Kurkuma za zdravlje pasa

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:51
Ruj
2020
27

Zagreb › Savjeti › Kurkuma za zdravlje pasa

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
14
 
11.2019

Kurkuma za zdravlje pasa

KURKUMA ZA MAČKE I PSE 200TBL DORWEST
 
Kurkuma za zdravlje pasa

Kurkuma se sve češće uvodi i u prehranu pasa zbog iznimnih dobrobiti koje pruža. Kurkuma ili indijski šafran (lat. Curcuma longa) jedna je od najzdravijih biljaka iz porodice đumbirovki porijeklom iz jugoistočne Azije. Nazivaju je i zlatnim začinom, ali ne samo zbog boje koja jelima daje specifičnu žutu boju, već su njenu vrijednost i snagu dokazala i brojna istraživanja.

Kurkuma je prirodni antibiotik a istraživanja su potvrdila njezina pozitivna djelovanja i na zdravlje životinja. Kurkuma djeluje protuupalno i blagotvorno na čitav organizam. Sigurna je za većinu pasa, ojačat će njihov imunitet i ublažiti simptome mnogih zdravstvenih stanja a posebno je korisna kod starijih pasa.

Istraživanja navode da se korištenjem kurkume smanjuje reumatoidni artritis kod pasa. Kurkuma neutralizira slobodne radikale koji uzrokuju bolne upale i oštećenja zglobova pogođenih artritisom. Koristi se i kod oporavka pasa nakon bolesti.

Njezino terapijsko djelovanje pripisuje se spojevima koje sadrži a to su „kurkuminoidi“. Najpoznatiji kurkuminoid u kurkumi je „kurkumin“.

Kurkumin i njegovo terapijsko djelovanje

Najvažniji aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji kod pasa dokazano djeluje:

 • u prevenciji i ublažavanju bolova uzrokovanih artritisom,
 • smanjenju upalnih stanja,
 • dijabetesa,
 • čuva stanice od oksidativnih procesa koji nastaju pod utjecajem slobodnih radikala,
 • štiti mozak,
 • srce (snižava loš kolesterol),
 • ublažava alergije (osim ako je pas preosjetljiv na samu kurkumu, zato je preporučljivo početi sa malom test dozom).

Kurkuma 200tbl, Dorwest

Djelovanje kurkumina kao aktivne komponente kurkume kod pasa

Kurkumin djeluje:

 • antioksidativno,
 • protuupalno,
 • antivirusno,
 • antibakterijski,
 • antifungalno,
 • zacjeljuje rane i ima
 • antikancerogeno djelovanje.

Kurkumin može spriječiti rast tumora i može smanjiti postojeće tumore.

Kurkumin sprječava razvoj bakterija Escherichia coli, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, kao i parazita uzročnika lišmanioze. Zlatni stafilokok i Leishmania su česti uzročnici infektivnog artritisa kod pasa.

Kurkumin suzbija upalne procese, a djeluje i protiv boli (poput Voltarena, koji za razliku od kurkumina, s vremenom oštećuje sluznicu želuca, stvarajući erozije, a kasnije i čir).

Kod artritisa je izuzetno važno spriječiti razaranja hrskavica i kosti, a istraživanja su dokazala da kurkumin inhibira aktivnost osteoklasta te podržava razvoj osteoblasta iz matičnih stanica.

Kurkumin čisti krv, potiče apsorpciju hranjivih tvari i djeluje blagotvorno na cijeli probavni sustav. Potiče obnavljanje crijevne flore, pomaže kod crijevnih bolesti te smanjuje nadutost i plinove.

Kurkumin stimulira proizvodnju žuči koja je potrebna za probavu masti u jetri. Aktivni psi trebaju najmanje 20% masti u svojoj prehrani. Kurkuma pojačava sposobnost jetre da metabolizira masnoće te mnogo lakše razgradi hranu.

Zdravstvene prednosti kurkume kod pasa:

 • Antibakterijska, antivirusna i antigljivična djelovanja
 • Potpomaže zdravlje srca i jetre
 • Jača zdravlje probavnog sustava
 • Antioksidativna svojstva koja pomažu u sprječavanju nekih karcinoma
 • Sprječava kataraktu
 • Liječi alergije, epilepsiju i bolesti jetre
 • Sredstvo protiv proljeva
 • Ublažava uzbuđena stanja kod pasa kao i depresiju
 • Uništava vanjske i unutarnje nametnike
 • Efikasna je protiv naslaga na zubima i upala desni

Sprječava stvaranje plaka na zubima i sprječava upalu desni (gangivitisa) sa čime se bori veliki broj pasa.

Dobra je za srce. Istraživanja su potvrdila da kurkuma štiti srce od miokarditisa. Njen osnovni sastojak kurkumin sprječava upale i tako čuva taj najnapregnutiji mišić.  Srčani mišić radi neprestano, a zaštita od upale je od ključne važnosti za dobro zdravlje i dugovječnost.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Problemi poput krvnih ugrušaka i zatajenje srca nisu rijetki ni kod pasa. Kurkuma razrjeđuje krv te tako pomaže kod uobičajenih problema poput krvnih ugrušaka.

