Europska industrija kuna gubi tržište u Kini

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ruj
2020
29

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › Europska industrija kuna gubi tržište u Kini

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
10.2014

Europska industrija kuna gubi tržište u Kini

- Pad cijena kuninog krzna na skandinavskim aukcijama: Kinezi kupuju sve manje krzna Aukcije krzna održane u rujnu u Finskoj i Danskoj bilježe značajan pad cijena kuninog krzna u usporedbi s 2013. godinom. Prosječna cijena kunovine pala je 55 posto na nedavnoj dražbi finske aukcijske kuće Saga Furs, dok Kopenhagen Fur, najveća aukcijska tvrtka za krzno u svijetu, u Danskoj ove godine bilježi pad prodaje od 40 posto. To ujedno čini oko trećinu danskog izvoza u Kinu.
Europska industrija kuna gubi tržište u KiniKrzno 071014
 
Skladišta puna skupih neprodanih zaliha, kupljenih za vrijeme buma krzna u Kini 2013. godine, prisilit će mnoge nove kineske kupce da napuste tržište. Osim što je ugrožena ekonomska održivost europskih uzgajivača kuna, ova je industrija sve više izložena snažnoj javnoj i političkoj raspravi zbog metoda ubijanja životinja i problema u ponašanju koji se javljaju zbog držanja aktivnih predatora u malim žičanim kavezima.
 
Opetovani pokreti izazvani stresom jako su rasprostranjena pojava na farmama kuna. Životinje zatočene na farmama pate od rođenja u malim, prljavim kavezima sve do smrti uzrokovane strujnim udarom, lomljenjem vratova ili gušenjem plinom, dok one ulovljene u divljini danima umiru uhvaćene u zamke. Ubijanje životinja zbog krzna potpuno je nepotrebno, a životinje doživljavaju strahovitu bol i patnju. 
 
Prema izvješću koje je 2001. godine objavio Znanstveni odbor za zdravlje i dobrobit životinja Europske komisije, krznene životinje nisu prikladne za uzgoj ili razmnožavanje na farmama. Usto, osim što se dobiva ubijanjem životinja, krzno nije niti ekološko jer se za njegovu obradu nemilosrdno troše prirodni resursi, pitka voda i opasne kemikalije.
 
Većina građana u različitim europskim državama – npr. 78 posto u Švedskoj, 73 posto u Hrvatskoj, 85 posto u Italiji - smatra da je uzgoj kuna radi luksuznog proizvoda poput krzna neprihvatljivo. O zabrani uzgoja životinja radi krzna raspravlja se u mnogim europskim državama, dok su neke već i zabranile tu okrutnu praksu. Zabrana u Hrvatskoj propisana je 2007. godine, s prijelaznim razdobljem od deset godina.
 
Prema anketi magazina Hurun Report koji objavljuje popise najbogatijih Kineza, bogati Kinezi i ove godine kupuju manje luksuzne robe, što čini pad od već četiri godine zaredom. Zahvaljujući brojnim aktivnostima organizacije ACTAsia for Animals u sklopu kampanje No Fur China, na ponašanje kupaca u Kini sve više utječe zabrinutost za dobrobit životinja u industriji krzna, a nošenje krzna među mlađom generacijom nije popularno, što sve ima važne posljedice za europsku industriju krzna.
 
ACTAsia for Animals, kao i udruga Prijatelji životinja, članica je međunarodne koalicije Fur Free Alliance (FFA) koja okuplja više od 35 organizacija za zaštitu životinja i okoliša iz cijeloga svijeta, koje se zalažu za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja zbog njihova krzna. 
 
U Hrvatskoj i svijetu postoje trgovine koje u svojoj ponudi odbijaju držati životinjsko krzno, a popis tih trgovina može se naći na web-stranici www.prijatelji-zivotinja.hr.
 
Projekt 'Trgovine bez krzna', u koji su se dosad uključile modne marke Hippy Garden, Boudoir, Modna kuća MAK, Esprit, Image Haddad, H&M i brojne druge, ostvaruje se u sklopu kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' i u suradnji s koalicijom Fur Free Alliance.
 
Kratki film o uvjetima u kojima se drže životinje u industriji krzna može se pogledati na www.youtube.com/afcroatia.
Administrator: zoo_visitor_guestIzvor: mojzagreb.info
  • Zagreb Krzno 071014
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › Europska industrija kuna gubi tržište u Kini