NA DANAŠNJI DAN: Schweitzer, Fijan, Bruckner…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Srp
2020
08

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Schweitzer, Fijan, Bruckner…

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
09.2016

NA DANAŠNJI DAN: Schweitzer, Fijan, Bruckner…

Schweitzer je bio alzaško-njemački liječnik, protestantski teolog, filozof i glazbenik
NA DANAŠNJI DAN: Schweitzer, Fijan, Bruckner…Schweitzer 040914
 

Albert Schweitzer studirao je teologiju, filozofiju u Strasbourgu, Parizu i Berlinu. Bio je protestantski vikar i docent na protestantskome teološkom fakultetu u Strasbourgu. Istodobno je započeo koncertnu i muzikološku djelatnost za ono vrijeme revolucionarnom monografijom o Johannu Sebastianu Bachu i raspravom o gradnji orgulja. Studirao je i medicinu, a kao liječnik misionar posvetio se karitativnom radu u Francuskoj Ekvatorijalnoj Africi. Od 1913. do 1917. godine izradio je u Lambareneu tropsku bolnicu sa stacionarom za leprozne bolesnike. U prisnoj suradnji s crnačkim stanovništvom liječio je i suzbijao tropske bolesti, prosvjećivao, pomagao, pobijao rasne predrasude i kolonijalizam. Upozorio je na etičku vrijednost liječničkog rada i dao uzoran primjer. Kao glazbeni pisac pridonio je novoj interpretaciji Bachove glazbe i inicirao, u gradnji orgulja, tzv. Alzašku reformu - pokret za obnovom tradicionalnih tipova orgulja. Za njegov humanitarni rad dodijeljene su mu mnoge počasti i naagrade, među ostalima i Nobelova nagrada za mir 1952. godine. Umro je u Lambaréné 4. rujna 1965.


Anton Bruckner, austrijski orguljaš i skladatelj

Anton Bruckner, rođen u Ansfeldenu 4. rujna 1824., austrijski je orguljaš i skladatelj. Najviše je poznat po svojim simfonijama, misama i motetima. Bruckner se smatra simbolom zadnjeg stadija Austro-Njemačkog romantizma zbog bogate harmonije i složene polifonije. U Beču je predavao na sveučil


Andrija Fijan, hrvatski glumac i redatelj

Andrija Fijan, rođen u Zagrebu 4. rujna 1851., hrvatski glumac i redatelj. Rođen je u Zagrebu u obitelji kazališnog krojača. Prvi put nastupa na zagrebačkoj pozornici 1873. kao dragovoljac, a od 1878. do 1909. stalni je član Hrvatskog narodnog kazališta. 1898. godine postaje ravnatelj drame, a 1907. kazališni intendant. U svoju blistavu karijeru ugradio je gotovo petsto odigranih uloga najšireg raspona, a ostalo je zabilježeno da je bio najbolji hrvatski interpret Shakespearea. Nastupao je u mnogim efektnim i vješto skrojenim djelima tadašnjeg zabavnog repertoara i bio česti partner Mariji Ružički Strozzi. Tijekom 38 godina glume, osim u repertoaru klasika i romantika, pokazao je puno majstorstvo i u tada novim naturalističkim dramama, ponajprije ruskih pisaca, a potom i u dramama Ibsena, Björnsona i Hauptmana. Bio je najistaknutiji predstavnik takozvanog 'deklamatorskog stila' u hrvatskom kazalištu, a Branko Gavella ga je nazvao 'arhitepom glumca'.


Hrvatska sibireja postala zaštićena vrsta

Od 4. rujna 1964. godine je Zakonom o zaštiti prirode, Hrvatska sibireja, endemična biljka u Hrvatskoj, postala je strogo zaštićena biljka koja raste na kamenitim obroncima, u pukotinama stijena, pretežno na zapadnim obroncima između 700 i 1550 m nadmorske visine. Raste u šikarama i sastojinama crnog bora i primorskoj bukovoj šumi na sjevernom i srednjem Velebitu.


Prva natjecateljska utakmica hrvatske nogometne reprezentacije

4. 9. 1994. Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu natjecateljsku utakmicu, protiv Estonije, pod vodstvom izbornika Miroslava Blaževića, a u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 1996. Utakmica je završila rezultatom 2:0 za Hrvatsku.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Schweitzer 040914
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Schweitzer, Fijan, Bruckner…