BEOGRAD: Montažstroj nagrađen na BITEF-u

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Kultura › BEOGRAD: Montažstroj nagrađen na BITEF-u

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
10.2013

BEOGRAD: Montažstroj nagrađen na BITEF-u

„55+“ bila jedina predstava iz Hrvatske
BEOGRAD: Montažstroj nagrađen na BITEF-uMontaz ns
 

Nakon velikog uspjeha projekta 55+ i Montažstroja na 20. izdanju ljubljanskog festivala Ex Ponto na kojem je publika predstavu „55+“ ovacijama ali i službenom ocjenom odredila kao najbolju predstavu festivala, 26. rujna uslijedilo je gostovanje predstave na 47. izdanju festivala Bitef u Beogradu. Selekcija Bitefa ponudila je publici 12 predstava iz Njemačke, Češke, Francuske, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske u intenciji predstavljanja suvremenih kazališnih tendencija pri čemu je „55+“ bila jedina predstava iz Hrvatske. U ranim satima posljednjeg dana festivala (1. listopada) žiri Bitefa u sastavu Kristiana Holchauera, Igora Ružića, Yane Ross, Filipa Vujoševića i Andraša Urbana dodijelio je nagrade najboljim predstavama na 47. Bitefu.

Specijalna nagrada žirija Bitefa jednoglasno je, prema priopćenju festivala, dodijeljena predstavi „55+“ u produkciji Montažstroja. Protagonisti predstave „55+“ su 34 osobe starije od 55 godina bez prethodnog kazališnog iskustva koje se na pozornici suočavaju s najvažnijim minutama u svom životu ali i preispituju kolektivnu odgovornost za društvo u kojem živimo danas a koje oni ostavljaju generacijama koje dolaze. Specijalna nagrada žirija dodijeljena je za jedinstven koncept i glumački ansambl što predstavlja veliko priznanje za redatelja predstave i autora njezina koncepta Boruta Šeparovića ali i za svih 33 protagonista predstave koji su se od statista našeg društvenog okružja kroz sudjelovanje u Montažstrojevom projektu transformirali u protagoniste stavljajući u fokus društvene pažnje probleme s kojima se suočavaju u svojoj starosti.

Prema priopćenju festivalskog žirija, posebno priznanje predstavi izraženo je upravo zbog toga što „predstava daje glas ljudima koji ga inače ne dobivaju. Ona ih također tjera da taj glas upotrijebe – ne uvijek u svoju korist. Predstava „55+“ predstavlja specifičan oblik dokumentarnog kazališta ali je također i veliko djelo fikcije. Ono ostaje u domeni stvarnosti, ali istovremeno predstavlja i veliko kazalište.“ Projekt „55+“ – kojeg je istoimena predstava samo dio – završit će se dokumentarnim filmom „Potrošeni“ koji će prikazati proces rada s tim ljudima te će još jednom, u audiovizualnom mediju, otvoriti prostor za preispitivanje mogućnosti njihova angažmana u društvu koje ih odbacuje i gura prema vlastitoj margini.

Osim predstave „55+“, na 47. izdanju Bitefa nagradu žirija za najbolju predstavu osvojio je „Zoran Đinđić“ Olivera Frljića u produkciji Ateljea 212 (Beograd), nagradu publike osvojila je predstava „Galeb“ Tomija Janežiča u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad) a nagradu žirija kulturne rubrike lista Politika osvojila je predstava „Oluja“ Jerneja Lorencija u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog (Ljubljana). U nizu nagrađenih predstava, Montažstrojev „55+“ jedini je predstavnik nezavisne scene i produkcije pokraj institucionalnih kazališta, što Montažstroju predstavlja posebno priznanje i poticaj za daljnji rad. 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Montaz ns
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Kultura › BEOGRAD: Montažstroj nagrađen na BITEF-u