NA DANAŠNJI DAN: J. J. Strossmayer pokreće Akademiju

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
08

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: J. J. Strossmayer pokreće Akademiju

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
04.2016

NA DANAŠNJI DAN: J. J. Strossmayer pokreće Akademiju

Hrvatski biskup Josip Juraj Strossmayer službeno je na sjednici Hrvatskoga sabora 1861. godine pokrenuo pitanje osnivanja Akademije
NA DANAŠNJI DAN: J. J. Strossmayer pokreće AkademijuStrossmayer
 

Biskupovom zaslugom i materijalnom potporom Hrvatsko sveučilište u Zagrebu otvoreno je 1874. Prije toga, 1866. utemeljio je Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti (danas HAZU), te dao izgraditi velebnu Akademijinu palaču čiji je rad trajno podupirao, ostavivši joj vlastitu galeriju slaika starih majstora. Strossmeyer je vjerovao da hrvatski narod može biti suveren i ravnopravan europskim narodima samo ako ima svoje najviše kulturne i znanstvene ustanove. Osim što je njegovom potporom i zaslugom Zagreb postao kulturna metropola hrvatskog naroda, moralno je i materijalno pomagao izgradnju i rad svih hrvatskih gimnazija za koje je ustanovio Strossmayerovu zakladu za pomoć siromašnim đacima.


Ivana Orleanska oslobodila Orleans

Francuska heroina i rimokatolička svetica Ivana Orleanska 29. travnja 1429. godine, na čelu samo nekoliko stotina Francuza, zauzela je grad Orleans i natjerala engleske osvajače koji su sedam mjeseci opsjedali grad, u panični bijeg. Toj mladoj seljanki, rođenoj 1412., kojoj su 'glasovi s neba' naredili da spasi Francusku od engleskih osvajača, kralj Karlo VII. povjerio je vodstvo jednog odreda. Ona je oslobodila opsjednuti Orleans, pobijedila Engleze kod Pataya, a zatim povela kralja na krunidbu u Reims. Kod Compiegnea pala je, međutim, u ruke pristaša engleskoga kralja, koji su je izručili Englezima. Crkveni sud osudio ju je, po diktatu Engleza, na smrt kao krivovjerku i vješticu. Spaljena je živa na lomači 30. svibnja 1431. u Rouenu.


Umro Ivica Račan, hrvatski političar

Hrvatski političar i predsjednik Vlade Republike Hrvatske od 2000. do 2003., Ivica Račan, umro je 29. travnja 2007. godine.

Rođen je 24. veljače 1944. godine u mjestu Ebersbach u istočnoj Njemačkoj. Studij prava završio je 1968. godine u Zagrebu. Političku je karijeru započeo 1961. godine, učlanjenjem u Savez komunista Hrvatske, a pravi uspon doživio nakon Hrvatskog proljeća. Nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, Račanova stranka mijenja ime iz Savez komunista Hrvatske u Stranka demokratskih promjena, a 1993. SDP - Socijaldemokratska partija Hrvatske. Na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. koalicija SDP-HSLS osvaja 38.7% glasova, te se uspostavlja vlada koalicije šest stranaka sa Ivicom Račanom kao premijerom, koja će se još zvati i "trećesiječanjskom vlašću". Račanova vlada završila je izolaciju Hrvatske i započela reintegraciju u međunarodnu zajednicu. Privatizacija je zaustavljena, ali nisu uspjeli poništiti učinke iste. Izgradila je autocestu Split-Zagreb i to kroz hrvatski teritorij. No, sve češći sukobi između stranaka članica vladajuće šestorice su opterećivali vladu, kao i kritike od strane oporbenog HDZ-a. Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine, SDP je postala najača oporbena stranka. Ivicu Račana na mjesto predsjednika Vlade nasljeđuje Ivo Sanader, a on postaje zastupnik u Hrvatskom saboru te predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. Obnašao je dužnost predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Račan je politički bio aktivan do početka 2007. godine, kada mu je otkriven maligni tumor u ramenu. Umro je 29. travnja iste godine.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Strossmayer

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: J. J. Strossmayer pokreće Akademiju