NA DANAŠNJI DAN: Tesla, Vitezović, Prelog…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Srp
2020
06

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Tesla, Vitezović, Prelog…

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
01.2017

NA DANAŠNJI DAN: Tesla, Vitezović, Prelog…

7. siječnja 1943. godine umro Nikola Tesla, hrvatski znanstvenik
NA DANAŠNJI DAN: Tesla, Vitezović, Prelog…Ndd-0801
 

Hrvatski znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla umro je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku, u SAD-u. Rođen je u mjestu Smiljan kod Gospića, a podrijetlom je Srbin. Uvijek se ponosio srpskim podrijetlom i hrvatskom domovinom. Tesla je studirao tehniku u Pragu, a po završetku studija se zaposlio u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama. Jedno vrijeme je radio i u Budimpešti, a 1884. godine odlazi u New York i postaje američki državljanin. U SAD-u je Tesla pokrenuo vlastitu tvrtku, Tesla Electric Company, i radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumio je okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja. Većinu svojih djela ostvario je djelovanjem intuicije. Govorio je 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata diljem svijeta.


Rođen Pavao Ritter Vitezović, književnik, jezikoslovac i povjesničar

Prvi hrvatski profesionalni pisac Pavao Ritter Vitezović rodio se 7. siječnja 1652. godine u Senju. Bio je književnik, povjesničar, jezikoslovac i nakladnik, a nosio je plemićki naslov barun. Od najveće je važnosti njegov rad na pravopisu i jeziku. Zalagao se da osnova hrvatskog pravopisa bude fonetska tj. da svaki glas ima svoje, uvijek jednako, slovo. Predlagao je i uporabu dijakritičkih znakova u hrvatskom pravopisu i tako bio ispred svog vremena. Pokazalo se da je svojim radom bio preteča Ilirskog preporoda.


Umro Vladimir Prelog, hrvatski kemičar i nobelovac

7. siječnja 1998. u Zürichu u Švicarskoj umro je Vladimir Prelog, hrvatski i švicarski kemičar i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju. Rođen u Sarajevu, nakon razvoda roditelja Prelog se s ocem, hrvatskim povjesničarom Milanom Prelogom, preselio u Hrvatsku. Kemiju je studirao u Pragu. Nakon doktorata neko je vrijeme radio u Češkoj, a 1934. godine se vratio u Zagreb, gdje je predavao organsku kemiju na Tehničkom fakultetu. Na poziv Lavoslava Ružičke 1941. godine odlazi u Švicarsku zbog tadašnje političke situacije. Područje Prelogovih istraživanja bili su, uglavnom, heterociklički spojevi, alkaloidi, antibiotici. Središnje zanimanje bila mu je stereokemija molekula. Uveo je naziv kemijska topologija za područje stereokemije koja se bavi geometrijskim svojstvima molekula. Pridonio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve. Njegovi radovi su pridonijeli razumijevanju naravi enzimatskih reakcija. 1975. godine Prelog je osvojio Nobelovu nagradu za kemiju. Umro je u Zürichu, 7. siječnja 1998. godine, gdje je i kremiran, a 21. rujna 2001. godine njegova urna prenesena je i nakon komemoracije u palači HAZU, čiji je počasni član bio od 1986., svečano položena u grobnicu HAZU na Mirogoju.


Napad na redakciju francuskog satiričnog časopisa "Charlie Hebdo"

7. siječnja 2015. godine dvojica naoružanih napadača upala su u redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo u Parizu i počela pucati. Ubili su 12 ljudi, uključujući karikaturiste Charba, Cabua, Honoréa, Tignousa i Wolinskog, poduzetnika Bernarda Marisa i dvoje policijskih službenika. Ranjeno je 11 ljudi, od kojih 4 ozbiljno. Napadači su vikali "Alah je velik" i "Osvetit ćemo Proroka". Identificirani su kao Saïd Kouachi i Chérif Kouachi, francuska braća muslimani, alžirskog podrijetla. Dan nakon napada, ostatak redakcije Charlie Hebdoa najavio je kako će časopis nastaviti s izlaženjem te će sljedeći broj biti objavljen u milijun primjeraka, naspram uobičajenih 60 000. Nakon napada, frazom "Je suis Charlie / Ja sam Charlie" ljudi diljem svijeta izrazili su sućut obiteljima žrtava, ali i podršku slobodi medija i slobodi izražavanja. Sljedeći broj Charlie Hebdoa izašao je, kako je bilo i najavljeno, prema uobičajenom rasporedu, ali u 3 milijuna primjeraka, zbog velikog broja zahtjeva iz Francuske i inozemstva. Naslovnica je prikazivala karikaturu proroka Muhameda koji drži natpis na francuskom "Je Suis Charlie" (Ja sam Charlie). Iznad karikature koju potpisuje Luz, stajao je naslov "Sve je oprošteno".


Pravoslavni Božić

Pravoslavni vjernici Božić slave 7. siječnja, po Julijanskom kalendaru. Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se s "Hristos se rodi", a odgovara se s "Vaistinu se rodi". Božić se slavi tri dana.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Nikola-tesla-ddd
  • Zagreb Charlie hebdo
  • Zagreb Nikola tesla
  • Zagreb Pavao-ritter-vitezovic
  • Zagreb Ndd-0801
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Tesla, Vitezović, Prelog…