AUSTRIJA: Gabi Novak u kultnom Bečkom jazz klubu Porgy &…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Kol
2020
13

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Show Business › AUSTRIJA: Gabi Novak u kultnom Bečkom jazz klubu Porgy &…

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
11.2013

AUSTRIJA: Gabi Novak u kultnom Bečkom jazz klubu Porgy & Bess

programu devetog po redu Festivala hrvatske glazbeu Beču nadolazeći vikend krije još jedno, emocijama , nostalgijom i senzualnošću bogato koncertno večer te jednu nesvakidašnju glazbenu poslasticu koju svakako nepropustiti. Nakon više od pedeset godina estradnog staža, kao jedna od najboljih interpretatorica s našeg prostora, u kultnom Bečkom jazz klubu Porgy & Bess - 30.studenog, nastupiti će prva dama hrvatske šlager i šansonske scene - Gabi Novak.
AUSTRIJA: Gabi Novak u kultnom Bečkom jazz klubu Porgy & BessGabbec
 

Gabi Novak, prva dama hrvatskog šlagera, rođena je 1936. godine u Berlinu. Početkom Drugog svjetskog rata njezin otac mogao je, kao neutralni stranac, napustiti Njemačku te je poveo obitelj na rodni otok Hvar. Nakon njegove smrti 1945. godine, poslije osmogodišnjeg obrazovanja, sa majkom odlazi u Zagreb na daljnje školovanje. Tu završava grafički smjer u Školi za primjenjenu umjetnost. Nekoliko godina je radila u studiju za animirane filmove. Prekretnica u životu Gabi Novak došla je sa ponudom Nikole Kostelca da posudi glas jednoj djevojčici iz crtanog filma u kojem je i pjevala. Bojan Adamić, poznati vođa ljubljanskog Big Benda, čuvši njen glas, odmah joj je ponudio da gostuje na njegovim koncertima. Istovremeno je pjesma "Sretan put" iz filma "H8" bila veliki uspjeh tada mlade pjevačice.
Tek nastupom na zagrebačkom festivalu "Zagrebfest“ Gabi Novak postaje nova zvijezda na glazbenom nebu ex YU. Na Bledskom jazz festivalu imala je priliku daleke 1958. godine zapjevati u duetu sa Louisom Armstrongom u pjesmi "Tea for Two". Široj publici ostala je nepoznanica da je oduvijek imala veliku sklonost prema jazzu. Otkako je pjevala s Kvartetom Boška Petrovića, do nastupa na jazz festivalima na Bledu i suradnji s Herbom Gellerom, Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Garyjem Burtonom, Zagrebačkim Jazz Kvartetom i B.P. Conventionom (uključujući vokalnu verziju Prohasnike "Intime"), Gabi Novak uvijek je podsjećala kako je njezin vokalni stil deriviran iz popularnog jazza na tragu Doris Day, Peggy Lee i Helen Merrill.
Početkom 60-tih započinje snimati gramofonske ploče za tadašnji "Jugoton" u nakladama od 3.000 primjeraka te pjevati kompozicije domaćih autora kroz koje je tražila stil koji bi joj odgovarao. U toku tih dugih godina izdala je relativno malo pjesama jer je svaku svoju pjesmu prije snimanja jako kritično ispitala ali je pri tome svaka od tih pjesma postala  glazbeni hit na tadašnjem tržištu. Njena udaja, u 60-tim godinama, za Stipicu Kalogjeru dovela je do toga da je Stipica jedno vrijeme bio glavni kompozitor pjesama koje je pjavala. Rastava braka, nekoliko godina kasnije, nije naškodila njezinoj karijeri jer se u to doba niti jedan festaval nije mogao zamisliti bez njenog prisustva. U 70-tim godinama Gabi je ponovo pronašla sreću sa poznatim kompozitorom i pjevačem Arsenom Dedićom čiji se brak održao sve do danas. Talentirana i kreativna ona je svakih nekoliko godina izdavala nove albume koji su bili jako uspješni. Poslije gotovo pola stoljeća glazbene karijere može se slobodno reći da je ona bila neuništiva, poput ptice Feniks uvijek se vraćala natrag svojoj publici. Također je dobitnica nekoliko Porina, uključujući Porina za životno djelo.
Klavirist i skladatelj Matija Dedić je rođen 2. ožujka 1973. u Zagrebu gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu. Diplomirao je na odjelu za jazz, Glazbene akademije u Grazu. Nastupao je s malim sastavima i orkestrima, te s glazbenicima kao što su Boško Petrović, Alvin Queen, Martin Drew, Marc Murphy, N.H.O. Pederson, Ron Ringwood i drugi. Traženi je studijski glazbenik. Djeluje kao solo klavirist i u suradnji s drugim glazbenicima raznih stilova. Stalni je član kvinteta Ladislava Fidrija i sastava New Tribe, kao i Boilers Quarteta s kojim je objavio kompakt diskove "Some Blues", "Abstract Lights" i "St. Miles Infirmary", u suradnji s Boškom Petrovićem, te Boilers All Starsa s kojim je snimio album "That's It". Godine 1998. utemeljio je vlastiti trio s kojim redovito nastupa i snima. Objavio je pet samostalnih albuma: "Octopussy", "Mr.K.K.", "Solo/Part 1", "Handwriting" i "Tempera". Višestruki je dobitnik nagrade Porin i nagrada Status HGU (Hrvatska glazbena unija) za najboljeg klavirista. www.matijadedic.com
