HGK KOMENTAR: Odgoda podizanja kamatnih stopa Fed-a zbog devalvacije…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › HGK KOMENTAR: Odgoda podizanja kamatnih stopa Fed-a zbog devalvacije…

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
08.2015

HGK KOMENTAR: Odgoda podizanja kamatnih stopa Fed-a zbog devalvacije kineskog…

FOMC (Federal Open Market Committee, tijelo unutar Fed-a koje nadzire operacije na otvorenom tržištu te odlučuje o visini ključnih kamatnih stopa) jučer je objavio detaljan zapisnik sa sjednice koja je održana 28. i 29. srpnja, s ocjenom gospodarske situacije iz koje bi se trebala iščitati namjera o rokovima podizanja ključnih kamatnih stopa koja se najavljuje već neko vrijeme.
HGK KOMENTAR: Odgoda podizanja kamatnih stopa Fed-a zbog devalvacije kineskog juana?Juan-dev
 

Kamatne stope središnje banke djeluju na tržišne uvjete utječući tako i na formiranje kamatnih stopa na novčanom tržištu odnosno imaju utjecaj na ponudu i potražnju novca i njegovu cijenu. Kako o količini novca u optjecaju ovisi kretanje opće razine cijena, u krajnjem dometu, manipulacijom kamatnim stopama monetarna vlast može utjecati na kretanje inflacije. Štoviše, središnje banke modernih tržišnih ekonomija (u kojima su dobro razvijeni tržišni mehanizmi) i koriste politiku kamatnih stopa za stabiliziranje cijena kao osnovnu konvencionalnu mjeru monetarne politike. Ujedno takve ekonomije baziraju svoju monetarnu politiku na održanju stabilnosti cijena oko neke razine ili točno na nekoj razini (ciljana inflacija) koja je primjerena stanju i tipu ekonomije: u SAD-u je ciljna razina 2%, a na području euro zone „blizu, ali ispod 2%“. Hrvatska nema određenu ciljnu razinu, ali ima kao osnovni cilj „dosezanje i održavanje stabilnosti cijena na nižim razinama“.

Američka središnja banka je posljednjih godina, s ciljem poticanja rasta gospodarstva odnosno izlaska iz recesije, provodila ekspanzivnu monetarnu politiku s obilatim monetarnim stimulansima (tzv. kvantitativno popuštanje) te svela ključne kamatne stope na povijesno niske razine (ključna kamatna stopa stoji na razini 0 do 0,25% od kraja 2008. godine). Od početka ove godine, u kontekstu gospodarskog oporavka američkog gospodarstva, razmatra se i najavljuje zaoštravanje monetarne politike odnosno podizanje kamatnih stopa koje bi se moglo dogoditi u rujnu ili u prosincu ove godine.

U zapisniku FOMC procjenjuje rast američkog gospodarstva umjerenim, a stanje na tržištu rada poboljšanim. Rast osobne potrošnje napreduje umjerenim tempom pokazujući stalno poboljšanje, no pomak u investicijama poslovnog sektora i neto izvozu nije zadovoljavajući. Inflacija ostaje značajno ispod ciljane razine (u srpnju 0,1%), dijelom zbog pada cijena energije i uvoznih cijena neenergetskih roba. 

Stoga, procijenjeno je kako stanje još uvijek nije dovoljno „zrelo“ za podizanje kamatnih stopa – ocjenjeno je kako je potrebno ostvariti dodatan napredak na tržištu rada i kako se trebaju ustaliti inflacijska očekivanja u srednjoročnom razdoblju prema ciljanoj razini od 2%. Tako je konstatirano da „iako većina uvjeta za stezanje monetarne politike još nije postignuta, oni su sve bliži svom ispunjenju“. Ipak, sastanak je održan prije odluke kineske središnje banke (PBOC) o iznenadnim devalvacijama kineskog juana prema dolaru (od 11. do 13. kolovoza), što svakako može utjecati na odgodu odluke Fed-a o podizanju kamatnih stopa. Naime, devalvacije juana, uz to što su trenutno uzdrmale globalno financijsko tržište, mogu imati i dugoročnije posljedice na ekonomska kretanja u svijetu. Jaki dolar će biti uteg američkim izvoznicima (a onda i rastu američkog gospodarstva), a jeftinija kineska roba će zaoštriti deflacijske pritiske u SAD-u (i globalno). Pod takvim globalnim utjecajem povećanih deflatornih rizika i slabijeg rasta će biti i Hrvatska.

Pored toga, rizik za rast američkog gospodarstva se povlači i iz smanjenja kineske potražnje. Stoga je, uz trenutne rizike, izvjesnije kako će Fed odgoditi povećanje kamatnih stopa barem do prosinca ili čak početka iduće godine.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Juan-dev

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › HGK KOMENTAR: Odgoda podizanja kamatnih stopa Fed-a zbog devalvacije kineskog juana?