NA DANAŠNJI DAN: Aachenski mir, Balkanski ratovi….

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Aachenski mir, Balkanski ratovi….

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
10.2016

NA DANAŠNJI DAN: Aachenski mir, Balkanski ratovi….

kraj rata za austrijsko nasljeđe
NA DANAŠNJI DAN: Aachenski mir, Balkanski ratovi….Balkanski-ratovi
 

Aachenski mir 1748. godine, sklopljen je poslije Austrijskog nasljednog rata između Austrije, Engleske, Nizozemske i Sardinije s jedne, a Francuske i Španjolske s druge strane. Francuska i Španjolska priznale su 18. listopada 1748. pragmatičku sankciju Karla VI., Francuska vratila sardinskom kralju Nizzu i Savoju, a Austrija ustupila španjolskom infantu Filipu Parmu, Piacenzu i Guastallu osim još nekih drugih uzajamnih manjih ustupaka i koncesija.

Rođen Josip Eugen Tomičić, hrvatski književnik

Bio je popularni prozaist i dramatičar. Napustivši Bogosloviju, studirao je pravo u Zagrebu i Grazu. Bio je u činovničkoj službi, a 1873.-79. dramaturg Hrvatskog zemaljskoga kazališta u Zagrebu. Najpoznatija su mu djela 'Melita', svojevrsna kritika viših građanskih krugova, zatim 'Veronika Desinićka' i 'Zmaj od Bosne' te proze na bosanske teme. Pisao je i komedije: 'Bračne ponude', 'Zatečeni ženik' te, osobito popularnu komediju 'Franjo barun Trenk'. Dovršio je Šenoinu 'Kletvu', te preveo pedesetak kazališnih djela i mnoge povijesne romane.

Sjedinjene Američke Države kupile Aljasku od Rusije

Aljaska je otkrivena u 18. stoljeću, u drugoj polovici stoljeća tamo su Rusi osnovali prva naselja. Poslije Krimskog rata Rusi su se bojali da će Aljasku osvojiti Amerikanci, pa su počeli pričati da ju je bolje prodati nego izgubiti u ratu. Amerikanci su kupili Louisianu od Francuza, otok Manhatan od Indijanaca, pa je američki ministar vanjskih poslova htio kupiti Aljasku. Ponuda je predana ruskom caru prije građanskog rata 1860. godine, a prodaja je izvršena 7 godina kasnije. 18. listopada 1867. u jednoj vojnoj bazi na istoku Aljaske, spuštena je zastava Carske Rusije, a na jarbol je podignuta zastava SAD, čime je označen prelazak Aljaske u vlasništvo SAD-a. Naime, SAD su kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od 4 centa po jedinici, što se kasnije ispostavilo kao jedna od najpametnijih transakcija u povijesti. Tadašnji državni tajnik Wiliam Suard obavio je pregovore o kupovini zemlje, za koju su mnogi smatrali da je zemlja snijega i leda, te su dogovor o transakciji zvali 'Suardove ludorije'. Međutim, mudrost iskazana ulaganjem u snijeg i led potvrđena je kada su na Aljasci otkrivene velike zalihe nalazišta nafte, zemnog plina i ruda. Aljaska je postala 49. država SAD 1959. godine, a tamošnji stanovnici i danas slave 18. listopad kao dan Aljaske. Površina Aljaske iznosi 1 518 775 km2. Na Aljasci živi više od 600 000 ljudi. Glavni grad Aljaske je Juneau.

Počeo Prvi balkanski rat

Prvi balkanski rat je vođen između Srbije, Bugarske, Grčke i Crne Gore na jednoj strani i Turske na drugoj strani. Pred kraj 19. i početkom 20. st. Osmansko Carstvo je bilo pred raspadom i potpuno je izgubilo nekadašnju snagu te su male balkanske države htjele iskoristiti priliku i proširiti svoj teritorij na račun 'bolesnika na Bosporu'. Godine 1912. Srbija, Crna Gora, Grčka, Bugarska osnovale su Balkanski savez te uputile Osmanlijama zahtjev da jednako tretiraju kršćane i muslimane. No Osmansko Carstvo je smatralo kako se balkanske države nemaju pravo miješati u njihove unutarnje stvari i počeo je rat. Rat je tekao povoljno za kršćane te su brzo Osmanlijama oteli i oslobodili velika područja Balkana. Osmansko Carstvo je potaknuto velikim gubitcima zahtjevalo posredovanje velikih sila u mirovnim pregovorima. Rat je završen 1913. Balkanske države su podjelile osvojena područja. Osmanskom Carstvu je ostalo još samo malo zaleđe Istanbula.

Osnovan BBC

Najveća korporacija za emitiranje radijskog i televizijskog programa u svijetu, BBC, osnovana je 18. listopada 1922. godine, pod nazivom British Broadcasting Company. Preimenovana je u British Broadcasting Corporation 1927. godine, primitkom kraljevskog odobrenja, i tako postala javna televizija koju financiraju građani. BBC je danas i najveća korporacija po broju zaposlenika, kojih ima oko 23 000. Glavna misija BBC-a je "informirati, obrazovati i zabaviti".

Dan kravate

18. listopada se u Hrvatskoj obilježava Dan kravate. Toga dana 2003. godine izvedena je instalacija Kravata oko Arene u Puli. Kravata je jedini hrvatski simbol univerzalno poznat i prepoznatljiv u cijelom svijetu.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Balkanski-ratovi
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Aachenski mir, Balkanski ratovi….