mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
19:00
Tra
2014
20

Zagreb › Kalendar ›  › Galerija V. Filakovca Izložba Damira Matijevića

Zagreb Test2
Zagreb Test2  rotator
 
 
Zagreb - Najava događaja
Zagreb - Protekli događaji
Povezani događaji
Zadnje vijesti
Najnoviji videi
 
Zagreb Lea Dekleva - Jos sam tu Lea Dekleva - Jos…
Zagreb Otvaranje slikarske izložbe Lik žene u Europskom domu Zagreb Otvaranje slikarske…
Otvaranje slikarske…
Zagreb Slavonia band - Lažu dušmani Slavonia band -…
„Lažu dušmani“…
Zagreb Daria Hodmar - Iza Tvojih Rijeci Daria Hodmar - Iza…
Daria Hodmar - Iza…
Recepti
Pečene rajčice - Zagreb, mojzagreb.info Pečene rajčice
Rajčica, paradajz, pomidor,…
Šarena proljetna riža - Zagreb, mojzagreb.info Šarena proljetna riža
Riža s puno svježeg…
Povrtna juha od zelene šparoge - Zagreb, mojzagreb.info Povrtna juha od zelene…
Ova je juha bogata mineralima…
Juha od rotkvica - Zagreb, mojzagreb.info Juha od rotkvica
Proljeće na tanjuru.
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
19
 
04.2014

Galerija V. Filakovca Izložba Damira Matijevića

28. 4. – 15. 5. 2014
 
Galerija V. Filakovca Izložba Damira Matijevića

Noću su, dakako, sve mačke crne, ali i svi predmeti, svi ambijenti, sve pojave dobrim su dijelom prekrivene mrakom i izgledaju ujednačenije, neutralnije, monotonije negoli pod dnevnom sunčevom rasvjetom. Ali noćni izvori svjetlosti, zauzvrat, pristrano se okupljaju i iz tame izvlače samo određene dijelove i pojedinačne oblike, stvarajući tako novu hijerarhiju značenja i važnosti osvijetljene stvari. A noćni prolaznik potom bira objekte koji ga više privlače i zanimaju, a ako je pritom i fotograf, snima i kadrira one prizore i situacije u kojima se dijalog svjetlosti i tame pokazuje znakovitim, gdje se iz dubine, čak bezdana, mraka, pomaljaju tragovi prema kojima ne možemo ostati ravnodušni.

Damir Matijević je učestalo hodao noću dragim mu Zagrebom, znanim ulicama i trgovima, u raznim godišnjim dobima, te svojom kamerom hvatao zanimljive scene i situacije. Poput noćne leptirice posebno je bio privučen uličnim svjetiljkama, a poput uporna šetača naročito je hodočastio parkove i njihove spomeničke jezgre. Ali u njegov su kadar najradije upadali oni svjetlosni izvori koji su se morali izboriti za svoj status u konfrontaciji s obližnjim zidovima, što su im priječili rasprostiranje, ili u konkurenciji sa stablima, što su im ritmizirala raspored. Među najuspjelije sekvence Matijevićevih noćnih zagrebulja svakako su snimci ujednačenih nizova uličnih lampiona, što se odrazuju u vodi ili se izmjenično prepliću s deblima i krošnjama.

Posebno je zanimljiv Matijevićev odnos prema bljesku i obasjanju što često silovito nadire u srce kadra, prijeteći čak da svojom difuznošću i raspršenošću relativizira zbiljske koordinate motiva. Pritom se prisjećamo kako je na prethodnoj izložbi preferirao upravo čvrste obrise i jasne prostorne odrednice, pravu geometriju prizora (Uostalom, i naslov izložbe Zidovi, podovi, stupovi, svodovi svjedočio je naglašenu težnju za fiksiranjem arhitektonskih elemenata, vertikala i horizontala). Ovom je zgodom poželio tražiti baš suprotne efekte, umjesto statičkih dinamičke, umjesto linearnih mrljaste sastojke kadra. Naravno, razlika je i u samoj naravi ambijenta, a ne samo u dobi dana: snimci s ranije izložbe nastali su na jugu i u tijesnim ambijentima u koje je sunce prodiralo, dok su kadrovi Zagreba noću, naravno, uhvaćeni u sjevernjačkoj atmosferi i osvijetljeni umjetnim svjetlom što se koncentrično rasprostire po širinama i prodolima prostora.

Možda je pokoji put Matijević poželio i u Zagrebu naći jače geometrijsko uporište, određenije perspektivne planove. Prizor s kolodvora ima naglašenu centričnost i usmjerenost prema točci u kojoj se sijeku dijagonale pobočnih strana; prizor s blistavim tramvajskim tračnicama i svijetlom trakom prolaska vozila također ima čvrsto “crtovlje”, a neonskim cijevima uokvireno pročelje “Elektre” tvori jaki naglasak iskošena pravokutnika. Ali u većini radova dominira mekoća i blagost svjetla što miluje okolni zrak i nježno klizi po površinama što je prisno odrazuju.
                                                                                                        

Tonko Maroević

O događaju:

Zagreb Dpz 01 200414
Zagreb Dpz 02 200414
Zagreb Dpz 03 200414
Zagreb Dpz 04 200414
Zagreb Dpz 05 200414
 
Galerija V. Filakovca Izložba Damira MatijevićaKuhajmo zajedno s Almom ČatlakomGAVELLA: Osmi povjerenikKOMEDIJA: Jalta, JaltaGAVELLA: Osmi povjerenikHNK: Richard Wagner - Lohengrin - operaHNK: Gioachino Rossini Seviljski brijač - operaSveta tri kraljaNova godinaSveti Stjepan
 
mojzagreb.info preporuča
Ured za udruge Vlade RH Danas bez struje Oblikovanje & dizajn Gradska groblja - Raspored pogreba
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Jutarnji List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Sportske Novosti Današnje izdanje (i do 80% popusta) Slobodna Dalmacija Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
Sviđa li Vam se novi izgled portala?
  •   Da
  •   Ne
 
 

Zagreb › Kalendar ›  › Galerija V. Filakovca Izložba Damira Matijevića