IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Ruj
2020
20

Zagreb › Savjeti › IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA…

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
06
 
06.2019

IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA POVODOM…

 
IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA POVODOM 10. OBLJETNICE DONOSI IZNENAĐUJ

Helsinki, 7. lipnja 2019.

 

 

IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA POVODOM 10. OBLJETNICE DONOSI IZNENAĐUJUĆE REZULTATE

 

 

Objavljeni su rezultati Ljetnog barometra™ Ferratum grupe za 2019., čime je obilježena 10. uzastopna uspješna anketa. Više od 22.000 kućanstava sudjelovalo je u anketi koja se provodi dva puta godišnje i koja je istraživala ponašanje potrošača tijekom ljeta u 17 zemalja. Podaci su uključivali ljetne aktivnosti, jesu li sudionici kupovali putem interneta ili u tradicionalnim trgovinama i kako se potrošnja uspoređuje u različitim zemljama.

 

Ovogodišnji rezultati pokazuju da će 28% ispitanika potrošiti više novca tijekom ljetne sezone, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je 39% njih izjavilo da će potrošiti jednako kao i prošlog ljeta.

 

Iznenađujući rezultati u vezi s potrošnjom po zemljama

 

U nekim su zemljama uočene dramatične promjene u usporedbi s prethodnim godinama. Na primjer, Norveška je bila na prvome mjestu kao potrošač s najvećim iznosom potrošenog novca (od raspoloživog prihoda kućanstva), što je 2018. godine iznosilo 68%. Međutim, ovogodišnji rezultati pokazali su da je Norveška na 10. mjestu sa samo 36% raspoloživih prihoda kućanstva za ljetovanje 2019. godine.

 

Rumunjska se spustila za jedanaest mjesta, prešavši sa 6. mjesta na posljednje na ljestvici, u još jednom iznenađujućem kretanju za ljetnu potrošnju među 17 zemalja. Rumunjski ispitanici bili su spremni potrošiti 58% svojeg raspoloživog prihoda kućanstva u 2018. godini, ali taj je broj pao na samo 12% u 2019. godini.

 

Što se tiče iznosa mjesečne plaće koja će se potrošiti tijekom ljetnih praznika, veliki potrošači su Meksiko (66%), Bugarska (56%), Španjolska (51%) i Latvija (43%). Najniži potrošači u ovoj kategoriji su nordijske zemlje poput Finske (28%) i Danske (26%), nakon kojih slijede Brazil (13%) i Rumunjska (12%).

 

 

Gotovina kontinuirano gubi naklonost u 2019. godini. Budućnost je mobilna!

 

Prema rezultatima ankete, 85% ispitanika u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj odabralo bi kartice umjesto gotovine. Međutim, ovaj trend nije ograničen samo na Skandinaviju, a ukupno više od 60% sudionika u anketi navelo je da preferiraju kartice umjesto gotovine ovog ljeta, što je nešto veći postotak od prošlogodišnjih 50%.

 

Usluge mobilnog bankarstva također su u porastu: više od 80% ispitanika iz Švedske, Nizozemske, Kanade, Velike Britanije, Poljske i Brazila izjavilo je da će koristiti mobilno bankarstvo tijekom toga razdoblja. Anketa pokazuje da sve više tržišta prelazi na digitalno za svoje bankarstvo.

 

 

 

Kupovina putem interneta i u trgovinama zastajkuje

Više od 35% ispitanika iz Velike Britanije, Španjolske i Nizozemske izjavilo je da će ovoga ljeta kupovati proizvode i usluge putem interneta, dok će Latvija i Finska i dalje obavljati svoju ljetnu kupovinu u tradicionalnim trgovinama.

 

Trendovi u putovanjima baziraju se na ostanak blizu kuće

 

Putovanje unutar zemlje odnosi nagradu za aktivnost koja predstavlja najveću potrošnju ovoga ljeta, kao što je bio slučaj u 2018. godini. Putovanje u inozemstvo zauzima tek 8. mjesto na popisu potrošnje za ispitanike. Oni koji su planirali izdvojiti najveći dio svojeg ljetnog budžeta za putovanje bili su iz Njemačke (65%), a odmah iza toga Danska (61%) te zatim Nizozemska (57%).

