Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:58
Ruj
2020
23

Zagreb › Savjeti › Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke…

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
04
 
12.2018

Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke navike…

 
Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke navike 23,000 potrošača

Helsinki, 4. prosinca 2018. – Ferratum Oyj („Ferratum“) proveo je deveti zaredom međunarodni barometar. Christmas Barometer™ analizirao je planove potrošača za božićne i zimske praznike. Istraživanje je provedeno u 19 zemalja s više od 23.000 sudionika, što ga čini najvećim istraživanjem tvrtke Ferratum do danas.

Ovogodišnji rezultati pokazuju da 21% ispitanika planira potrošiti više nego prošlog Božića, dok je 43% ispitanika izjavilo da planira potrošiti jednako kao i prošle godine. Rezultati istraživanja pokazuju da su veliki potrošači tijekom Božića Meksiko (48%), Brazil (38%), Rumunjska (29%), i Bugarska (25%), pri čemu se potrošnja izračunava prema primanjima kućanstava. Među zemlje koje će izdvojiti najmanje mjesečnih primanja na Božić ubrajaju se Danska (13%), Finska (11%), Njemačka (10%) i Nizozemska (10%).

Božić se svodi na obitelj

69% ispitanika izjavilo je da im je najvažnije provođenje vremena s obitelji i voljenim osobama. Prema rezultatima istraživanja, 18% ispitanika više cijeni božićne proslave i duh od primanja darova ili zimskih sportova. Od onih koji kupuju poklone, otprilike 22% njih je izjavilo da ovog Božića planiraju kupovati proizvode i usluge putem interneta, pri čemu su Velika Britanija i Njemačka najaktivniji kupci putem interneta. Ljudi u Estoniji (16%), Hrvatskoj (15%) i Latviji (14%) preferiraju tradicionalne trgovine za božićnu kupovinu i usluge.

Brazilci i Rumunji su spremni potrošiti većinu novca u relativnom smislu na putovanja tijekom Božića, do 27% svojih mjesečnih primanja, dok će ispitanici iz Poljske, Latvije i Nizozemske izdvojiti samo 10-13% na putovanja. Prilikom putovanja, 71% australskih, 56% kanadskih i 39% danskih ispitanika spremni su potrošiti više od 100 EUR po noćenju u hotelskoj sobi, dok je većina Nijemaca (70%), čemu slijede Rumunji (33%) i Estonci (28%), izjavila da preferiraju AirBnB za smještaj s obzirom na niže cijene.

Prema rezultatima istraživanja Ferratum Christmas Barometer™, 18% ispitanika izjavilo je da se njihova novogodišnja odluka odnosi na to da žele provesti više vremena s voljenim osobama. Ostalih 14% ispitanika izjavilo je da žele više putovati, a 13% njih da bi željeli renovirati svoj dom. Sport i zdrav način života također su visoko na popisu odluka, pa je tako 12% sudionika izjavilo da bi željelo više vježbati.

Potrošači preferiraju bezgotovinske transakcije i povećavaju uporabu mobilnog bankarstva

Gotovo 70% ispitanika u Norveškoj i Švedskoj izjavilo je da preferiraju korištenje kartice umjesto novca. Međutim, nisu samo Skandinavci oni koji prelaze na bezgotovinski način života - više od polovice sudionika iz 12 od 19 ispitanih zemalja izjavilo je da preferiraju kartice nego gotovinu tijekom božićnih blagdana.

Preko 70% svih sudionika istraživanja i većina ispitanika u 18 od 19 zemalja izjavila je da će koristiti mobilno bankarstvo za svoje bankovne potrebe tijekom Božića (10% više nego u istraživanju Ferratum Summer Barometer™ 2018), a gotovo 90% ispitanika u Australiji, Švedskoj, Kanadi i Nizozemskoj izjavilo je da će koristiti mobilno bankarstvo tijekom toga razdoblja. Jedina zemlja s manje od 50% sudionika koji planiraju koristiti mobilno bankarstvo bila je Bugarska.

