NA DANAŠNJI DAN: Blokada Kube

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
06:43
Kol
2020
14

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Blokada Kube

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
10.2015

NA DANAŠNJI DAN: Blokada Kube

22. listopada
NA DANAŠNJI DAN: Blokada KubeBlokada-kube
 

22.10.1960. , nakon što je razmotrio sve mogućnosti, od napada na Kubu do zračnoga bombardiranja lansirnih mjesta te diplomatskih manevara, američki je predsjednik John Kennedy objavio pomorsku blokadu Kube. Upozorio je da će ratni brodovi spriječiti svaki pokušaj dopremanja ofenzivnog naoružanja i opreme na otok.

Rođen Franz Liszt, austrijski skladatelj mađarskog porijekla

22. listopada 1811. u Rajnofu je rođen Franz Liszt, mađarski skladatelj. Taj skladatelj, pijanist, dirigent i glazbeni pisac, rođenjem Mađar, odgajan u Beču i Parizu, jedan je od najkontroverznijih umjetnika u povijesti glazbe. Divio se velikim glazbenim klasicima, ali pisao je i djela koja revolucioniraju glasovirsko umijeće i simfonijsku formu. U Lisztovu opusu devetnaest Mađarskih rapsodija zacijelo ide među njegova najpopularnija djela. Kao skladatelj i pedagog postaje vodeća ličnost kruga učenika i pristaša predstavnika tzv. novonjemačke škole. Neko vrijeme djelovao je i u Rimu, gdje studira teologiju, prima niže duhovne redove i sklada pretežno crkvenu glazbu. Kao pijanist začetnik je nove ere virtuoziteta i stvaratelj moderne klavirske tehnike i sloga. U orkestralnoj glazbi izgradio je novi oblik - simfonijsku pjesmu. Umro je 31. srpnja 1886.

Rođen Dražen Petrović, hrvatski košarkaš

22. listopada 1964. rođen je Dražen Petrović, jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša. Karijeru je započeo u rodnom Šibeniku, nakon čega je potpisao za zagrebačku Cibonu, koju je dva puta odveo na tron Europe. Nakon Cibone odlazi u španjolski Real Madrid, gdje također postiže uspjehe. Istovremeno je i vođa reprezentacije Jugoslavije, s kojom osvaja broncu i zlato na Europskim i Svjetskim prvenstvima. Njegov talent prepoznat je NBA ligi te je Dražen 1990. postao član Portland Trail Blazersa, a dvije godine kasnije i New Jersey Netsa. Draženovu karijeru prekinula je stravična prometna nesreća. Poginuo je 7. lipnja 1993. kraj bavarskog grada Ingolstadta.

Započela vojna Operacija Vlaštica u dubrovačkom zaleđu

Vlaštica je 915 metara visoka i dominantna kota u dubrovačkom zaleđu, u bosansko-hercegovačkoj općini Ravno, sa koje su u Domovinskom ratu tijekom 1992. godine pripadnici postrojbi vojske Republike Srpske vršili navođenje topničke vatre na civilne ciljeve u Dubrovniku i okolici. Operacija Vlaštica je bila jedna od najvažnijih operacija Domovinskog rata na Južnom bojištu, a cilj joj je bio zauzimanje 915 metara visoke kote i odbijanje neprijatelja što dalje od Dubrovnika a u svrhu spriječavanja daljnjeg granatiranja civilnih ciljeva. Gubitkom Vlaštice neprijatelj je gubio izvidničku kotu za posredno granatiranje. Operacija je pomno planirana duže vrijeme. Izvidnici Četvrte gardijske i 163. dubrovačke brigade tri mjeseca su izviđali teren i tražili najprohodnije pravce djelovanja. Izlazak na vrh Vlaštice je bio iznimno težak zbog kamenjara i teško prohodnog terena, no izvidnici su dobro obavili svoj posao pa je akcija mogla krenuti. Akcija je krenula u 05:00 sati 22. listopada 1992. godine žestokom topničkom paljbom po neprijateljskim topničkim položajima.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Blokada-kube
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Blokada Kube