Zdravo mršavljenje

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
08:59
Ruj
2020
21

Zagreb › Savjeti › Zdravo mršavljenje

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
08
 
01.2020

Zdravo mršavljenje

 
Zdravo mršavljenje

Vrijeme je kolača i francuske, ali i dodatnih kilograma. Saznajte kako ih se brzo riješiti!

Razdoblje je godine prepuno proslava, domjenaka, druženja s najbližima kada je poprilično teško odoljeti bogatoj trpezi tradicionalnih božićnih jela, slatkim delicijama i kojoj čašici više. Ugodno provedeno vrijeme tijekom blagdanskog razdoblja praćeno je i prekomjernim unosom hrane i pića visoke kalorijske vrijednosti što se na vagi očituje dodatnim kilogramima. Žgaravica, mučnina, poremećaji spavanja i koncentracije, nedostatak energije samo su neki od simptoma koje nam naš organizam šalje kao posljedicu unosa obilnih obroka. Hrana koja nam se nudi bogata je jednostavnim šećerima i mastima koji mogu povećati razinu triglicerida u krvi i potaknuti lučenje hormona stresa koji podiže krvni tlak i ubrzava otkucaje srca. Ubrzo nakon blagdana mnogi će osjetiti nezadovoljstvo samim sobom i potrebu da učine nešto za svoje zdravlje. Stoga nije neobično da je na internet portalima najtraženiji pojam nakon proslave novogodišnje noći „detoksikacija“ i želja da se vratimo u tjelesnu formu u što kraćem periodu.

Osim detoksikacije nakon blagdana, u svrhu učinkovitog i sigurnog mršavljenja potrebno je uz uravnoteženu prehranu smanjiti i kalorijski unos hrane te provoditi redovitu tjelovježbu.

Dugoročno gledano, mršavljenje treba biti praćeno pravilnim unosom vitamina, minerala i mikronutrijenata do čijeg deficita u organizmu može doći uslijed smanjenog unosa hrane tijekom restrikcijskih dijeta. Najsigurniji korak je odabrati dodatke prehrani koji potiču iskorištavanje energije i organizmu pružaju osjećaj sitosti.

Brojne biljke mogu potaknuti proces mršavljenja, jer ubrzavaju metabolizam i cirkulaciju krvi.

Na prvom mjestu je ekstrakt ploda biljke Garcinia cambogia. Njena učinkovitost se očituje u viskom sadržaju hidroksicitratne kiseline (HCA) koja smanjuje tvorbu triglicerida i kolesterola, pretvorbu ugljikohidrata u masti, smanjuje apetit, regulira probavu i potiče čišćenje jetre. Hormon serotonin sudjeluje u kontroli apetita, a niska razina serotonina za vrijeme restrikcijskih dijeta povezana je i s osjećajem gladi. Garcinija povećava razinu serotonina u mozgu, neurotransmitera koji regulira žudnju za određenom hranom. Kod odabira dodataka prehrani sa garcinijom treba se odlučiti za one koji sadrže najmanje 50% hidroksicitratne kiseline (HCA), jer oni donose najviše dobrobiti.

TrimeX https://www.multi-vitamini.com/proizvodi/za-dijetu/trimex-wms/66/ je tekući dodatak prehrani koji sadrži 500 mg ekstrakta ploda garcinije i 3000 mg aminokiselina iz hidroliziranog kolagena koje dodatno ubrzavaju usporeni metabolizam, pomažu smanjiti masne naslage i sudjeluju u izgradnji mišića. Dodaci prehrani koji se koriste u svrhu mršavljenja neizostavno sadrže i mineralkromov pikolinat koji regulira apetit, pa tako i TrimeX. Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da kromolakšava stanicama da povećaju osjetljivost na inzulin i prepoznaju inzulin. Krom tako poboljšava kontrolu glukoze u krvi i njenu pretvorbu u energiju. U nedostatku inzulina glukoza ne može u stanice i pretvara se u trigliceride. Povećana razina kolesterola u krvi povezana je s niskim udjelom kroma u organizmu.

Preporučena dnevna doza TrimeXa je 15mL tri sata poslije posljednjeg obroka što odgovara unosu 500mg ekstrakta ploda gracinije. Vremensko ograničenje primjene je 8 tjedana.

U cilju gubitka tjelesne mase dnevni preporučeni unos krom pikolinata je do 400µg.

Dodatak prehrani Slim Formula https://multi-vitamini.com/shop/cijena/slim-formula sadrži već spomenuti ekstrakt ploda garcinije, krom pikolinat, prah lista indijske smokve, ekstrakt kurkumina i đumbira, L-karnitin i lecitin. Prah lista indijske smokve (nopal) sadrži topljiva i netopljiva biljna vlakna (probiotike) koja na sebe vežu vodu i stvaraju osjećaj sitosti. Ujedno ubrzavaju eliminaciju šećera i masti iz organizma i smanjuju njihovu apsorpciju.

Vrlo popularan Dehidrirani kaktus nopalkoji u našem organizmu regulira tjelesnu masu, smanjuje razinu lipida i glukoze u krvi, potiče probavu, izlučivanje viška vode i pomaže u borbi protiv celulita, a nalazi se u dodatku prehrani Nopalin https://multi-vitamini.com/shop/cijena/nopalin. Osim topivih vlakana, nopalin sadrži 17 esencijalnih aminokiselina, 8 esencijalnih masnih kiselina, vitamine B i C, beta karoten i mineralne tvari.

U regulaciji razine serotonina i povećanja osjetljivosti stanica na inzulin pomaže nam i redovita tjelovježba.

Pretilost smanjuje kvalitetu života i povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, osteoartritisa, alergija i poremećaja dišnog sustava, nesanice, nekih vrsta raka, depresije i anksioznosti.

Svima je poznato da je održavanje adekvatne tjelesne mase važno za tjelesno zdravlje i osjećaj zadovoljstva samim sobom.

Savjeti kako potrošiti još više energije:

 • Provodite redovitu tjelovježbu
 • Koristite stepenice umjesto lifta
 • Zamijenite vožnju automobilom šetnjom i vožnjom bicikla
 • Više puta dnevno jedite manje obroke
 • Manje hrane ćete unijeti ako obrok započnite sa salatom ili juhom
 • Jedite sporije kako bi organizmu dali vremena da mozgu signalizira osjećaj sitosti
 • Kada osjetite osjećaj sitosti prestanite jesti
 • Unosite dovoljno tekućine (nezaslađenih biljnih čajeva i vode)
 • Koristite biljne dodatke prehrani koji će potaknuti usporeni metabolizam
 • Smanjite izloženost stresnim situacijama, te se dovoljno odmarajte i spavajte

Literatura:

 • Zagreb Zdravo-mrsavljenje
Savjet se nalazi u:

 

Zagreb › Savjeti › Zdravo mršavljenje