EK smanjila procjene rasta za EU28 i Hrvatsku

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:16
Velj
2020
28

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › EK smanjila procjene rasta za EU28 i Hrvatsku

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
11.2014

EK smanjila procjene rasta za EU28 i Hrvatsku

Komentar Zvonimira Savića, direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK
EK smanjila procjene rasta za EU28 i HrvatskuEu hr 051114
 

 Europska komisija je prema očekivanjima u svojim novim procjenama smanjila stopu BDP-a za Hrvatsku u ovoj godini s -0,6 posto na -0,7 posto. To smanjenje upućuje na nastavak pada optimizma, uobičajeno prisutnoga kod procjene rasta za naredna razdoblja, te na blagu prilagodbu procjena realnom stanju ekonomije. Stoga objava tek blage izmjene procjene od 0,1 postotnog boda nije iznenađenje kad se govori o Hrvatskoj. Međutim zabrinjava trend na koji ona upućuje, s obzirom na to da se umjesto oporavka nastavlja izraženiji pad u odnosu na očekivanja. Zbog toga je uslijedila i korekcija stopa za 2015. godinu, u kojoj je procjena rasta od 0,7 posto iz travnja ove godine znatno smanjena na danas objavljenih 0,2 posto. Prema novim procjenama, Hrvatska je ostala među rijetkim članicama EU-a gdje će u ovoj godini doći do pada gospodarske aktivnosti, odnosno pad se očekuje još samo u Italiji, Finskoj i na Cipru. No ni u idućoj godini pozicija Hrvatske neće biti bitno bolja s obzirom na to da će Hrvatska, prema procjenama Europske komisije, i ostvariti najmanji rast BDP-a u Europskoj uniji.

Prema novim procjenama, ipak je smanjen predviđeni rast za EU28, i to s 1,6 posto na 1,3 posto, odnosno na 1,5 posto u 2015. godini, pri čemu su smanjene i procjene za većinu članica. Takve tendencije kretanja gospodarstva posljedica su izostanka značajnijih strukturnih reformi u proteklom razdoblju, proračunskih ograničenja nametnutih kriterijima iz Maastrichta, nedovoljnog oporavka domaće potražnje, ali i ukupnih globalnih kretanja gdje je gospodarstvo SAD-a jedino među velikim svjetskim gospodarstvima koje bilježi veći rast od očekivanog. Naravno da se takva situacija i kretanja globalne konjunkture odražavaju na Hrvatsku te predstavljaju jedan od bitnih faktora sporog oporavka gospodarstva.

Komentar Zvonimira Savića, direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK:

Globalna se ekonomija, kao ni europska, ne oporavlja željenim i predviđenim tempom pa recentne procjene rasta Europske komisije nisu optimistične, što ne iznenađuje, no mogu biti značajne kod određivanja kreditnog rejtinga zemlje. Smanjenje očekivane stope BDP-a u ovoj godini u Hrvatskoj s -0,6 posto na -0,7 posto treba gledati u kontekstu očekivanih kretanja u 2015. godini i očekivanja rasta od zanemarivih 0,2 posto po procjenama Europske komisije. Naime to je najniža očekivana stopa gospodarskog rasta u EU28. S obzirom na očekivano usporavanje gospodarskog rasta nama najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, ne predviđamo kao vrlo vjerojatan gospodarski oporavak, odnosno rast BDP-a u 2015. godini, koja bi, u tom slučaju, bila već sedma godina uzastopce u kojoj se bilježi pad gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Eu hr 051114

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › EK smanjila procjene rasta za EU28 i Hrvatsku