NA DANAŠNJI DAN: NATO, Mađarska, King…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Ruj
2020
21

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: NATO, Mađarska, King…

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
04.2017

NA DANAŠNJI DAN: NATO, Mađarska, King…

Hrvatska je pristupila NATO-u 2009. godine
NA DANAŠNJI DAN: NATO, Mađarska, King…Nato-nddd
 

Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora, Sjevernoatlantski savez ili jednostavno NATO (od engleskog North Atlantic Treaty Organisation), međunarodna je organizacija vojno-političke prirode, osnovana 4. travnja 1949. godine potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora (Washingtonski ugovor) između dvanaest država tadašnjeg zapadnog bloka. Danas organizacija broji 28 država članica, a političko središte i trajno središte Sjevernoatlantskog vijeća je u Bruxellesu (Belgija).Od 1999. godine sve aspirantice za članstvo sudjeluju u takozvanom Akcijskom planu za članstvo koji nudi praktične savjete i pomoć da se države što bolje pripreme za članstvo u Savezu.

Trenutačni kandidati za članstvo su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija. Makedonija je ispunila sve uvjete za članstvo istodobno kada i Hrvatska i Albanija, ali pristupanje Makedonije NATO-u je blokirala Grčka zbog spora oko naziva države Makedonije.


Crvena armija (SSSR) oslobodila Mađarsku

4. travnja 1945. godine Crvena armija (SSSR) oslobodila je Mađarsku, nakon što je privremena mađarska vlada sklopila primirje sa Sovjetskim savezom u siječnju. 1946. godine održana je Pariška mirovna konferencija, na kojoj je Mađarska potpisala Pariški mirovni sporazum i vratila se u granice od prije 1938. godine.


Ubijen Martin Luther King, Jr., jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva

4. travnja 1968. godine, hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe u Memphisu, u saveznoj državi Tennessee, ubijen je Martin Luther King, Jr., američki baptistički svećenik, aktivist za građanska prava i jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva.
Martin Luther King, Jr. najpoznatiji je po svom govoru naslovljenom 'I Have a Dream', kojeg je održao 1963. godine, kao jedan od vođa Marša na Washington. Također je jedan od najmlađih dobitnika Nobelove nagrade za mir. Primio ju je 1964. godine. Propovijedao je nenasilno nepokoravanje i građanski neposluh. Tijekom marševa koje je organizirao gađali su ga, vrijeđali i mrzili, ali on je ustrajao. 1968. godine, kada je ubijen, imao je samo 39 godina.


Bernard Vukas, hrvatski nogometaš

4. travnja 1983. godine u Zagrebu je umro Bernard Bajdo Vukas, hrvatski nogometaš. Vukas je bio legendarni kapetan Hajduka, za kojeg je odigrao 615 utakmica i postigao 300 golova, a 1974. godine obnašao je i funkciju sportskog direktora kluba. Za Jugoslaviju je nastupio 59 puta i pritom postigao 22 gola, a jedno vrijeme je bio i kapetan izabrane vrste. U sezoni 1957./58. igrao je profesionalno u talijanskom nogometnom klubu Bologni, prije nego se vratio u Split. Igrao je za reprezentaciju FIFE na Wembleyju protiv Engleske, 21. listopada 1953. godine, u povodu proslave 90. godina engleskog nogometnog saveza. Utakmica je završila rezultatom 4:4, a Vukas bio jedan od zapaženijih aktera - namjestio je dva gola, a na njemu je napravljen i jedanaesterac koji je realizirao Ladislav Kubala. Dvije godine kasnije, 13. kolovoza 1955. u Belfastu na utakmici Europa - Velika Britanija Bernard Vukas je bio najbolji igrač, postigavši tri gola i potvrdivši da je te sezone, samo godinu dana prije nego li je France Football po prvi puta dodijelio svoju Zlatnu loptu, bio najbolji nogometaš Europe. Od 1963. do 1967. igrao je profesionalno u klubovima Austria Klagenfurt, GAK iz Graza i KSV Kapfenberg, gdje i završava karijeru. U anketi Večernjeg lista, Bernard Vukas je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Nato-nddd
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: NATO, Mađarska, King…