NA DANAŠNJI DAN: Tito, Luther, START 2….

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Tra
2020
01

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Tito, Luther, START 2….

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
01.2017

NA DANAŠNJI DAN: Tito, Luther, START 2….

Josip Broz Tito pred smrt, 3. siječnja 1980. godine, primljen u bolnicu u Ljubljani
NA DANAŠNJI DAN: Tito, Luther, START 2….Start2
 

Premda je Jugoslavija nestala s političke karte svijeta i Europe tek nakon jednog desetljaća i niza građanskih balkanskih ratova, ta je država bila mrtva već početkom 1980. godine. Naime, njezin ideni tvorac, stvoritelj i vlasnik, jednom riječju - diktator u 88 godini života, s pudlicama i obitelji, ali bez sudružnice Jovanke, dočekao je Silvestrovo 1979. godine.

Čitava je zemlja sa zebnjom, posredstvom jedinstvene tv-sheme, koja je, naravno, koordinana iz Beograda, gledala kako onemoćali moćnik iz fotelje prima novogodišnje čestitke. Jutro je promjenilo sve. Jugoslavija je, a tada je i Hrvatska bila dio te zejdnice, shvatila da GA više nema.

Slijedili su mjeseci bezgavog glavinjanja kako nakon Tita... Tu su svakodnevni orweloski liječnički komunikei u svim dvenim novinama, na ulici špekulacije o mogućnosti da nas Rusi napadnu... Strah, zebnja i panika, političko ludilo koje je potrajalo još deceniju...

A onda su, krajem osamdesetih, decenije koja započinje NJEGOVIM odlaskom, a završava padom Belinskog zida, što je bilo starter i za konačan raspad besmisla njegovg Diznilenda. Jer, ta je zemlja, u svojoj zadnjoj fazi, doista, postojala samo kao njegova projekcija, a nakon njegova odlaska kao neuspio pokušaj, u igru su prvo ušili mali Titići. A nakon njih Tute i Tutići...

Rezultat? Pa dobro je, Jugoslavija se nakon Titove smrti raspala na šest maih Jugoslavija, pus dvije autonomne pokrajine od kojih je jedna, gle čuda, postala država a druga još nije, "al' ne zna se kad' će".

Njegova sintagma "Ne dirajte mi JNA, maserke i pudlice", pravilo dvora na Dedinju, odakle je satrap vladao, svoje je "zvjezdane trenutke" doživjela genocidom u Vukovaru, brutalnijom agresijom na HRvate nego što su bili Turci. Slijedila je BiH, Srebrenica, Kosovo...

Sve je dalje poznato. Nama je, možda, najbolje... Makoliko mi vjerovali da nije tako. Jer, što bi bilo da je operacija u Ljubljani u sijećnju 1980. - uspjela?

OSTALI DOGAĐAJI - 3. siječnja

Martin Luther izbačen iz Rimokatoličke crkve

Decet Romanum Pontificem naziv je dokumenta kojim je papa Leo X. 3. siječnja 1521. godine ekskomunicirao Martina Luthera iz Rimokatoličke crkve. Papa je zbog Lutherovog učenja i njegovih 95 teza 1520. godine Martinu Lutheru uputio pismo naziva Exsurge Domine, u kojem stoji da će, "ukoliko ne prestane širiti svoje krivovjerje", biti izbačen iz Crkve. Lutherov odgovor bio je spaljivanje pisma, nakon čega je papa izdao Decet Romanum Pontificem, kojim je ispunio svoje prijetnje. Lutherovi istomišljenici potom su se udružili i prozvali se luteranima.

Rusija i SAD potpisale START 2, sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja

3. siječnja 1993. godine Rusija i SAD potpisale su START 2, sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja. Sporazum je predviđao značajno smanjenje interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnih bojevih glava. No, Rusija je 2002. godine istupila iz sporazuma. Bio je to odgovor na odustajanje SAD-a od sporazuma iz 1972. godine, kojim je zabranjeno formiranje proturaketnih sistema.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Tito-bolnica-1980
  • Zagreb Start2
  • Zagreb Martin luther

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Tito, Luther, START 2….