 

Ispitanici iz Kanade (54%) najspremniji su potrošiti više od 100 € po noćenju u hotelu. Sudionici iz Njemačke (73%), Bugarske (45%) i Rumunjske (37%) bili su otvoreniji za opcije poput Airbnb-a za smještaj na putovanjima.

 

Najveća ljetna potrošnja za 2019. godinu

 

Ispitanici iz svih 17 zemalja potrošili bi najviše novca na sljedeće tri aktivnosti: putovanje unutar zemlje (15% budžeta), osobne/obiteljske rekreacijske aktivnosti (12%) i ljetne aktivnosti kao što su odlazak na plažu, na zabave i objedovanje u restoranima (12%).

 

Britanski ispitanici u anketi bili su jedini sudionici koji su visoko ocijenili modu u ovoj anketi, budući da su jedina zemlja koja je navela ljetnu odjeću kao glavni izvor potrošnje tijekom ljetnog razdoblja. Norveška i Danska dobivaju nagradu za svjetskog putnika jer su jedine dvije zemlje koje su navele putovanje u inozemstvo kao aktivnost koja im je na prvom mjestu za ljetnu potrošnju.

 

 

Kako je proveden Ljetni barometar Ferratum grupe za 2019.™?

 

• Anketu je provela Ferratum grupa koja je ispitala svoje aktivne klijente u 17 stranih zemalja putem internetske ankete sa standardiziranim upitnikom. Prihodi su iskazani u lokalnim valutama, a relativna ljetna potrošnja izračunava se omjerom mjesečnog raspoloživih prihoda obitelji u svakoj zemlji. Raspoloživi prihodi prilagođeni su prema svakoj zemlji, a paritet individualne kupovne moći temelji se na podacima Svjetske banke iz 2014. godine.

 

• U anketi je sudjelovalo više od 22,000 kućanstava (između ostaloga i korisnici Ferratumovih usluga iz Hrvatske). Ispitanici su bili u dobi od 18 do 61 godinu. 53% sudionika bile su žene. Prosječni raspoloživi neto prihod kućanstava koja su sudjelovala u anketi iznosio je između 827 i 3.934 EUR. Prosječna veličina kućanstva među ispitanicima bila je 2,9 osoba.

 

• Osim demografskih čimbenika, ispitanicima su postavljena pitanja o njihovim raspoloživim mjesečnim neto prihodima, koliko će novca odvojiti za ljetovanje, koje su glavne aktivnosti ovoga ljeta te hoće li koristiti usluge Airbnb-a ili internetskog bankarstva prilikom putovanja u inozemstvo.

 

 

• Svi odgovori na anketu bili su anonimni.

O Ferratum Grupi:

Ferratum grupa je međunarodni pružatelj mobilnog bankarstva te digitalnih potrošačkih kredita i kredita za male poduzetnike koji se distribuiraju i kojima se upravlja putem mobilnih uređaja. Osnovana 2005. godine, sa sjedištem u Helsinkiju, Finska, tvrtka Ferratum se brzo proširila na 25 zemalja diljem Europe, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike te azijsko-pacifičke regije.

Kao pionir u tehnologiji digitalnih i mobilnih financijskih usluga, Ferratum je na čelu digitalne bankarske revolucije. Ferratum mobilna banka, pokrenuta 2016. godine, predstavlja inovativnu mobilnu bankarsku platformu koja nudi niz bankarskih usluga, uključujući digitalna plaćanja i prijenose u stvarnom vremenu, u jednoj jedinoj aplikaciji. Trenutačno je dostupna na pet europskih tržišta. Ferratum ima otprilike 794.000 aktivnih klijenata koji imaju otvoren račun mobilnog bankarstva ili aktivni saldo kredita u posljednjih 12 mjeseci (stanje na dan 31. ožujka 2019.).

Ferratum grupa upisana je u „Prime Standard“ Frankfurtske burze vrijednosnih papira pod oznakom „FRU“. Za više informacija posjetite stranicu www.ferratumgroup.com.

 

Kontakti:

 

 

Ferratum grupa  

Emmi Kyykkä

Upraviteljica podrške poslovanju za izvršnog direktora

T: +41 79 940 6315

E: emmi.kyykka@ferratum.com

 

 

 

Ferratum Bank Hrvatska

 

 

  • Zagreb Feratum
Savjet se nalazi u:

 

Zagreb › Savjeti › IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA POVODOM 10. OBLJETNICE DONOSI IZNENAĐUJ