Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ožu
2019
26

Zagreb › Savjeti › Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke…

Zagreb Čitajte Pelikana
Zagreb DICK - Kuhinjski i profesionalni noževi
 
 
04
 
12.2018

Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke navike…

 
Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke navike 23,000 potrošača

Helsinki, 4. prosinca 2018. – Ferratum Oyj („Ferratum“) proveo je deveti zaredom međunarodni barometar. Christmas Barometer™ analizirao je planove potrošača za božićne i zimske praznike. Istraživanje je provedeno u 19 zemalja s više od 23.000 sudionika, što ga čini najvećim istraživanjem tvrtke Ferratum do danas.

Ovogodišnji rezultati pokazuju da 21% ispitanika planira potrošiti više nego prošlog Božića, dok je 43% ispitanika izjavilo da planira potrošiti jednako kao i prošle godine. Rezultati istraživanja pokazuju da su veliki potrošači tijekom Božića Meksiko (48%), Brazil (38%), Rumunjska (29%), i Bugarska (25%), pri čemu se potrošnja izračunava prema primanjima kućanstava. Među zemlje koje će izdvojiti najmanje mjesečnih primanja na Božić ubrajaju se Danska (13%), Finska (11%), Njemačka (10%) i Nizozemska (10%).

Božić se svodi na obitelj

69% ispitanika izjavilo je da im je najvažnije provođenje vremena s obitelji i voljenim osobama. Prema rezultatima istraživanja, 18% ispitanika više cijeni božićne proslave i duh od primanja darova ili zimskih sportova. Od onih koji kupuju poklone, otprilike 22% njih je izjavilo da ovog Božića planiraju kupovati proizvode i usluge putem interneta, pri čemu su Velika Britanija i Njemačka najaktivniji kupci putem interneta. Ljudi u Estoniji (16%), Hrvatskoj (15%) i Latviji (14%) preferiraju tradicionalne trgovine za božićnu kupovinu i usluge.

Brazilci i Rumunji su spremni potrošiti većinu novca u relativnom smislu na putovanja tijekom Božića, do 27% svojih mjesečnih primanja, dok će ispitanici iz Poljske, Latvije i Nizozemske izdvojiti samo 10-13% na putovanja. Prilikom putovanja, 71% australskih, 56% kanadskih i 39% danskih ispitanika spremni su potrošiti više od 100 EUR po noćenju u hotelskoj sobi, dok je većina Nijemaca (70%), čemu slijede Rumunji (33%) i Estonci (28%), izjavila da preferiraju AirBnB za smještaj s obzirom na niže cijene.

Prema rezultatima istraživanja Ferratum Christmas Barometer™, 18% ispitanika izjavilo je da se njihova novogodišnja odluka odnosi na to da žele provesti više vremena s voljenim osobama. Ostalih 14% ispitanika izjavilo je da žele više putovati, a 13% njih da bi željeli renovirati svoj dom. Sport i zdrav način života također su visoko na popisu odluka, pa je tako 12% sudionika izjavilo da bi željelo više vježbati.

Potrošači preferiraju bezgotovinske transakcije i povećavaju uporabu mobilnog bankarstva

Gotovo 70% ispitanika u Norveškoj i Švedskoj izjavilo je da preferiraju korištenje kartice umjesto novca. Međutim, nisu samo Skandinavci oni koji prelaze na bezgotovinski način života - više od polovice sudionika iz 12 od 19 ispitanih zemalja izjavilo je da preferiraju kartice nego gotovinu tijekom božićnih blagdana.

Preko 70% svih sudionika istraživanja i većina ispitanika u 18 od 19 zemalja izjavila je da će koristiti mobilno bankarstvo za svoje bankovne potrebe tijekom Božića (10% više nego u istraživanju Ferratum Summer Barometer™ 2018), a gotovo 90% ispitanika u Australiji, Švedskoj, Kanadi i Nizozemskoj izjavilo je da će koristiti mobilno bankarstvo tijekom toga razdoblja. Jedina zemlja s manje od 50% sudionika koji planiraju koristiti mobilno bankarstvo bila je Bugarska.

