NA DANAŠNJI DAN: Bitka kod Sinja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Tra
2020
01

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Bitka kod Sinja

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
08.2016

NA DANAŠNJI DAN: Bitka kod Sinja

...
NA DANAŠNJI DAN: Bitka kod SinjaBitka za sinj
 

Na današnji je dan, 14. kolovoza 1715. godine, turska vojska poražena u pokušaju opsade Sinja, u spomen na što se održava Sinjska alka, hrvatska viteška igra. Održava se svake godine u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza u Sinju. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je brojala 60.000 vojnika. 15. studenoga 2010. godine Sinjska alka je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.


Fridrik Vilim I., pruski kralj

Fridrik Vilim I. rođen je u Berlinu, 14. kolovoza 1688. godine, a bio je pruski kralj, markgrof Brandenburga i izborni knez Svetog Rimskog Carstva. Dolazi iz dinastije Hohenzollerna i poznat je kao "kralj-vojnik". Fridrik Vilim I. je ustrojio jaku vojsku i udario temelje pruskoj vojnoj moći. Proširio je državni teritorij mirom u Utrechtu (1713.) i Stockholmu (1720.). Nakon njegove smrti 1740. godine zavladao je njegov sin Fridrik II. Veliki, koji s Habsburškom Monarhijom iste godine ulazi u Rat za austrijsko nasljeđe.


Umro Sveti Maksimilijan Kolbe, katolički svetac

Katolički svetac, poljski franjevac, utemeljitelj katoličke udruge "Vojska Bezgrešne" i junak Drugog svjetskog rata, Sveti Maksimilijan Kolbe, preminuo je u Auschwitzu, 14. kolovoza 1941. godine. Nacisti su 9. rujna odveli redovnike iz Niepokolanowa u logor Amtitz, ali su ih pustili 8. prosinca na blagdan Bezgrješnog začeća. Maksimilijan je nastavio tiskati list na njemačkom jeziku. Kad je u jednom broju napisao: 'Nitko na svijetu ne može promijeniti istine', nacisti su ga uhapsili i odveli 10. veljače 1941. u varšavski zatvor Paviak, gdje je zlostavljan i pretučen. Tranportiran je u logor Auschwitz. Kada je krajem srpnja 1941. pobjegao jedan zarobljenik, zapovjednik logora Fritzsch odredio je da će desetorica umrijeti zbog toga. Među njima je bio jedan narednik Fran Gajownieczek, koji je molio za milost, jer ima ženu i djecu. Maksimilijan Kolbe se ponudio da zamijeni mladog narednika. Zapovjednik Fritzsch je pristao. Maksimilijan je umro 14. kolovoza 1941., u predvečerje blagdana Velike Gospe od injekcije karbolne kiseline. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim 10. listopada 1982. Spomendan mu je 14. kolovoza.


Nela Eržišnik, hrvatska glumica i komičarka

14. kolovoza 2007. godine u Volovskom je umrla Nela Eržišnik.
Nela Eržišnik bila je hrvatska komičarka, rođena pod imenom Nevenka Maras, a potom je uzela ime Marija Blažević. Glumačku karijeru počela je u Hrvatskom narodnom kazlištu, a 1953. prelazi u Zagrebačko dramsko kazalište (kasnije Kazalište Gavella). Proslavila se osobito 1952. naslovnom ulogom u Aristofanovoj 'Lisistrati'. Kazališnu karijeru završila je naprasno naslovnom ulogom u Nušićevoj 'Gospođi ministarki'. Filmsku karijeru počela je 1950.-ih i 1960.-ih godina kao filmska glumica u hrvatskim filmovima 'Sinji galeb', 'Jubilej gospodina Ikla', 'Ne okreći se sine', 'Svoga tela gospodar', 'Samo ljudi', 'H-8', 'Signali nad gradom', 'Martin u oblacima', 'Breza'.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Bitka za sinj

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Bitka kod Sinja