Može pomoći u sprječavanju dijabetesa. Ukoliko vaš pas ima povišenu razinu šećera u krvi, ili ako pasmina ima genetske predispozicije za dobivanje dijabetesa, dodavanje kurkume u prehranu pasa može biti korisno jer može sprječiti razvoj bolesti.

Pomaže u prevenciji čira na želucu. Kurkuma štiti želudac i crijeva, posebno ako vaš ljubimac dobiva protuupalne lijekove (npr kod artritisa) koji su često jaki i mogu uzrokovati pojavu čira. Kurkuma će zaštiti sluznicu želuca i crijeva od jakih lijekova koji je nagrizaju te sprječiti pojavu čira.

Umanjuje rizik od raka debelog crijeva. U brojnim studijama, dokazano je da kurkuma pruža značajnu zaštitu od raka debelog crijeva, bolesti koja u visokom postotku pogađa ljude ali i pse.

Usporava razvoj leukemije. Veliki broj pasa tijekom života oboli od leukemije, a standardan način liječenja leukemije je kemoterapija koja narušava kvalitetu života psa (česte posjete veterinaru zbog injekcija, infuzije, mučnine izazvane terapijom). Međutim, znanstvene studije potvrdile su da upotreba kurkume u prehrani rezultira usporavanjem i smanjenjem rasta različitih oblika raka.

Odlična je protiv artritisa i bolova u zglobovima. Kurkuma ublažava upale i bol u zglobovima. Artritis uzokuje slabljenje mišića, nestabilnost zglobova, nagomilavanje toksina i nedostatak minerala. Za razliku od klasičnih lijekova protiv upala, kurkuma nema neželjene efekte.

Na što treba paziti pri odabiru kurkume za pse?

Zbog velikog porasta popularnosti, nažalost, uvijek postoje oni koji žele brzu zaradu prodajom proizvoda slabije kvalitete. Donosimo savjete koje trebate uzeti u obzir prije kupovine dodataka s kurkumom za pse:

 • Budite sigurni da je proizvod od renomirane tvrtke i iz kontroliranog uzgoja.
 • Kvaliteta kurkume mora biti identificirana putem različitih metoda ispitivanja (makroskopija, mikroskopija, DNA i HPTLC).
 • Kurkuma za pse mora biti ljekovite kvalitete; kulinarska kurkuma ne sadrži kurkuminoidne spojeve jednake kvalitete.
 • Standardizirana količina kurkuminoida koja treba biti naznačena na proizvodu je 95%.

Može li tijelo kurkumu lako apsorbirati?

Pokazalo se da je bioraspoloživost (količina koju tijelo može iskoristiti) kurkumina niska. Kurkumin se slabo apsorbira, a zatim se brzo metabolizira i eliminira iz tijela, stoga je važno kombinirati kurkumu sa nekim od kvalitetnih hladno prešanih ulja, kao što su kokosovo ili maslinovo, koja mogu značajno povećati njegovu apsorpciju.

Jedno istraživanje je otkrilo da uzimanje piperina (spoja kojeg prirodno nalazimo u crnom papru) zajedno s kurkuminom može povećati njegovu bioraspoloživost za 2000%. Dodavanjem svježe mljevenog crnog papra se povećava crijevna apsorpcija i omogućuje bolja jetrena metabolička iskoristivost kurkumina.

Srećom, kurkumu je relativno lako dati vašem ljubimcu, jednostavnim dodavanjem dodatka s kurkumom u njihovu svakodnevnu prehranu, koja će pružiti dovoljno masnoće potrebne za apsorpciju i osigurati potrebne zdravstvene koristi.

Kako djeluje kurkuma kod pasa?

Kod pasa se redovito stvaraju slobodni radikali, koji mogu oštetiti stanice i ograničiti rad zdravih tkiva. Kada su psi mladi, njihova tijela mogu odbiti te atome kroz svoj prirodni antioksidativni sustav, ali kako stare, njihovi se metabolizmi usporavaju, a zglobovi postaju podložniji oštećenju pod utjecajem slobodnih radikala. Kurkuma djeluje kao moćan antioksidans koji pomaže tijelu vašeg psa da očisti slobodne radikale i zaštiti zglobove vašeg psa (displazija kukova, pomaknuti disk, artritis itd.)

Oprez!

Iako se smatra da je kurkuma vrlo sigurna biljka, važno je razgovarati o njenoj upotrebi sa svojim veterinarom, posebno ako pas uzima neke lijekove ili će uskoro biti podvrgnut operaciji.
Za vrijeme trudnoće potrebno je izbjegavati veće količine kurkume jer može stimulirati kontrakcije uterusa.
Budući da kurkumin usporava zgrušavanje krvi, dva tjedna prije i nakon kirurških zahvata je potrebno napraviti pauzu u konzumaciji.
Ako je vaš pas pod terapijom nesteroidnim proutuupalnim lijekovima ili kortikosteroidima, potrebno je s veterinarom dogovoriti promjenu terapijske doze jer je kurkumin prirodni protuupalni lijek.

Kurkuma je "zagrijavajući" začin, ako je vašem psu često vruće i liježe na hladni pod da se rashladi, kurkuma možda nije za njega.

 • Zagreb Bio terra kurkuma blog
 • Zagreb Bio terra kurkuma dorwest

Zagreb › Savjeti › Kurkuma za zdravlje pasa