Prema rezultatima istraživanja, 52% ispitanika će pokriti troškove božićnih blagdana s ušteđevinom, dok je njih 23% izjavilo da će djelomično pokriti troškove putem Ferratumovih kredita, dok njih 13% planira koristiti kreditne kartice. Najpopularniji poklon od svih u 2018. godini bit će odjeća, a 16% ispitanika izjavilo je da će im kupnja odjeće kao poklona biti na vrhu božićnog popisa. Igračke i igrice (10%), slatkiši (9%) te obiteljske i osobne blagdanske aktivnosti (8%) bili su drugi popularni izbori.

Napomene za urednike

• Istraživanje je provela Ferratum grupa koja je ispitala svoje aktivne klijente u 19 zemalja diljem svijeta putem internetske ankete sa standardiziranim upitnikom. Primanja su navedena u lokalnoj valuti, a relativna blagdanska potrošnja je prikazana kao udio raspoloživih primanja obitelji u svakoj zemlji. Raspoloživa mjesečna primanja prilagođena su prema zemljama i individualnoj kupovnoj moći prema podacima Svjetske banke iz 2014. godine.

• U istraživanju je sudjelovalo više od 23.000 kućanstava, sa sudionicima starima između 18 i 61 godinu. 57% sudionika bile su žene, a 43% muškarci. Prosječni raspoloživi dohodak kućanstava sudionika iznosio je između 866 i 3,861 EUR. Prosječan broj članova kućanstava bio je 2,9 osoba.

• Pored demografskih faktora, ispitanici su upitani o raspoloživom neto dohotku, koliko troše na božićne blagdane, na koje aktivnosti troše svoj novac te planiraju li koristiti usluge Airbnb-a ili internetskog bankarstva prilikom putovanja u inozemstvo.

• U istraživanju su sva pitanja bila postavljena koristeći lokalne valute. Rezultati su ujednačeni radi prikaza kupovne moći svake zemlje. Sudjelovanje u istraživanju bilo je potpuno anonimno.
 

O Ferratum Grupi:

Ferratum grupa je međunarodni pružatelj mobilnog bankarstva te digitalnih potrošačkih kredita i kredita za male poduzetnike koji se distribuiraju i kojima se upravlja putem mobilnih uređaja. Osnovana 2005. godine, sa sjedištem u Helsinkiju, Finska, tvrtka Ferratum se brzo proširila na 25 zemalja diljem Europe, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike te azijsko-pacifičke regije.

Kao pionir u tehnologiji digitalnih i mobilnih financijskih usluga, Ferratum je na čelu digitalne bankarske revolucije. Ferratum mobilna banka, pokrenuta 2016. godine, predstavlja inovativnu mobilnu bankarsku platformu koja nudi niz bankarskih usluga, uključujući digitalna plaćanja i prijenose u stvarnom vremenu, u jednoj jedinoj aplikaciji. Trenutačno je dostupna na pet europskih tržišta. Ferratum ima otprilike 1,9 milijuna aktivnih i bivših klijenata koji imaju račun ili kojima je odobren jedan ili više kredita u prošlosti (stanje na dan 30. rujna 2018.), od više od čega 799.000 klijenata ima otvoren račun mobilnog bankarstva ili aktivni saldo kredita u posljednjih 12 mjeseci.

Ferratum grupa upisana je u „Prime Standard“ Frankfurtske burze vrijednosnih papira pod oznakom „FRU“. Za više informacija posjetite stranicu www.ferratumgroup.com.
 

Kontakti:

Ferratum grupa

Emmi Kyykkä

Zamjenica voditelja odnosa s ulagačima

T: +41 79 940 6315

E: emmi.kyykka@ferratum.com

  • Zagreb Najveći Ferratum Christmas Barometer

Zagreb › Savjeti › Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke navike 23,000 potrošača