NA DANAŠNJI DAN: Liga naroda, Vučetić. Al Capone…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Liga naroda, Vučetić. Al Capone…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
01.2017

NA DANAŠNJI DAN: Liga naroda, Vučetić. Al Capone…

25. siječnja 1919. godine osnovana je Liga naroda, međunarodna organizacija država čiji je cilj bio uspostava mira u svijetu.
NA DANAŠNJI DAN: Liga naroda, Vučetić. Al Capone…Liga naroda
 

Organizacija je nakon Prvog svjetskog rata osnovana na prijedlog tadašnjeg američkog predsjednika Thomasa Woodrowa Wilsona, koji je te godine dobio i Nobelovu nagradu za mir. Liga naroda bavila se i gospodarskim pitanjima, problemima svjetskog zdravlja, ropstva i trgovine opojnim sredstvima. U prvim godinama djelovanja bila je prilično uspješna. 1930.-ih godina se pak pokazala nedoraslom zaustaviti osvajačke pohode Italije, Japana i Njemačke te je zbog neučinkovitosti tijekom Drugog svjetskog rata nestala.


Umro Ivan Vučetić, hrvatski izumitelj daktiloskopije

25. siječnja 1925. u Argenitni je umro Ivan Vučetić, hrvatski izumitelj daktiloskopije. Ivan Vučetić rodio se na Hvaru gdje je živio i radio do 1884. godine kada je u dobi od 26 godina emigrirao u Argentinu, gdje je nakon četiri godine stupio u Centralni ured policije u La Plati. Kao argentinski državljnin promijenio je ime u Juan Vucetich. Nakon što je proučio Bertionov postupak identifikacije i eksperimente Engleza Galtona koji se bavio otiscima prstiju, intenzivno je počeo istraživati i proučavati papilarne linije. Nakon što je proučio više postojećih metoda za klasifikaciju otisaka prstiju i uočio brojne nedostatke, uspostavio je vlastiti sistem za klasifikaciju otisaka prstiju koji je nazvao ikonofalangometrija. 1891. godine Vučetić je formirao Registar ikonofalangometrije, gdje je pod rednim brojem jedan naveden Julio Torres kojega je daktiloskopirao na tzv. fišu (karton). Time je osnovana prva desetoprstna zbirka. Primijenivši svoju metodu identifikacije u praksi riješio je prvi veći slučaj u praksi i to Franciske Rojas koja je optužila ljubavnika za ubojstvo svoje dvoje djece. Vučetić je daktiloskopirao majku i usporedio njene neosporne otiske prstiju s pronađenim spornim krvavim otiscima prstiju papilarnih linija na drvenom okviru vrata, te potvrdio da su identični. Ivan Vučetić je izdao brojna djela vezana uz daktiloskopiju, a Vučetićev sistem klasifikacije otisaka prstiju usvojili su Brazil, Čile, Urugvaj, a kasnije i cijela Južna Amerika. Ivan Vučetić je u dobi od 52 godine dobio diplomu Vještaka identifikatora, čiji je naziv sam predložio Vladi Provincije Buenos Airesa.


Umro Al Capone, američki gangster

25. siječnja 1947. godine u svom domu na Palm Islandu na Floridi umro je jedan od najpoznatijih gangstera svih vremena - Al Capone. U 49. godini, a mentalnih sposobnosti 12-godišnjeg djeteta, umro je od sifilisa, od kojeg je bolovao duže vrijeme. Alphonse Gabriel “Al” Capone rođen je u njujorškom Brooklynu, a roditelji su mu bili talijanski imigranti koji su u SAD doselili u potrazi za boljim životom. Capone se u ranim dvadesetima preselio iz New Yorka u Chicago, gdje je uvidio dobru priliku za zaradu krijumčareći alkohol u grad tijekom prohibicije. Uključio se pritom u različite kriminalne aktivnosti, poput potkupljivanja političara i prostitucije. Unatoč brojnim nezakonitim radnjama kojima se bavio, Capone je uživao status javne ličnosti. Novac koji je stjecao donirao je raznim humanitarnim udrugama pa su ga mnogi prozivali i modernim Robin Hoodom. U Chicagu, gradu koji je bio središte njegovih kriminalnih aktivnosti, je i pokopan.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Liga naroda
  • Zagreb Ivan-vucetic

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Liga naroda, Vučetić. Al Capone…