NA DANAŠNJI DAN: Danton, Churchill, Nirvana…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Ruj
2020
28

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Danton, Churchill, Nirvana…

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
04.2017

NA DANAŠNJI DAN: Danton, Churchill, Nirvana…

Danton je bio jedna od vodećih osoba Francuske revolucije
NA DANAŠNJI DAN: Danton, Churchill, Nirvana…Danton-dnd
 

Jedna od vodećih osoba Francuske revolucije Georges Danton, rođen je 26. listopada 1759. u pokrajini Champagne, a giljotiran je 5. travnja 1794. Bio je pravnik kao i njegov otac, a nakon položena odvjetničkog ispita u Reimsu, došao je u Pariz. Ubrzo nakon početka Revolucije, izabran je za predsjednika okruga Cordeliers. Postao je i članom novostvorenog Društva prijatelja ustava. Ta organizacija, popularno poznata kao Klub jakobinaca, gurnula je revoluciju u još radikalnije vode. U prve tri godine Revolucije, Danton se držao u pozadini. Ljeti 1792. član je Pariške komune. Jedan je od kolovođa juriša na kraljevski dvorac Tuileries 10. kolovoza 1792. nakon kojega je srušena monarhija. Poslije toga postao je ministar pravde, a zapravo je stupio na čelo Izvršnog vijeća. Samo dva mjeseca kasnije dao je ostavku na taj položaj, da bi postao članom novog Nacionalnog konventa. Sukob s umjerenom žirondističkom strankom, koji je dugo tinjao, izbio je kad su žirondisti zatražili pregled njegovih ministarskih knjiga u kojima su otkrivene neugodne praznine. Osramoćeni i pod pritiskom Pariške komune žirondisti su izbačeni iz Konventa. U međuvremenu je Danton sudjelovao u osnivanju Revolucionarnog suda, tijela koje je sudilo optuženima za izdaju Republike te u osnivanju Odbora nacionalnog spasa, koji je trebao biti privremena vlada do svršetka rata s Austrijom. Njegov mandat u Odboru završio je u srpnju 1793. nakon čega je Odbor došao pod kontrolu Robespierrea. Danton se počeo protiviti vladi tražeći stabilizaciju Revolucije. Nije govorio samo protiv ispada hebertista i njihovih krvavih postupaka u pokrajinama nego i protiv politike terora kojom je Robespierre pokušavao suzbiti proturevoluciju. Početkom 1794. Danton je pogriješio ustavši u obranu Fabrea d' Eglantinea, revolucionara optuženog za umiješanost u prijevaru istočnoindijske tvrtke. Robespierre je to dodao popisu optužbi koje je pripremao protiv Dantona i njegovih prijatelja. Kad su mu preporučili bijeg iz Francuske odgovorio je: Domovina se ne nosi na petama. Na procesu pred Revolucionarnim sudom, ljutito je zanijekao optužbe od kojih je prva bila urota za obaranje Republike. Iako nije bilo dokaza proglašen je krivim. Doviknuo je proročanski: Opaki Robespierreu! I ti ćeš završiti na stratištu! Nekoliko sati poslije toga Danton i njegovi prijatelji su giljotinirani.


Tito dopustio privremeni ulazak sovjetskih trupa na teritorij Jugoslavije
 
5. travnja 1945. Josip Broz Tito, jugoslavenski vođa, potpisao je sporazum s SSSR-om u kojem se dopušta "privremeni ulazak sovjetskih trupa na teritorij Jugoslavije".

Britanski premijer Winston Churchill dao ostavku

5. travnja 1955. godine britanski premijer Winston Churchill dao je ostavku i ustupio mjesto najbližem suradniku Anthonyju Robertu Edenu.


Umro Kurt Cobain, američki glazbenik

5. travnja 1994. godine umro je američki glazbenik i umjetnik Kurt Donald Cobain, najpoznatiji kao vokal, gitarist i glavni tekstopisac grunge benda Nirvana. Cobain je pronađen mrtav u svom domu u Seattleu, 8. travnja 1994., a njegova smrt u 27. godini postala je predmet javne fascinacije i debate.
Kurt Cobain je osnovao Nirvanu zajedno s Kristom Novoselicem u rodnom gradu Aberdeenu, 1985., i lansirao ga na glazbenu scenu Seattlea. Bend se probio zahvaljujući uspjehu pjesme Smells Like Teen Spirit, s drugog albuma Nevermind iz 1991., nakon što su potpisali ugovor s DGC Recordsom. Usporedno sa uspjehom albuma Nevermind, Cobain je postao hvaljen kao "glasnogovornik generacije" (Generacija X). No, on je sam često bio nezadovoljan i frustriran, vjerujući kako publika krivo interpretira njegovu poruku i umjetničku viziju. Također, teško se nosio sa slavom i teškom pozornošću. Tijekom posljednjih godina života borio se s ovisnošću o heroinu, bolešću i depresijom.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Danton-dnd

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Danton, Churchill, Nirvana…