BERLIN: Dubravka Vrgoč otvorila Europski festival mladih

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ožu
2020
31

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Kultura › BERLIN: Dubravka Vrgoč otvorila Europski festival mladih

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
05.2013

BERLIN: Dubravka Vrgoč otvorila Europski festival mladih

Festival donosi šest predstava iz sedam zemalja i osam kazališta i to iz - Cipra, Mađarske, Norveške, Nizozemske, Francuske, Finske i Njemačke
BERLIN: Dubravka Vrgoč otvorila Europski festival mladihDubravka Vrgoč
 

Doris Pack, članica Europskog parlamenta i predsjednica Odbora za kulturu, obrazovanje, mlade i sport Europskogparlamenta te Dubravka Vrgoč, predsjednica Europske kazališne konvencije zajednički su u ponedjeljak otvorile Europski festival mladih, koji traje od 13. do 16. svibnja, u uglednom berlinskom Theateru an der Parkaueu.  Doris Pack je posebice naglasila svoje zadovoljstvo što se ovaj veliki europski festival događa u vrijeme kad Hrvatska ulazi u Europsku uniju, priopćeno je iz Zagrebačkog kazališta mladih.

Predsjednica Europske kazališne konvencije, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih i umjetnička ravnateljica Festivala svjetskog kazališta Dubravka Vrgoč je na otvorenju Festivala kazala: „U suvremenoj Europi u kojoj se suočavamo s krizama, od onih finacijskih do onih moralnih, i u kojoj nastojimo preživjeti usprkos svim konfliktima i proturječjima, teatar je još jedan od rijetkih prostora što nam može ponuditi kakvo takvo utočište. Teatar, je naime, mjesto koje nam dopušta i da zaboravimo i da se podsjetimo, mjesto susreta različitosti i dodira drugačijeg. To je mjesto otvoreno za dijalog i mijenjanja perspektiva gledanja. Nekoć je bio revolucionarni prostor za promijenu svijeta danas je sklonište za umjetnike i publiku željnu njegove reinterpretacije.Mladi se danas pokušavaju snaći u tranzicijskom kaosu kojeg živimo i koji još uvijek vjeruju u postojanje budućnosti.  Upravo ti mladi očekuju od teatra da im ponudi drugačije perspektive.“ Dubravka Vrgoč je dodala da „treba vjerovati u Europu koja pripada mladima i  Europu koja vjeruje u kazalište“.Naglasila je da ovim „projektom Europska kazališna konvencija nastoji promovirati suradnju između mladih kazališnih profesionalaca koji dolaze iz različitih kultura i govore različitim jezicima te  ih ohrabriti u stvaranju  zajedničkog kazališnog djela“.

Festival  donosi šest predstava iz sedam zemalja i osam kazališta i to iz - Cipra, Mađarske, Norveške, Nizozemske, Francuske, Finske i Njemačke. Produkcije i koprodukcije kazališta  nastale su u okviru projekta Europske kazališne konvencije „Mladi Europe 2: Multijezično stvaralaštvo i obrazovanje“, a podržala ga je Europska komisija. Cijeli projekt je započeo prije pet godina pod nazivom „Mladi Europe1: Stvaralaštvo mladih i obrazovanje u kazalištu“ i potaknuo je suradnju mladih u njihovu kritičkom promišljanju o pitanjima migracije, nasilja, građanstva i identiteta. Drugi dio projekta od 2011, godine fokusirao se na multijezičnost i različitosti kao  ključnih obilježja današnje Europe.

Europski festival mladih,  jedan  je od najznačajnijih projekata Europske kazališne konvencije, koja upravo 2013. obilježava 25 godina postojanja, jer se obraća osjetljivoj ciljanoj publici. Cilj je projekta poticati razvoj europskog dramskog repertoara za mlađu publiku, razmjena najuspješnijih europskih kazališnih praksi, otvaranje mogućnosti međunarodnog rada i djelovanja mladim umjetnicima te postavljanje temelja za suradnju između kazališta i škola. Jer kazalište, kao ogledalo našega svijeta, nedvojben je jamac za budućnost mladih, onih koji zamišljaju bolje sutra Europe danas, ostoče se u priopćenju.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Dubravka Vrgoč

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Kultura › BERLIN: Dubravka Vrgoč otvorila Europski festival mladih