NA DANAŠNJI DAN: Jack London, Kušlan, Christie

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
15

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Jack London, Kušlan, Christie

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
01.2017

NA DANAŠNJI DAN: Jack London, Kušlan, Christie

12. siječnja 1940. u Zagrebu je umro Robert Frangeš-Mihanović, hrvatski kipar
NA DANAŠNJI DAN: Jack London, Kušlan, ChristieNdd-12-01
 

Sklopljen Aachenski mir

12. siječnja 812. godine, nakon višegodišnjeg ratovanja između franačkog cara Karla Velikog i bizantskog cara Mihaela Rangabea, sklopljen je mirovni ugovor, poznat kao Aachenski mir. Ovaj je mirovni ugovor bio od presudne važnosti i za hrvatski narod. Mirovnim odredbama na hrvatskom prostoru dalmatinsko priobalje (gradovi Zadar, Trogir, Split i Dubrovnik) i otoci pripali su Bizantu, a Istra i Hrvatska Franačkoj.


Umro Maksimilijan I., car Svetog Rimskog Carstva

12. siječnja 1519. umro je Maksimilijan I., njemački kralj i rimsko-njemački car iz dinastije Habsburg. Maksimilijan je cijeli život proveo ratujući i bez stalnog prebivališta. Iz rata za Burgundiju s francuskim kraljem Louisom XI. izašao je kao pobjednik. Potom je uspio potisnuti Mađare, koji su pod Matijašem Korvinom osvojili i sam Beč, te će ujediniti, pod jednim žezlom, sve habsburške zemlje. Nakon očeve smrti, širom Europe se zapleo u ratove koji su iscrpljivali zemlju, ali prije svega njegovu blagajnu, zbog čega je stalno u novčanim neprilikama. Godine 1508. uzeo je, uz pristanak pape Julija II., naslov rimsko-njemačkog cara, koji će kasnije nositi svi njemački kraljevi. No, papa ga nije htio okruniti. Živeći na prijelazu epoha, Maksimilijan je opisan kao posljednji vitez koji sanja o jakoj srednjovjekovnoj državi, ali i kao humanist, pisac i veliki mecena umjetnika. Bio je i reformator koji nikako nije uspijevao provesti svoje reforme, bilo zbog nedostatka novca, bilo vlastite nestrpljivosti. U ratovima je bio i teško ranjen i zarobljen. Kada je htio zauzeti Mađarsku napušten je čak i od plaćenićke vojske. Mnogo je više uspjeha imao u politici. Maksimilijan se tri puta ženio, a nizom drugih ženidbenih veza Habsburgovci su postali najmoćnija europska dinastija. Na tim temeljima njegovi će unuci, Karlo V. i Ferdinand I., stvoriti od Austrije svjetsku silu. Umro je 12. siječnja 1519. srhvan, pretpostavlja se, rakom crijeva. Prema vlastitoj želji pokopan je u Bečkom Novom Mjestu, pored tijela svoje prve žene, Marije Burgundske.


Rođen Dragojlo Kušlan, hrvatski političar

12. siječnja 1817. rođen je Dragojlo Kušlan, hrvatski odvjetnik, političar i ilirac koji se zajedno s Ivanom Mažuranićem zalagao za osnivanje napredne narodne stranke. Bio je pristaša federalizacije Habsburške monarhije i politike austroslavizma, a taj je stav radikalizirao nakon proglašenja oktroiranog Ustava u ožujku 1849. godine. Uređivao je novine "Slavenski jug" i tjednik "Prijatelja puka".


Jack London, američki književnik

12. siječnja 1876. u San Franciscu je rođen američki književnik Jack London, punog imena John Griffith London. London je najpoznatiji kao autor "Zova divljine", "Bijelog očnjaka" i "Morskog vuka". Pjesnik je prirode, bunta, slavi snažne i poduzetne ličnosti. Za života je mnogo putovao i radio razne poslove. Maštao je o revoluciji i čitao Darwina, Marxa i Nietzschea. Tražio je junake koji se ne mire s okolnostima u kojima žive, već svladavaju prepreke borbom i snagom volje. Pisao je romane, pripovijetke i novele. Za 40 godina života objavio je gotovo 50 knjiga: 20 zbirki pripovjedaka, 20 romana, zbirke eseja i drame, koje se mogu podijeliti na djela koja se bave društvenim problemima, prirodom i ona nesvrstana. London je umro 22. studenog 1916. godine.


