NA DANAŠNJI DAN: Antun Gustav Matoš

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Tra
2020
05

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Antun Gustav Matoš

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
06.2016

NA DANAŠNJI DAN: Antun Gustav Matoš

13. lipnja 1873. godine u Tovarniku rodio se Antun Gustav Matoš, jedan od najzanimljivijih književnika u novijoj povijesti hrvatske književnosti
NA DANAŠNJI DAN: Antun Gustav MatošAnton-gustav-matos-ndd
 

Politički, Matoš je bio gorljivi pravaš, starčevićanac, intelektualac u kojega je nacionalna svijest bila snažna, i kada je živio izvan Hrvatske i kada je bio u domovini. U književnosti se Matoš javio kao 19-godišnjak pripovjetkom Moć savjesti, objavljenom u Vijencu. Prve tri knjige njegove novelistike Iverje, Novo iverje i Umorne priče izrasle su na društvenoj i političkoj pozadini događaja u Hrvatskoj. S obzirom na Matoševu stvaralačku tehniku, metode i stilske postupke u ostvarivanju fabula pripovijedaka, a prije svega s obzirom na tematske interese i ostvaraje, poznata je već standardna podjela njegova pripovjedačkog opusa na dva temeljna tematska kruga: jedan s tematikom iz domaće zagrebačko-zagorske sredine i stvarnim junacima što ih je sretao u životu, te drugi s novelama bizarnog sadržaja s dominacijom čudaka, tipova posve individualnoga karaktera. Zajedničko je i jednom i drugom krugu naglašena lirska nota i nazočnost ljubavnih motiva. Najviši literarni domet dosegao je Matoš u pripovjetkama poput Balkona i Cvijeta s raskršća. Nacionalnu je tematiku najbolje obradio u poemi Mora. Matoševo je djelo prijelomno u povijesti hrvatske književnosti: na polju kritike, eseja i poezije uveo visoka i stroga stilska mjerila. Antun Gustav Matoš umro je u Zagrebu, 17. ožujka 1914. godine.


Matija Mrazović, hrvatski odvjetnik, političar i publicist

Matija Mrazović, hrvatski odvjetnik, političar i publicist, umro je u Zagrebu 13. lipnja 1896. Završio je pravo u Zagrebu. Mrazović je bio pristaša ilirizma, jedan od osnivača i vođa Narodne stranke. Zauzimao se za uređenje odnosa između Hrvatske i Austrije neovisno o odnosima Hrvatske i Ugarske. Sa 16 saborskih zastupnika osnovao je 1880. Neovisnu narodnu stranku. Jedan je od osnivača lista Pozor, a izdavao je stručni list Pravnik u kojem je napadao neoapsolutistički režim A. Bacha. Bio je i zagrebački gradonačelnik s naprednim komunalnim programom.


Počeo bokserski ustanak u Kini

U Kini je 13. lipnja 1900. planuo narodni ustanak, poznatiji u povijesti pod nazivom bokserski ustanak. Pobunjenici su oštricu borbe okrenuli prema strancima, a zatim i prema domaćim bogatašima. Razlog tome bio je snažan pritisak kapitalističkih država potkraj prošlog stoljeća koje su željele pretvoriti mnogomilijunsku Kinu u koloniju. Prve pobune Kineza počele su još 1898. da bi 1900. prerasle u svenarodni ustanak. Kad su pobunjenici ubili njemačkog veleposlanika i izvršili opsadu četvrti u kojoj su bile smještene strane misije i veleposlanstva, došlo je do strane intervencije kako bi se snagom oružja konačno pokorila i podijelila bogata Kina. Međunarodne vojne snage ubrzo su porazile slabo naoružane ustanike i oslobodile diplomate u Pekingu. Ustanak je ugušen u krvi, a kineska vlada je pobjegla u grad Ksianfu. Strani osvajači počeli su tada raznim kaznenim odredima haračiti po Kini i pljačkati zemlju. Japanci su nadmašili sve otevši cjelokupnu kinesku državnu novčanu pričuvu. Mirovni pregovori između intervencionista i Kine završili su tek u rujnu potpisivanjem zaključnog sporazuma.
Sedam svjetskih sila nije se moglo nagoditi kako bi podijelilo tu golemu zemlju pa su Kini cinički zagarantirale teritorijalnu cjelovitost prisilivši je da drži otvorena vrata za sve strance, što je praktički značilo legalnu pljačku kineskog nacionalnog bogatstva. Teške posljedice tog sporazuma Kina je osjećala sve do svog nacionalnog oslobođenja poslije Drugog svjetskog rata.


Antun Mažuranić, hrvatski jezikoslovac

Antun Mažuranić rođen je u Novom Vinodolskom 13. lipnja 1805. Bio je sudionik narodnog preporoda i jedan od osnivača Matice ilirske. Uređivao je 'Danicu ilirsku'. Djelovao je kao gramatičar i leksikograf. Kritički je izdao glagoljski 'Vinodolski zakon', gdje je opisao vinodolsku čakavštinu i potavio temelje znanstvenoj hrvatskoj dijalektologiji. Prvi je upozorio na važnost hrvatskog naglasnog sustava za slavensku akcentologiju. Pregledao je Drobničev rukopisni rječnik, doradio ga i dopunio talijanskim značenjem riječi. Umro je u Zagrebu, 18. prosinca 1888. godine.


 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Anton-gustav-matos-ndd
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Antun Gustav Matoš