NA DANAŠNJI DAN: Ataturk - otac suvremene Turske

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:51
Ruj
2020
18

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Ataturk - otac suvremene Turske

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
11.2016

NA DANAŠNJI DAN: Ataturk - otac suvremene Turske

Umro Mustafa Kemal Atatürk, turski vojni zapovjednik, narodni vođa i utemeljitelj turske Republike umro je 10. studenog 1938.
NA DANAŠNJI DAN: Ataturk - otac suvremene TurskeMustafa-kemal-ataturk
 

Mustafa Kemal Atatürk bio je turski vojni zapovjednik, narodni vođa i utemeljitelj turske republike te njen prvi predsjednik. Atatürk je utemeljio modernu i građansku tursku državu, koristeći svoj veliki ugled i karizmu kako bi sproveo širok program reformi. Izvršio je progresivne reforme koje su iz korijena promijenile lik zemlje i pretvorile je u modernu državu. Između ostalog: proklamirana je jednakost svih građana; provedena je agrarna reforma; ukinut je kalifat (1924.); stvoreno je moderno građansko i krivično zakonodavstvo (1926.); izvršena je reforma kalendara, jezika i pravopisa - uvedena je latinica umjesto arapskog pisma (1928.); odvojena je vjera od države tako što je 1928. uklonio iz ustava dio koji je islam deklarirao kao državnu religiju; zabranjeno je nošenje zara, fesa i feredže; dana je ravnopravnost i izborno pravo ženama (1934.) i dr. Reforme su nailazile na otpor, ali je Kemal energično suzbijao svaki pokušaj vraćanja na staro. I danas u Turskoj postoji kult osobe Atatürka: njegovi portreti se nalaze u javnim zgradama i po trgovima; po njemu su nazvani npr. istanbulska zračna luka, jedan od mostova preko Zlatnog roga (Haliç) i mnoge ulice, a njegovi kipovi krase mnoge trgove. Umro je 10. studenog 1938.


Bitka kod Varne

Dvogodišnji rat protiv Osmanskoga Carstva, uslijedio je nakon što je Vladislav I. prihvatio tumačenje da desetogodišnje primirje s Turcima iz 1443. nije važeće, budući da se Turcima kao nevjernicima nije moglo vjerovati na riječ. Unatoč značajnoj vojnoj premoći, u Bitki kod Varne 10. studenog 1444. kralj je ubijen u sukobu s janjičarima koji su štitili sultana.


Osnovani američki marinci

Korpus mornaričkog pješaštva SAD-a grana je Oružanih snaga SAD-a. Administrativno podpada pod Ministarstvo mornarice (Department of the Navy), ali se radi o zasebnoj grani oružanih snaga, usko vezana uz Ratnu mornaricu (US Navy) u pogledu vježbi, transporta i logistike. Američki Marinski Korpus nastao je pod imenom Kontinentalni Marinci kako bi se borili protiv engleskih kolonijalista. Prvi Marinci regrutirani su 10. studenog 1775. u 'krčmi' Tun Tavern.


Rođen Richard Burton, britanski glumac

10. studenog 1925. godine u malom velškom mjestu Pontrhydyfen rođen je Richard Burton.
Burton je ostao zapamćen po svom milozvučnom baritonu i iznimnom glumačkom talentu, za kojeg mnogi smatraju da je potraćen u neumjerenom hedonizmu. Dobitnik BAFTA-e, Zlatnog globusa i Tonyja za njaboljeg glumca, u sedam nominacija niti jednom nije osvojio Oscara. Javnost Burtona pamti i po njegovoj vezi s drugom suprugom, glumicom Elizabeth Taylor, koja je bila česta medijska tema. Umro je 1984. godine, u svom domu u Célignyju u Švicarskoj, gdje je i pokopan.

Administrator: zoo_visitor_guesthttp://mojzagreb.info/
  • Zagreb Mustafa-kemal-ataturk

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Ataturk - otac suvremene Turske