Ferenc Molnár, mađarski pisac

12. siječnja 1878. rođen je mađarski pisac Ferenc Molnár, jedan od najvećih mađarskih dramatičara i pisaca XX. stoljeća. Emigrirao je u SAD u bijegu od nacista koji su ubijali Židove u Mađarskoj za vrijeme II. svjetskog rata. Kao romanopisac, zapamćen je po djelu Junaci Pavlove Ulice, koji govori o rivalstvu dvije skupine dječaka u Budimpešti.To je jedan od najljepših dječjih romana o prijateljstvu, hrabrosti i živonoj okrutnosti. Roman je u piščevoj rodnoj zemlji jako cijenjen. U anketi jednog časopisa u Mađarskoj završio je na drugom mjestu među najboljim romanima u 2005. Nekoliko puta je ekraniziran. Molnárove najistaknutije drame su Liliom, Čuvar i Labud.


Umro Robert Frangeš-Mihanović, hrvatski kipar

12. siječnja 1940. u Zagrebu je umro Robert Frangeš-Mihanović, hrvatski kipar koji je u svome razvoju prešao faze od akademizma, simbolizma do modernizma, tj. najranijih primjera impresionizma, pa sve do slobodne realističke modelacije lika, a poznato je njegovo djelo spomenik Kralj Tomislav u Zagrebu.


Izašao prvi album Led Zeppelina

12. siječnja 1969. izašao je prvi album engleske skupine Led Zeppelin pod naslovom Led Zeppelin, s jedinstvenim sklopom zvukova bluesa i rocka. Album je izašao nakon turneje grupe po Americi, gdje su nastupali kao predgrupa grupi Vanila Fudge. Dva mjeseca nakon izlaska album je postao jedan od deset najprodavanijih u Americi.


Agatha Christie, engleska književnica

12. siječnja 1976. umrla je Agatha Christie, britanska spisateljica kriminalističkih romana, nazivana i 'kraljica krimića'. Njezino ime nosi Nagrada za kriminalistički roman - Agatha. Agatha je pisala i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Najpoznatiji je autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple. Većina njezinih knjiga i kratkih priča adaptirana je u filmove, neke i više puta (Ubojstvo u Orijent Expressu, Smrt na Nilu, U 4.50 s Paddingtona). Njena predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu.


Potres na Haitiju

Na zapadnome dijelu otoka Hispaniola u Karipskome moru 12. siječnja 2010. godine u 16:53:09 sati po lokalnom vremenu dogodio se potres momentne magnitude 7,0. Potres je pogodio državu Haiti, a osjetio se i u Dominikanskoj Republici te na Kubi. Nakon njega, zabilježen je niz od četrnaest potresa magnitude od 5,0 do 5,9. S 222,517 žrtava, to je jedan od najsmrtonosnijih potresa zabilježenih u ljudskoj povijesti. Međunarodni Crveni križ procjenjuje da je čak tri milijuna ljudi bilo pogođeno potresom. Većina glavnoga grada Port-au-Princea značajno je oštećena ili uništena u potresu, uključujući i Predsjedničku palaču, zgradu Narodne skupštine, katedralu i glavni zatvor. Sve bolnice su uništene ili teško oštećene, tako da su napuštene. Ujedinjeni narodi izvijestili su da je sjedište stabilizacijske Misije Ujedinjenih naroda u Haitiju (MINUSTAH) koji se nalazi u glavnom gradu uništeno i da je velik broj osoblja UN-a poginuo i/ili nestao.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Agatha christie
  • Zagreb Dragojlo kuslan
  • Zagreb Jack london
  • Zagreb Led zeppelin
  • Zagreb Ndd-12-01
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Jack London, Kušlan, Christie