Prema rezultatima istraživanja, 52% ispitanika će pokriti troškove božićnih blagdana s ušteđevinom, dok je njih 23% izjavilo da će djelomično pokriti troškove putem Ferratumovih kredita, dok njih 13% planira koristiti kreditne kartice. Najpopularniji poklon od svih u 2018. godini bit će odjeća, a 16% ispitanika izjavilo je da će im kupnja odjeće kao poklona biti na vrhu božićnog popisa. Igračke i igrice (10%), slatkiši (9%) te obiteljske i osobne blagdanske aktivnosti (8%) bili su drugi popularni izbori.

Napomene za urednike

• Istraživanje je provela Ferratum grupa koja je ispitala svoje aktivne klijente u 19 zemalja diljem svijeta putem internetske ankete sa standardiziranim upitnikom. Primanja su navedena u lokalnoj valuti, a relativna blagdanska potrošnja je prikazana kao udio raspoloživih primanja obitelji u svakoj zemlji. Raspoloživa mjesečna primanja prilagođena su prema zemljama i individualnoj kupovnoj moći prema podacima Svjetske banke iz 2014. godine.

• U istraživanju je sudjelovalo više od 23.000 kućanstava, sa sudionicima starima između 18 i 61 godinu. 57% sudionika bile su žene, a 43% muškarci. Prosječni raspoloživi dohodak kućanstava sudionika iznosio je između 866 i 3,861 EUR. Prosječan broj članova kućanstava bio je 2,9 osoba.

• Pored demografskih faktora, ispitanici su upitani o raspoloživom neto dohotku, koliko troše na božićne blagdane, na koje aktivnosti troše svoj novac te planiraju li koristiti usluge Airbnb-a ili internetskog bankarstva prilikom putovanja u inozemstvo.

• U istraživanju su sva pitanja bila postavljena koristeći lokalne valute. Rezultati su ujednačeni radi prikaza kupovne moći svake zemlje. Sudjelovanje u istraživanju bilo je potpuno anonimno.
 

O Ferratum Grupi:

Ferratum grupa je međunarodni pružatelj mobilnog bankarstva te digitalnih potrošačkih kredita i kredita za male poduzetnike koji se distribuiraju i kojima se upravlja putem mobilnih uređaja. Osnovana 2005. godine, sa sjedištem u Helsinkiju, Finska, tvrtka Ferratum se brzo proširila na 25 zemalja diljem Europe, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike te azijsko-pacifičke regije.

Kao pionir u tehnologiji digitalnih i mobilnih financijskih usluga, Ferratum je na čelu digitalne bankarske revolucije. Ferratum mobilna banka, pokrenuta 2016. godine, predstavlja inovativnu mobilnu bankarsku platformu koja nudi niz bankarskih usluga, uključujući digitalna plaćanja i prijenose u stvarnom vremenu, u jednoj jedinoj aplikaciji. Trenutačno je dostupna na pet europskih tržišta. Ferratum ima otprilike 1,9 milijuna aktivnih i bivših klijenata koji imaju račun ili kojima je odobren jedan ili više kredita u prošlosti (stanje na dan 30. rujna 2018.), od više od čega 799.000 klijenata ima otvoren račun mobilnog bankarstva ili aktivni saldo kredita u posljednjih 12 mjeseci.

Ferratum grupa upisana je u „Prime Standard“ Frankfurtske burze vrijednosnih papira pod oznakom „FRU“. Za više informacija posjetite stranicu www.ferratumgroup.com.
 

Kontakti:

Ferratum grupa

Emmi Kyykkä

Zamjenica voditelja odnosa s ulagačima

T: +41 79 940 6315

E: emmi.kyykka@ferratum.com

  • Zagreb Najveći Ferratum Christmas Barometer

Zagreb › Savjeti › Najveći Ferratum Christmas Barometer do danas sabire potrošačke navike 23,000 potrošača