NA DANAŠNJI DAN: Napoleon, Tito,Thatcher ...

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Tra
2020
05

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Napoleon, Tito,Thatcher ...

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
05.2016

NA DANAŠNJI DAN: Napoleon, Tito,Thatcher ...

Francuski car Napoleon 1814. godine stigao je u Portoferraio na otoku Elbi čime je započelo njegovo zatočeništvo.
NA DANAŠNJI DAN: Napoleon, Tito,Thatcher ...Napoleon-elba
 

Francuski car Napoleon 1814. godine stigao je u Portoferraio na otoku Elbi čime je započelo njegovo zatočeništvo. Nakon što su u ožujku 1814. savezničke trupe osvojile Pariz, Napoleon je vojsci predložio marš na prijestolnicu no naišao je na negodovanje koje je preraslo u pobunu časnika predvođenih Neyem koji je bivšem zapovjedniku poručio kako će vojska slušati svoje generale. Napoleon nije imao druge opcije nego abdicirati što je i napravio 6. travnja. Saveznici su ugovorom u Fontainebleauu Napoleona prognali na otok Elbu nad kojim je dobio suverenitet i pravo zadržavanja carske titule. U svom kratkom boravku na otoku s oko 12.000 stanovnika, Napoleon je organizirao otvaranje rudnika željeza, proveo agrarnu reformu, te čak osnovao malu vojsku i mornaricu.

1900. - Rođen Antun Augustinčić, hrvatski kipar
 
4. svibnja 1900. godine u Klanjcu je rođen hrvatski kipar, likovni pedagog i akademik Antun Augustinčić, jedan od najznačajnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća. Augustinčić je svjetski poznat po spomenicima izvedenima širom svijeta, poput Rudara iz Ženeve (ispred zgrade Međunarodnog ureda rada), Vjesnica mira – ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, Spomenika žrtvama fašizma u Adis Abebi te Spomenika seljačkoj buni u Stubici. Umro je 10. svibnja 1979. godine u Zagrebu. Njegovi posljednji ostatci pohranjeni su u podnožju skulpture Nošenje ranjenika ispred Galerije.
 
1904. - SAD preuzele gradnju Panamskog kanala
 
Panamski kanal, uz Sueski kanal jedna od najvažnijih pomorskih arterija svijeta, sagrađen je 1914. godine. Prve ideje o gradnji ovoga kanala javile su se već u 16. stoljeću, no na realizaciju projekta čekalo se sve do 19. stoljeća. Između više prijedloga prihvaćen je projekt Francuza Lessepsa o gradnji kanala u razini mora. Međutim, zbog velike smrtnosti uzrokovane tropskom bolešću, erozije tla, a najviše zbog financijskih skandala - korupcije, Francuzi su napustili gradnju kanala, a posao su 4. svibnja 1904. godine preuzele SAD. Amerikanci nisu samo izgradili kanal, već su napravili i novi projekt po kojem brodovi uplovljavaju uz pomoć brana, jer razina dvaju oceana nije ista.
 
1979. - Margaret Thatcher postala prva premijerka Velike Britanije
 
4. svibnja 1979. godine Margaret Thatcher postala je prva premijerka Velike Britanije. Zbog svoje 'tvrde retorike' poznata i kao Iron Lady (Čelična dama), po zanimanju odvjetnica i kemičarka, Margaret Thatcher 1974. postala je prva predsjednica konzervativne stranke, a potom i prva predsjednica vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Na tom se položaju zadržala do 28. studenoga 1990., što je najduži mandat jednog predsjednika vlade Ujedinjenog kraljevstva od 1827. Ostat će zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća, s podjednakim brojem onih koji ju idealiziraju i onih koji je osporavaju i žestoko kritiziraju. Ono što joj, međutim, nitko ne može osporiti jest činjenica da je pokazala više odlučnosti nego bilo koji drugi političar svoje generacije zbog čega je u bliskim odnosima s njom bio i američki predsjednik Ronald Reagan, koji ju je izuzetno cijenio i smatrao svojim najbližim savjetnikom.
 
1980. - Umro Josip Broz Tito, hrvatski i jugoslavenski političar
 
4. svibnja 1980. u Ljubljani je umro jugoslavenski političar, državnik i komunistički vođa Josip Broz Tito. U ljubljanskoj bolnici Tito je boravio zbog problema s cirkulacijom u nogama. Umro je od gangrene, koju je zadobio nakon amputacije noge. 5. svibnja, dan nakon smrti, specijalnim vlakom iz Ljubljane u Beograd je stigao kovčeg s posmrtnim ostacima doživotnog predsjednika SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije. Sahranjen je 8. svibnja, na Dedinju, u Kući cvijeća, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, i 700 000 ljudi. Titovu pogrebu prisustvovali su, među ostalima, Saddam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev, Margaret Thatcher i Helmut Schmidt.
Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Napoleon-elba

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Napoleon, Tito,Thatcher ...