DENIS DELIĆ: Neka mi država vrati mojih 7665 uništenih dana!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Zdravlje › DENIS DELIĆ: Neka mi država vrati mojih 7665 uništenih dana!

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
09.2014

DENIS DELIĆ: Neka mi država vrati mojih 7665 uništenih dana!

Sladilo aspartam i dalje ubija!
DENIS DELIĆ: Neka mi  država vrati mojih 7665 uništenih dana!Delic 200914
 

Nakon 21 godine borbe za vlastiti opstanak, ne prisjetiti se ključnih događaja iz te moje kratke povijesti u borbi s Multiplex sklerozom, bilo bi mi izazivanje zle sudbe. Silom prilika sam ušao dublje u tu tematiku pa si dajem za pravo progovoriti jezikom mladića kojem je "državni" sustav ukrao najljepše godine života, ili još točnije posljednjih 7665 dana!

Dakle, već na samom startu bolesti (početak 1994.), doktorica fizioterapije u bolnici na Firulama, reče mi: “Vi jeste mladi, lijepi, dobro odjeveni, puni života, ali problem je tu! Na vama je da odlučite kako nastaviti dalje“.

Uvijek se zato pitam, je li oboljelima od Multiplex skleroze dozlogrdilo višegodišnje ponavljanje mantre: Vi ste bolesni od neizlječive bolesti! Je li im i kako im je pritom predočeno da je umjetno sladilo aspartam - otrov i mogući uzročnik njihovih problema? Kako se onda taj otrov, naznačen i u sastavu proizvoda koji se prodaju u Hrvatskoj može u njima nalaziti i koji ga sve proizvodi sadrže? Može li se to uopće saznati?

Izmijeniti postojeću pravnu regulativu!

Sigurno je da deklaracije na proizvodima ne bi smjele biti pisane sitnim slovima, jer to nije razlog za međusobno stjecanje POVJERENJA! Još uz to kada su napisano tako da trebate i usluge vrhunskih stručnjaka za odgonetavanje, tada izgubite svaku volju za daljnje razgovore. Meni se to dogodilo s riječima: sadrži fenilanin, ispisanim na proizvodima koji sadrže umjetna sladila, još točnije – na žvakalicama bez šećera!??

Sudjelovanje države u ovakvoj obmani, ne čini mi se kao gesta humanizma njenih institucija. One, koje su zadužene za bjelodano tumačenje sastojaka u proizvodima na trgovačkim policama, bježe od odgovora na škakljiva pitanja - Zavod za zaštitu potrošača, ispostava u Splitu), Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Ministarstvo zdravlja. Obraćate li se pak ljudima oko sebe i javnosti - ni njih nije briga za vašu priču i pitanja!

Kako sam već rekao u ovom tjedniku od 16. svibnja 2014., živimo u državi koja nema sve odlike u koje nam se njeni vođe svakodnevno zaklinju i u kojoj smo postali stanovnici jednog velikog trgovačkog centra. Zato ću još jednom pokušati skrenuti pažnju javnosti s opasnosti koje vrebaju u njihovom trgovinima. Ne dopustite da vas ostave po strani, na osnovi njihove logike: ako preživi, preživio je! Stoga s punom pozornošću prilazite kupovini bilo kojeg proizvoda, naročito onih naglašenih da su bez – šećera! Tako pomažete sebi i drugima!

I još jedna napomena iz tjednika od 16. svibha 2014.: "Danas kada se gotovo svakodnevno u štampi, knjigama i na internetu pojavljuju informacije o ugrožavanju ljudskog zdravlja konzumacijom razne hrane i pripravaka kupljenih u trgovinama, takav način komunikacije čini mi se vrlo štetnim i zlonamjernim. Jer, vjerujem da nam najskorija budućnost mora donijeti približavanje tih oprečnih stavova, a time i izmjene postojeće pravne regulative!"

Predložio bih institucijama sustava da uzmu u razmatranje svaki pojedini slučaj i donesu odgovarajuće zaključke i odluke. Takvim pristupom barem bi malo ispravile učinjene im NEPRAVDE odbacivanjem na društvenu marginu u najboljim godinama za stvaranje. Ispravkom takve državne nepodopštine, možda bismo među prvima u svijetu učinili korak prema razvoju traženog "društva pravednosti"!

Država je najhladnija od svih hladnih nemani

Dubokog sam uvjerenja, koje potkrepljujem svojim dosadašnjim nastojanjima i istraživačkim radovima velikog broja znanstvenika i liječnika, da su državne institucije usko povezane s velikim farmaceutskim kompanijama i prehrambenim koncernima. Jer, odgovor Hrvatske agencije za hranu iz srpnja mjeseca 2012. godine u kojem se navodi rečenica: “Iz svega navedenog sigurno je da postoje kontroverze oko sigurnosti aspartama“, upućuje na to da je potrebno mnogo više pažnje u kontroli proizvoda na trgovačkim policama. Dosadašnja praksa i navike očito iziskuju promjene.

Iz današnje perspektive ne mogu, a da ne ocijenim tih proteklih 21 godinu, od pojave prvih znakova mog ogromnog problema. A činjenicu da aspartična kiselina razara bijelu supstancu mozga baš i nećete upoznati na tako lagan način! Zato i pitam koliko će vremena trebati za objelodanjivanje te spoznaje?

U ovom slučaju stupa na scenu hladna neman - država. Zašto neman? Jer obraćanjem njenim mnogim institucijama nema traženih odgovora na postavljena pitanja! Uobičajeni odgovor glasi: za pomoć se obratite na drugim vratima ili, mi smo poduzeli sve što je bilo u našoj moći i - kraj ! Nema više!

Zato sve one koji su na bilo kakav način sudjelovali u donošenju zakona i odluka zasnovanih na podaničko-prepisivačkom mentalitetu, a time i na razvoju mojeg problema, prisiljen sam nazvati - nehajnim sudionicima koji su iz nehaja i neznanja prouzročili probleme. Ovo bi možda moglo otvoriti oči institucijama "države", da u svakom slučaju trebaju paziti i sačuvati vlastite zavode i institute, te stručne ljude koji će moći pomoći potrebitima.

Pa i Friedrich Nietzsczhe je još u 19. stoljeću rekao: "Država je najhladnija od svih hladnih nemani. I hladno laže: i ova laž gmiže iz njenih usta: Ja, država, ja sam narod."

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Delic 200914
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Zdravlje › DENIS DELIĆ: Neka mi država vrati mojih 7665 uništenih dana!