NA DANAŠNJI DAN: Rabuzin, Gagarin, Hruščov…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
25

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Rabuzin, Gagarin, Hruščov…

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
03.2017

NA DANAŠNJI DAN: Rabuzin, Gagarin, Hruščov…

27. ožujka 1921. rođen je Ivan Rabuzin, hrvatski slikar naivne umjetnosti.
NA DANAŠNJI DAN: Rabuzin, Gagarin, Hruščov…Rabuzin-ndd
 

Rabuzin se slikarstvom bavio više od 50 godina. Nije imao slikarsko obrazovanje, osim večernjeg tečaja crtanja kod Koste Angelija Radovanija. U početku je radio i u tvornici namještaja, a nakon prve izložbe, krajem 50-ih godina, posvetio se samo slikanju. Na njegovim su slikama motivi prirode i sela Hrvatskog zagorja. Najčešće je slikao brijegove, cvijeće, oblake i sunce. Imao je 200 samostalnih izložbi i još veći broj skupnih. Izlagao je u galeriji “Mona Lisa” u Parizu 1963. godine. O njemu je snimljeno 10 dokumentarnih filmova i objavljen veći broj knjiga na više stranih jezika. Oslikao je keramiku za poznatu tvrtku Rosenthal. Osim njega, tu čast imali su još samo Victor Vasarely i Henri Rousseau. Izradio je velike zastore za kazalište u Tokiju i Muzej moderne umjetnosti u Urawi u Japanu. Bio je saborski zastupnik HDZ-a od 1993. do 1999. godine (drugi i treći saziv Sabora). Preminuo je u varaždinskoj bolnici u 88. godini života.


Srušena vlada Cvetković-Maček

27. ožujka 1941. u državnom udaru u Beogradu pod vodstvom generala Dušana Simovića srušena je vlada Cvetković-Maček.


Dubravka Ugrešić, hrvatska književnica

27. ožujka 1949. u Kutini je rođena Dubravka Ugrešić, hrvatska književnica, prevoditeljica i esejistica.
Bila je članica Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu i od početka devedesetih godina u stanju dobrovoljnog egzila. Završila je komparativnu i rusku književnost pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te radila u Institutu za teoriju književnosti pri zagrebačkom Filozofskom Fakultetu. Iz političkih razloga početkom devedesetih godina napušta Hrvatsku. Trenutačno živi u Amsterdamu, povremeno predaje na američkim i europskim sveučilištima te piše za europske novine i časopise. Možda je najpoznatija po kratkom romanu Štefica Cvek u raljama života, s podnaslovom Patchwork roman, u kojem se postmodernistički, ironično i duhovito igra trivijalnom literaturom (ljubićem) gradeći tekst kao krojni arak s naslovima koji slijede sve krojačke termine, te grafički i sadržajno ušivavajući citate, pisma, savjete. Štefica je, nakon ustanovljene popularnosti, 1984. uspješno prebačena i na film (U raljama života, Rajka Grlića). Danas je Štefica Cvek, premda nastala 15 godina ranije, često uspoređivana s britanskom Bridget Jones, sadržajno (Štefica je slično naivna i također traga za muškarcem svog života) i strukturalno (dnevnik, postmodernističko kolažiranje). Stalno propitivanje prirode pisanja i književnosti, suprotstavljanje popularne kulture visokoj literaturi, te kasnije problematiziranje egzila i pitanja identiteta, najčešća su obilježja njenih romana. U koautorstvu s Aleksandrom Flakerom 1984. uređuje Pojmovnik ruske avangarde, djelo u deset svezaka. Također se bavi prijevodima s ruskoga (Danil Harms, Boris Pilnjak), te piše scenarije za film i televiziju (U raljama života, Za sreću je potrebno troje). Knjige Dubravke Ugrešić prevedene su na gotovo sve europske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama.


Nikita Hruščov postao premijer Sovjetskog Saveza

27. ožujka 1958. godine premijer Sovjetskog saveza postao je Nikita Hruščov. Hruščov je dužnost premijera obavljao do 1964. godine. Odgovoran je za djelomičnu destaljinizaciju zemlje, potporu ranom sovjetskom svemirskom programu te za nekoliko liberalnih reformi u području unutarnje politike. Na mjestu premijera ga je 1964. zamijenio Aleksej Kosigin.


Umro Jurij Gagarin, sovjetski astronaut

27. ožujka 1968. umro je Jurij Gagarin, sovjetski astronaut. Gagarin je prvi čovjek koji je otputovao u svemir, 12. travnja 1961. godine, u svemirskoj letjelici Vostok 1. Let je trajao 1 sat i 48 minuta. Poginuo je pri rutinskom letu (kao probni pilot) u dvosjedu s još jednim pilotom. Nakon njegove smrti, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Rabuzin-ndd

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Rabuzin, Gagarin, Hruščov…