NA DANAŠNJI DAN: Kamov, Radić, Šurbek…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
16:59
Tra
2020
04

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Kamov, Radić, Šurbek…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
08.2016

NA DANAŠNJI DAN: Kamov, Radić, Šurbek…

Pjesnik, pripovjedač i dramatičar hrvatske moderne Janko Polić Kamov umro je 8. kolovoza 1910. godine u Barceloni, u Španjolskoj.
NA DANAŠNJI DAN: Kamov, Radić, Šurbek…Ndd-0808-16
 

Rođeni Riječanin, utemeljitelj hrvatske avangardne književnosti, autor je, između ostalog, zbirke poezije Ištipana hartija i romana Isušena kaljuža, koji je preteča mnogih bildungsromana. Djelovao je u razdoblju hrvatske moderne u kojem se hrvatska književnost napokon priključila europskoj. On ne pripada nijednoj od dviju dominantnih struja: artističkoj liniji, koja naglašava primat estetičkoga projekta ni s druge strane pristašama društveno-pragmatičnoga programatskog djelovanja s prosvjetiteljskim nakanama. Kamov stoji kao samosvojna, buntovna osobnost, te svojim djelom anticipira kasnije književne događaje koji će se zbiti i u Europi i u Hrvatskoj. Svoje drame Polić Kamov je nudio kazalištima, no stalno je za njih dobivao odbijenice, što ga je i nagnalo na odlazak iz domovine. Razočaran, odlazi najprije u Bolognu, a potom u Barcelonu, gdje umire 8. kolovoza 1910. u bolnici za beskućnike Santa Cruz. Pokopan je u zajedničkoj grobnici na Cementerio del Este.


Umro Stjepan Radić, hrvatski političar

8. kolovoza 1928. godine u Zagrebu je, od posljedica ranjavanja u beogradskoj skupštini, preminuo hrvatski političar i jedan od velikana hrvatske povijesti - Stjepan Radić.
Stjepan Radić je 1904. godine, zajedno s bratom Antunom, osnovao Hrvatsku pučku seljačku stranku. Na sjednici Narodnog vijeća Države SHS suprotstavio se hegemonističkom ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom. U prosincu 1918. bojkotirao je rad Privremenoga narodnog predstavništva u Beogradu tražeći samoopredjeljenje hrvatskoga naroda, zbog čega je uhićen. U prosincu 1920. na skupštini u Zagrebu HPSS je promijenio ime u Hrvatska republikanska seljačka stranka (HRSS). U svibnju 1921. izabran je za predsjednika Hrvatskoga bloka koji su činili HRSS, Hrvatska zajednica, Hrvatska stranka prava i Hrvatska republikanska stranka, a čiji je cilj bila politička borba protiv unitarističko-centralističke politike Karađorđevića i osporavanje prava Ustavotvornoj skupštini da donosi ustav za Hrvatsku. U srpnju 1923. otišao je u London, a zatim u Beč i Moskvu, gdje je HRSS uključio u Međunarodni seljački savez (Seljačka internacionala). Vratio se u kolovozu 1924., a u veljači 1925. uhićen je u zgradi Seljačkog doma. Nakon što je 25. ožujka 1925. Pavle Radić pročitao, u ime HRSS-a, izjavu kojom se priznaje dinastija Karađorđevića i Vidovdanski ustav, pušten je iz zatvora. Tada i HRSS mijenja ime u Hrvatska seljačka stranka (HSS). Iste godine sastavljena je Pašić-Radićeva vlada "narodnog sporazuma" u kojoj je Stjepan Radić od studenoga 1925. bio ministar prosvjete. U veljači 1927. HSS je napustio koaliciju s radikalima te prešao u opoziciju prihvaćajući suradnju s Pribićevićevom Samostalnom demokratskom strankom (SDS), čime je u studenome 1927. osnovana Seljačko-demokratska koalicija (SDK) kao opozicija prema beogradskom režimu. Ubrzo su radikalski zastupnici u Narodnoj skupštini počeli prijetiti ubojstvima HSS-ovim zastupnicima što je kulminiralo 20. lipnja 1928. kada je u beogradskoj skupštini radikal Puniša Račić ubio zastupnike HSS-a Đuru Basaričeka i Pavla Radića, a ranio Ivana Pernara, Ivana Granđu i Stjepana Radića. Posljednji politički čin Stjepana Radića bio je 27. srpnja, kojim je zahtijevao raspuštanje Narodne skupštine, nove izbore i reviziju Vidovdanskog ustava. Umro je od posljedica rana zadobivenih u atentatu. Objavio je više knjiga, dnevničkih zapisa i članaka političke, gospodarske, književne i povijesne problematike.


Rođen Dragutin Šurbek, hrvatski stolnotenisač i trener

8. kolovoza 1946. godine u Zagrebu je rođen Dragutin Šurbek, hrvatski stolnotenisač i trener. Šurbek je bio višestruki svjetski i europski prvak u parovima te pojedinačni prvak Europe. U svojoj impresivnoj karijeri, osim spomenutih naslova prvaka, osvojio je i impozantan broj srebrnih i brončanih medalja na velikim natjecanjima. U razdoblju od sredine 1960.-ih pa do sredine 1980.-ih godina, posebno s partnerom iz reprezentacije Antunom Stipančićem, ali i drugim igračima i igračicama, Šurbek je dominirao europskim i svjetskim stolnim tenisom. Uspješan je bio i na klupskom planu gdje je također višestruki europski prvak. Dragutin Šurbek danas je ugledni stolnoteniski trener.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Ndd-0808-16

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Kamov, Radić, Šurbek…