Intel: četvrtina srednjoeuropskih tvrtki analizira velike skupove…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
15

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › Intel: četvrtina srednjoeuropskih tvrtki analizira velike skupove…

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
11
 
08.2015

Intel: četvrtina srednjoeuropskih tvrtki analizira velike skupove podataka

Četvrtina srednjoeuropskih tvrtki (25,2 posto) potvrdila je da analizira velike skupove podataka, a dodatnih 6,8 posto tvrtki planira početi raditi s velikim skupovima podataka tijekom 2015. godine
Intel: četvrtina srednjoeuropskih tvrtki analizira velike skupove podatakaAnaliza-podatak-intel
 

Četvrtina srednjoeuropskih tvrtki (25,2 posto) potvrdila je da analizira velike skupove podataka, a dodatnih 6,8 posto tvrtki planira početi raditi s velikim skupovima podataka tijekom 2015. godine. U anketi koju je naručio Intel sudjelovalo je 576 tvrtki s više od stotinu zaposlenika iz četiri srednjoeuropske zemlje: Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke. Češke tvrtke na tom su području prvak među europskim tvrtkama: njih 33,1 posto koristi analizu velikih skupova podataka. Štoviše, 8,5 posto čeških tvrtki želi početi koristiti velike skupove podataka u bliskoj budućnosti. I slovačke su tvrtke bolje od prosjeka: njih 30,7 posto analizira velike skupove podataka, a 8,9 posto namjerava ih uskoro početi koristiti. Tvrtke u Mađarskoj (19,4 posto) i Poljskoj (18 posto) zaostaju. U te dvije zemlje ujedno je zabilježen i najmanji postotak tvrtki koje namjeravaju implementirati velike skupove podataka: u prosjeku 6,7 posto u Poljskoj i svega 3,4 posto u Mađarskoj.

Rezultati ankete1 objavljeni su povodom predstavljanja novih procesora Intel® Xeon® E7v3 u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Fenomen velikih skupova podataka pretvara nepristupačne značajke u konkretne koristi: smanjuje prometne gužve na cestama, obavještava građane da ne izlaze bez kišobrana ili im pak omogućuje da iskoriste promotivne ponude u trgovinama u kojima obično kupuju. Analiza velikih skupova podataka tvrtkama omogućuje da svojim klijentima ponude bolji korisnički doživljaj te da povećaju njihovo zadovoljstvo prilagođenim proizvodima i uslugama.

"U gospodarstvu utemeljenom na digitalnim uslugama uspjeh će sve više ovisiti o tome će koliko brzo tvrtke uspijevati djelovati na temelju zaključaka izvučenih iz velikih količina podataka. Takve će prednosti biti dostupne samo tvrtkama koje su spremne iskoristiti tehnologiju, odnosno doći do zaključaka u stvarnom vremenu na temelju sve većih i sve raznolikijih zaliha podataka koji im prije nisu bili dostupni. Korištenje zaključaka u stvarnom vremenu danas postaje glavni prioritet za tvrtke u svim segmentima poslovnog svijeta. No stopa porasta broja tvrtki koje znaju upotrijebiti analitiku za brže, učinkovitije i ekonomičnije donošenje odluka ovisit će o tome koliko će brzo moći zamijeniti svoju poslužiteljsku infrastrukturu", izjavio je Evžen Pavlovský, Intelov poslovni direktor za područje srednje i istočne Europe.

Proizvođači preporučuju zamjenu poslužitelja u redovitim ciklusima

Intel ističe da mogućnost korištenja analitičkih alata u stvarnom vremenu ovisi o redovitom ciklusu zamjene strojne opreme tvrtke. Proizvođači preporučuju zamjenu poslužitelja u strogim ciklusima od tri godine ili manje, no mnoge tvrtke u srednjoj Europi ne pridržavaju se te preporuke. "Znatan broj tvrtki priznaje da nema definiran ciklus zamjene poslužitelja. Čak i ako podatke obrađuju poslužitelji stari četiri godine, možemo reći da su ta računala zastarjela. Ako su poslužitelji stariji od pet godina, riječ je o 'gutačima' energije s upitnim performansama", kaže Evžen Pavlovský.

Povrat ulaganja u nove poslužitelje ostvaruje se za približno devet mjeseci, a postoje slučajevi – koji nipošto nisu rijetki – u kojima do njega dolazi za svega dva mjeseca. Prema podacima kojima raspolaže Intel, tvrtke često nemaju nikakvih podataka o tome koliko im poslužitelji troše energije niti znaju reći koliko bi im se brzo isplatilo ulaganje u novu tehnologiju.

Kada se troškovi rada usporede s poslužiteljima starima pet godina, cijena transakcije na novim procesorima Intel Xeon E7 v3 četiri je puta manja. U usporedbi s konkurentskim platformama Intel Xeon postiže i do deseterostruko bolje cjenovne performanse uz do 85 posto manji trošak vlasništva. To se postiže smanjenjem ukupne cijene strojne opreme, manjom potrošnjom energije i manjim troškovima rashlađivanja.

Nosivi uređaji stvarnost su u srednjoeuropskim tvrtkama, neizbježno će utjecati na količinu podataka u korporacijskim mrežama

"Samo redovitom zamjenom poslužitelja tvrtke mogu održati optimalan odnos performansi i troškova. Osim toga, takvo se ulaganje brzo isplati zahvaljujući uštedi energije", kaže Evžen Pavlovský. Samo će ažurna poslužiteljska tehnologija tvrtkama omogućiti održavanje koraka sa sve većom količinom podataka, koju uglavnom generiraju mobilni uređaji. Godišnji rast količine obrađenih podataka zadnjih godina veći je od pedeset posto, a s dolaskom interneta stvari zasigurno će i dalje rasti: do 2020. s internetom će biti povezano približno trideset milijardi uređaja koji će generirati izrazito velike količine podataka. Nosivi uređaji počet će pokazivati učinak na količinu podataka u korporacijskim mrežama za svega tri godine.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Analiza-podatak-intel
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › Intel: četvrtina srednjoeuropskih tvrtki analizira velike skupove podataka