NA DANAŠNJI DAN: Dinamo, Gestapo, Černobil, XP-86

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:53
Velj
2020
28

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Dinamo, Gestapo, Černobil, XP-86

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
04.2016

NA DANAŠNJI DAN: Dinamo, Gestapo, Černobil, XP-86

Nakon Drugog svjetskog rata, točnije 26. travnja 1948. godine, prototip zrakoplova XP-86 Saber službeno je probio zvučni zid. Prvi operativni modeli ušli su u službu već u svibnju iste godine.
NA DANAŠNJI DAN: Dinamo, Gestapo, Černobil, XP-86Saber-zv-zid
 

Razvoj novog aviona tekao je dobro, tako da je već 20. lipnja 1945. dovršen prvi drveni model u prirodnoj veličini. Ali tada je došao zastoj uzrokovan s više različitih problema. Jedan je bio nedostatak dovoljno snažnog i pouzdanog turbomlaznog motora koji bi XP-86 mogao potjerati do zahtijevanih brzina.

Drugi je problem bio još veći i bilo ga je teže riješiti kako otkloniti probleme stabilnosti tijekom leta malim brzinama uzrokovanim nedovoljnim uzgonom strelastog krila. Rješenja svojih problema, dizajneri su našli na već spominjanom Me 262 - zakrilca koja su se automatski spuštala pri letu malim brzinama.

Zahvaljujući Boeingovom inženjeru Georgeu Schaireru, koji je odmah nakon završetka rata u Njemačkoj proučavao Messerschmitt Me 262 i druga tamošnja rješenja vezana uz problematiku uporabe strjelastih krila, North Americanovi su projektanti već potkraj 1945. uspjeli obaviti početna ispitivanja u zračnom tunelu. Ispitivanje u zračnom tunelu umanjenog modela lovca XP-86 u omjeru 1/23, s krilima pod kutom od 35 stupnjeva i njemačkim rješenjem sa zakrilcima, pružilo je obećavajuće rezultate. Zbog toga je američko ratno zrakoplovstvo 1. studenog 1945. dopustilo nastavak razvoja XP-86 sa strjelastim krilima.

Zapravo je prvih sedam napravljenih XP-86 imalo zakrilca skinuta s njemačkih Messerschmittova 262.


Osnovan GNK Dinamo Zagreb

26. travnja 1911. osnovan je GNK Dinamo Zagreb. Klub se pod imenom Građanski Zagreb natjecao u jugoslavenskim natjecanjima do 1945. godine, kada su komunističke vlasti ukinule prijeratne hrvatske klubove pa je i Građanski dobio ime Dinamo.


Osnovan 'Geheime Staatspolizei' - Gestapo

26. travnja 1933. osnovan je Gestapo. 'Geheime Staatspolizei', odnosno Državna tajna policija, djelovala je u razdoblju od nastanka Trećeg Reicha pa sve do kraja Drugog svjetskog rata. Opseg njenog djelovanja uključivao je sam Reich i sve okupirane zemlje Ova politička policija bila je iznad zakona, a njome je upravljao tadašnji MUP Reicha. Njene ovlasti bile su široke, a zloglasnost i više nego 'zaslužena'. Gestapov idejni začetnik bio je je Hermann Göring.


Ekspodirao reaktor nuklearne elektrane u Černobilu

26. travnja 1986. u nuklearnoj centrali u ukrajinskome gradu Černobilu dogodio se težak incident s nesagledivim posljedicama. Kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom uzrokovana je eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora u Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin, takozvanoj Černobilskoj nukleranoj elektrani. Pogon je zahvaćen strahovitim požarom, a iz grotla uništenog reaktora u nebo su se digli para i dim s golemim količinama radioaktivnih proizvoda. Tisuće četvornih kilometara oko centrale trajno su ozračeni. Uz Ukrajinu, zabrinjavajući porast radioaktivnosti zabilježen je i u Bjelorusiji, Rusiji, skandinavskim zemljama, ondašnjoj Čehoslovačkoj, Poljskoj i Njemačkoj. Na 25. obljetnicu Černobilske katastrofe svjetska zajednica obećala je konkretno pomoći završetak izgradnje novoga betonskog sarkofaga za uništeni reaktor u Černobilskoj elektrani. Ukrajinski predsjednik Janukovič je tom prilikom na međunarodnom skupu u Kijevu izjavio da je Černobil bio "izazov planetarnih razmjera i odgovor na taj izazov može dati samo svjetska zajednica".

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Saber-zv-zid
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Dinamo, Gestapo, Černobil, XP-86