikama obrade iznimno je važno u zdravstvenoj zaštiti i očuvanju okoliša jer zamjenjuje druge štetne postupke sterilizacije i dezinsekcije u kojima se koriste toksične i kancerogene kemikalije opasne za ljude i okoliš. Radijacijska metoda koja koristi ionizirajuće zračenje 60Co je učinkovita, jeftina, brza i sigurna metoda koja ne proizvodi radioaktivni otpad i time ne predstavlja nikakvu opasnost po okoliš.
Metoda funkcionira tako da visoku energiju ionizirajućeg zračenja koju emitira radionuklidni izvor izotop 60Co, izravno apsorbiraju elektronski sustavi atoma i molekula, što s maksimalnom djelotvornošću rezultira nastajanjem reaktivnih čestica koje iniciraju kemijske reakcije. Biološki učinci zračenja također su posljedica kemijskih promjena u živoj tvari. Ove su promjene bazirane na radijacijskim oštećenjima DNA i staničnih membrana koja uzrokuju nesposobnost stanice za njeno daljnje razmnožavanja. Na temelju njegovog biocidnog djelovanja, namjernim izlaganjem mikrobiološki kontaminiranih materijala djelovanju ionizirajućeg zračenja, djelotvorno se uklanjaju mikrorganizmi nepoželjni u raznim materijalima.

Radijacijska sterilizacija, pasterizacija i dekontaminacija raznih materijala, od medicinske opreme i pomagala, farmaceutskih proizvoda, kozmetike i neke hrane, pa sve do predmeta iz kulturne baštine, intenzivno se već nekoliko desetljeća uspješno primjenjuje na našem Institutu.

LRKD je jedini laboratorij u Hrvatskoj koji se bavi fundamentalnim istraživanjima u radijacijskoj kemiji i dozimetriji, primijenjenim istraživanjima u dozimetriji, osobito u zaštiti od zračenja u medicini i zaštiti okoliša, te radijacijskom tehnologijom. Laboratorij raspolaže prostornom i materijalnom infrastrukturom koja jamči sigurno korištenje tehnika ozračivanja. 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Brrrest

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Tehnologija › ZNANOST U PRAKSI: Nadogradnja IRB-ovog Panoramskog uređaja za ozračivanje