Kontrabasist Mladen Baraković je rođen 1950. u Zagrebu gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu. Istaknuti je jazz glazbenik i gost mnogih sastava. Bio je dugogodišnji član Big Banda HRT. Nastupao je s gotovo svim hrvatskim, ali i svjetskim glazbenicima poput Kaya Windinga, Ursule May, Michaela Urbaniaka, Georgija Garagnana, Pepina Principa, Csabe Desea, Rona Ringwooda i drugih. Iskusni je studijski glazbenik koji je snimio brojne albume. Stalni je član Boilers Quarteta s kojim je objavio kompakt diskove "Some Blues", "Abstract Lights" i "St. Miles Infirmary", u suradnji s Boškom Petrovićem, te Boilers All Starsa s kojim je snimio album "That's It". Višestruki je dobitnik nagrade Status HGU za najboljeg kontrabasista.
Kruno Levačić rođen u Zagrebu 1957. godine, samouk je bubnjar. Jazz počinje slušati već u djetinjstvu, a javno nastupati od 1974. godine. Od 1989. počinje povremeno svirati u Njemačkoj, a od 1991. do 1996. živi i radi u Koelnu. Od tada do danas snimao je i nastupao sa mnogim domaćim i stranim glazbenicima i orkestrima: Charlie Mariano, Gramelot Ensemble, Charles Gayle, Matija Dedić, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Greg Cohen, Thomas Clausen, Simone Zanchini, WDR Big Band, Ferenz Snetberger, Ralph Alessi, Joachim Ulrich Orchestra, Achim Kaufman, Gianni Basso, Duško Gojković, Boilers Quartet, Saša Nestorović, Zoltan Lanzos, Nicolas Simion, Renato Rožić, Vasko Atanasovski i dr. Snimio je više od 80 albuma raznih izvođača.
Lana Janjanin rođena je u Zagrebu 1990. godine. Prvi doticaj s glazbom uspostavlja u dobi od 4 godine kada kreće u muzički vrtić. Sa 6 godina upisuje klavir kao glavni predmet na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu te na istoj instituciji završava osnovni i srednjoškolski program, paralelno pohađajući jezičnu gimnaziju.
Interes prema jazz, R’n’B i pop glazbi potiče ju na pisanje vlastitih pjesama, no ljubav i poštovanje prema klasičnoj glazbi vode ju u Beč gdje 2008. godine upisuje studij klasične kompozicije na glazbenom univerzitetu “Universtät für Musik und darstellende Kunst Wien” kao najmlađa u klasi. Tokom prvih godina studija sudjeluje u mnogim projektima klasične glazbe kao kompozitorica, komponirajući za brojne komorne sastave, ali i kao jazz pijanistica i pjevačica.
U lipnju 2010.godine završava prvi diplomski studij u klasi Prof. Dietmara Schermanna i nastavlja sa studijem medijske kompozicije u klasi Prof. Reinharda Kargera. U prosincu iste godine ostvaruje svoj prvi javni nastup sa big bandom “Nouvelle Cuisine” kada dirigira vlastitu kompoziciju “Balkan Blood” u renomiranom jazz klubu “Porgy & Bess” u Beču. U studenome 2011. godine osvaja prvu nagradu na natjecanju “Pop Song Contest” u Beču sa autorskom pjesmom “People”. Ista pjesma u veljači 2012. postaje himna internacionalnog kongresa medicine u Hrvatskoj, čime ju vodi u potragu za hrvatskim muzičarima te do osnivanja vlastitog jazz sastava. 
Lana nastupa pjevajući autorske kompozicije uz vlastitu pratnju na klaviru, u kojoj formaciji u ožujku 2013. debitira sa Jazz orkestrom HRT-a izvodeći svoju pjesmu “Fed Up” u vlastitom big band aranžmanu. U travnju iste godine održava koncert sa svojim sastavom na All Women Jazz Festivalu "Jazzarella" u Zagrebu, a u listopadu iste godine debitira u bečkom Konzerthausu sa RSO Wien orkestrom kao pijanistica na renomiranom anualnom gala koncertu filmske glazbe "Hollywood in Vienna".

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Gabbec
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Show Business › AUSTRIJA: Gabi Novak u kultnom Bečkom jazz klubu Porgy & Bess