NA DANAŠNJI DAN: Irska, Hitler, Ghandi…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
19:02
Ožu
2020
31

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Irska, Hitler, Ghandi…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
01.2017

NA DANAŠNJI DAN: Irska, Hitler, Ghandi…

1972, (Bloody Sunday) u Sjevernoj Irskoj
NA DANAŠNJI DAN: Irska, Hitler, Ghandi…Bloody sunday
 

30. siječnja 1972. ugušeni su demokratski prosvjedi stanovnika Sjeverne Irske. Taj događaj poznat je pod nazivom 'Krvava nedjelja' (Bloody Sunday). Istraga koja je uslijedila odmah nakon događaja konstatirala je da nitko od poginulih i ranjenih nije bio naoružan, ali da su prosvjednici prvi zapucali te time izazvali reakciju britanske vojske. Zaključke istražne komisije rijetki su katolici smatrali točnim i poštenim pa je odmah uslijedio val nasilja i prosvjeda diljem irskog otoka dok su katoličke organizacije odmah pokrenule kampanju za provedbu nove istrage. U znak protesta, vlada Republike Irske povukla je svojeg veleposlanika iz Londona, a irski su građani u veljači 1972. godine za vrijeme prosvjeda zapalili zgradu britanskog veleposlanstva u Dublinu. U narednoj su godini protenstantske i katoličke paravojne organizacije izvele oko 1300 bombaških napada i oko 500 oružanih akcija u kojima je život izgubilo 467 ljudi (321 civil i stotinjak vojnika). Krvava nedjelja je imala veliki utjecaj na irsku kolektivnu svijest i uzrokovala je brojne društvene i političke promjene. Britanska je vlada dva mjeseca kasnije ukinula sjevernoirski parlament, uvela direktnu upravu iz Londona i poslala još tisuće vojnika da uspostave kontrolu na ulicama sjevernoirskih gradova. Događaj je inspirirao brojne umjetnike i kulturne radnike, ali je najviše pogodovao frakcijama Irske republikanske armije i protenstantskim paravojnim organizacijama. Naime, u mjesecima nakon Krvave nedjelje sjevernoirski su katolici sve masovnije pristupali paravojnim organizacijama što je automatski značilo i sve veće militariziranje protenstantskog stanovništva. Velik broj mladih Iraca, i protestanata i katolika, koji do siječnja 1972. nisu pokazivali veće zanimanje za politiku i događaje u Sjevrnoj Irskoj odjednom su postali nacionalno i politički osvješteni dodatno pridonoseći sjevrenoirskom društvenom, političkom, nacionalnom i vjerskom razdoru.


Prvi put izvedena tragedija "Romeo i Julija"

Tragedija Williama Shakespearea "Romeo i Julija" prvi je puta izvedena 30. siječnja 1595. godine u Kazalištu (The Theatre), jednom od prvih kazališta u Londonu koje je moglo primiti oko 1500 ljudi. Budući da se žene na pozornici nisu pojavljivale do sredine 17. stoljeća, u prvoj izvedbi "Romea i Julije" Juliju je glumio mladić.


Franklin Roosevelt, američki političar i predsjednik

Franklin Delano Roosevelt, često znan i po svojim inicijalima FDR, bio je 32. predsjednik SAD-a (1933–1945). Četiri puta bio je biran za predsjednika i na toj je dužnosti proveo 12 godina. Rođen je 30. siječnja 1882. godine u New Yorku. Roosevelt je bio središnja osoba svjetskih događanja sredinom 20. stoljeća, vodeći SAD tijekom razdoblja svjetske ekonomske krize i Drugog svjetskog rata. Njegov prvi mandat bio je obilježen nastojanjem da oporavi nacionalnu ekonomiju, a drugi Drugim svjetskim ratom. Zahvaljujući njegovoj politici odbacivanja tradicionalnog izolacionizma, SAD se nisu samo izvukle iz dotada nezapamćene ekonomske i političke krize, nego su se nametnule kao glavna vojna, ekonomska, politička i kulturna sila u svijetu - status u kome uživaju do današnjeg dana. Roosevelt je sudjelovao na dva summitta savezničkih vođa - u Teheranu godine 1943. i Jalti godine 1945. - prilikom kojih se odlučivalo u sudbini poslijeratne Europe. Umro je 12. travnja 1945. godine, nedugo prije završetka rata.


Adolf Hitler prisegnuo za njemačkog kancelara

30. siječnja 1933., u berlinskoj palači tadašnjeg predsjednika Paula von Hindenburga, Adolf Hitler prisegnuo je za njemačkog kancelara. Početkom ožujka iste godine Hitlerova stranka NSDAP osvojila je 44% glasova, što je označilo kraj njemačkog parlamenta, Reichstaga.


Ubijen Mahatma Gandhi, indijski političar

30. siječnja 1948. ubijen je Mahatma Gandhi, indijski vođa nacije koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije. Ubio ga je fanatični hindus, koji je iz pištolja ispalio tri metka u Gandhija.


Ante Topić Mimara, kolekcionar i povjesničar umjetnosti

30. siječnja 1987. u Zagrebu je umro Ante Topić Mimara, kolekcionar i povjesničar umjetnosti. Studirao je slikarstvo i restauriranje umjetnina u Rimu. Kolekcionarstvom se bavio od 1921. godine, a nakon Drugog svjetskog rata bio je savjetnik pri Jugoslavenskoj vojnoj misiji u Berlinu i Münchenu, gdje je radio na povratu opljačkanih hrvatskih i jugoslavenskih kulturno-umjetničkih dobara. Umjetničku zbirku od oko 3.000 različitih predmeta od prapovijesti do 20. stoljeća, darovao je 1972. godine hrvatskom narodu, a zbirka je smještena i izložena u zgradi nekadašnje gimnazije na Rooseveltovu trgu u Zagrebu, u današnjem Muzeju Mimara. Pored toga, veliki dio kolekcije darovan je Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.


Belgija službeno priznala istospolne brakove

30. siječnja 2003. Belgija je službeno priznala istospolne brakove. Nakon što je zakon prošao u belgijskom saveznom parlamentu, stupio je na snagu 1. lipnja iste godine, a Belgija je tako postala druga država na svijetu koja je uvela istospolne brakove. Prva je to učinila Nizozemska.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Bloody sunday
  • Zagreb Adolf hitler
  • Zagreb Franklin roosevelt
  • Zagreb Mahatma gandhi

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Irska, Hitler, Ghandi…