NA DANAŠNJI DAN: Microsoft predstavio prve Windowse

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › NA DANAŠNJI DAN: Microsoft predstavio prve Windowse

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
11.2016

NA DANAŠNJI DAN: Microsoft predstavio prve Windowse

20. studenog 1985. godine Microsoft je predstavio prve Windowse. Prva inačica Windowsa (Windows 1.0) objavljena je kao program za prikazivanje grafičkog korisničkog sučelja za MS-DOS.
NA DANAŠNJI DAN: Microsoft predstavio prve WindowseWindows1
 

1982.–1985.: predstavljanje sustava Windows 1.0.

Microsoft radi na prvoj verziji novog operacijskog sustava. Kodni, a pretpostavljalo se i konačni naziv operacijskog sustava bio je Interface Manager, ali prevladao je nazivWindows jer najbolje opisuje okvire ili računalne "prozore" koji su osnovni element novog sustava. Sustav Windows najavljen je 1983., ali je njegov razvoj potrajao još neko vrijeme. Skeptici su ga nazvali "vaporware", što označava hardverske i softverske proizvode koji su davno najavljeni i reklamirani, ali nikako ne postaju dostupni.

20. studenog 1985., dvije godine nakon prve najave, tvrtka Microsoft izdala je verziju Windows 1.0. Sada je umjesto upisivanja MS-DOS naredbi postalo dovoljno pomaknuti miš da biste pokazivali stavke te klikali po zaslonima ili "prozorima". Bill Gates rekao je: "To je jedinstveni softver dizajniran za ozbiljnog korisnika PC računala."

Sustav je imao padajuće izbornike, klizače, ikone i dijaloške okvire koji su omogućivali jednostavnije savladavanje i korištenje programa. Korisnik se mogao prebacivati između nekoliko programa, bez zatvaranja i ponovnog pokretanja svakog od njih. Windows 1.0 isporučivao se s nekoliko programa, uključujući alat za upravljanje MS-DOS datotekama, Paint (Bojanje), Windows Writer, Notepad (Blok za pisanje), Calculator (Kalkulator) i kalendar, upravitelj osobnih datoteka te sat za bolje upravljanje svakodnevnim aktivnostima. U paketu je bila čak i igra – Reversi.

Informacija za računalne znalce: sjećate li se disketa i kilobajta? Windows 1.0 zahtijevao je minimalno 256 kilobajta (kB), dva pogona za dvostrane diskete te grafičku karticu.


Rođen Antun Kanižlić, isusovac, bogoslov i hrvatski pjesnik

Hrvatski književnik Antun Kanižlić rođen je 20. studenog 1699. godine u Požegi. Nižu gimnaziju završio je u Požegi, a učenje nastavio u Zagrebu, Beču i Leobenu. Odslušao je tri godine filozofije u Grazu, a teologiju je završio u Grazu i u Slovačkoj Trnavi. Pisao je pobožne knjige, molitvenike te prevodio s njemačkog jezika. Njegova djela imaju karakteristike rokokoa, kičena su.


Rođen Franjo Kuhač, hrvatski etnomuzikolog

Franjo Ksaver Kuhač, rođen u Osijeku 20. studenog 1834., bio je etnomuzikolog i glazbeni povjesničar. Diplomirao je u Pešti, a glazbeno znanje proširivao je u Leipzigu, Weimaru i Beču. Nakon povratka u Osijek djelovao je kao klavirski pedagog i zborovođa, a 12 godina je putovao po Hrvatskoj i drugim zemljama skupljajući narodno blago. Na području folkloristike najvažnija je zbirka 'Južno-slavenske narodne popevke' s 1600 napjeva uz klavirsku pratnju, njegov je pionirski rad na stvaranju hrvatske glazbene terminologije. Pozornost je izazvao otkrićem hrvatskih napjeva u dijelima Haydna i Beethovena. Okušao se i kao skladatelj kraćih klavirskih i vokalnih djela. Njegovo djelo Ilirski glazbenici je dragocjen dokument o preporodnim skladateljima.
Vrijeme događaja:


Edwin Hubble, američki astronom

Edwin Powell Hubble je američki astronom, poznat po otkriću širenja svemira. Edwin Hubble je bio jedan od prvih znanstvenika koji su tvrdili da crveni pomak u spektrima dalekih galaktika potječe od dopplerovog efekta koji nastaje usljed širenja svemira. Hubble je bio jedan od vodećih astronoma modernog doba i zaslužan je za stvaranje temelja na kojima danas leži fizikalna kozmologija. Hubble je rođen u mjestu Marshfield 20. studenog 1889.


Lav Nikolajevič Tolstoj, ruski romanopisac

Lav Nikolajevič Tolstoj bio je ruski grof, književnik i mislilac, jedan od najvećih svjetskih romanopisaca, autor romana Ana Karenjina i Rat i mir. Tolstoj je bio zagovornik slobodnjačkog kršćanskog anarhizma koji se, po njegovim riječima, temeljio na onome što je rekao Isus Krist umjesto na crkvenim naukama, stoga je i poricao Isusovo božanstvo, rođenje od djevice i uskrsnuće. Tolstoj je također bio uvjereni pacifist i vegetarijanac. Na nekoj maloj ruskoj seoskoj željničkoj stanici Astopov, veoma buran život prekinula je 20. studenog 1910. upala pluća.


Ivo Badalić, hrvatski glumac i redatelj

20. studenog 1937. godine u Zagrebu je umro hrvatski glumac i redatelj Ivo Badalić.
Badalić je bio član zagrebačke, osječke i splitske Drame. Sudjelovao je u snimanju prvih hrvatskih igranih filmova ("Matija Gubec", "Dama sa crnom krinkom", "Brišem i sudim"). Značajnija glumačka ostvarenja ostvario u Shakespearovim i Krležinim djelima.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Windows1
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › NA DANAŠNJI DAN: Microsoft predstavio prve Windowse