NA DANAŠNJI DAN: Osnovano Sveučilište u Zagrebu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
20:08
Kol
2020
09

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Osnovano Sveučilište u Zagrebu

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
09.2016

NA DANAŠNJI DAN: Osnovano Sveučilište u Zagrebu

Osnovano 23. rujna 1669. godine, Sveučilište u Zagrebu djeluje od 19. listopada 1874. kao moderno Sveučiliste. U njegovu su sastavu tada djelovala četiri fakulteta: Pravni, Bogoslovni, Filozofski i Medicinski.
NA DANAŠNJI DAN: Osnovano Sveučilište u ZagrebuSveuciliste zagreb 220914
 

Povijest Sveučilišta u Zagrebu počinje 23. rujna 1669. godine kada su diplomom rimskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj isusovačkoj Akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu. Od 1692. godine Filozofski studij u Zagrebu počinje i formalno-pravno djelovati kao Neoacademia Zagrabiensis, javnopravna visokoškolska ustanova. Akademija ostaje u rukama isusovaca više od jednog stoljeća, do godine 1773. , kada papa Klement XIV. raspušta taj red. Godine 1776. carica i kraljica Marija Terezija dekretom osniva Kraljevsku akademiju znanosti (Regia scientiarum academia) s tri studija ili fakulteta: Filozofskim, Bogoslovnim i Pravnim.


Osnovana japanska tvrtka Nintendo

Nintendo je ime japanske tvrtke koja se bavi proizvodnjom igraćih konzola, te izdavačkom djelatnosti kao: igraće karte, igre na ploči, video igre, animirani filmovi, stripovi. Ova tvrtka je osnovana 23. rujna 1889, i osnovna djelatnost je bila proizvodnja igraćih karata za japansku igru Hanafuda. Tek 1977. Nintendo razvija prvu konzolu, dok u 1980-tim Nintendo razvija arkadne video igre koje se igraju za novčiće ili žetone.


John Coltrane, američki jazz glazbenik

John William Coltrane, rođen 23. rujna 1926., bio je američki jazz saksofonist. Bio je saksofonist i skladatelj sjajne tehnike i improvizacije. Neposredno je oblikovao cijelu jednu generaciju glazbenika i to ne samo jazz glazbenika, već i rock glazbenika i protagonista raznih glazbenih 'fuzija' koje su počele javljati početkom sedamdesetih godina. Njegove improvizacije često su u modusima i ljestvicama drugačijima od uobičajenog dura i mola. Bio je vrlo zainteresiran za arapsku i indijsku glazbu.


Ray Charles, američki blues glazbenik

Ray Charles bilo je umjetničko ime Raymonda Charlesa Robinsona, rođenog 23. rujna 1930., legendarnog američkog crnačkog glazbenika. Bio je američki pionir glasovira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa. U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme 'America the Beautiful' nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio. Frank Sinatra zvao ga je 'jedinim pravim genijem u show biznisu', a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.


Sigmund Freud, austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize

Sigmund Freud bio je austrijski neurolog židovskog podrijetla i utemeljitelj psihoanalize. On je iznio teoriju po kojoj je čovjek nesvjesno biće, bez mogućnosti slobodnog odlučivanja, ne može donositi racionalne odluke, pa čak ni vladati samim sobom. To je u potpunosti odudaralo od dotadašnjeg tradicionalnog shvaćanja i tumačenja čovjeka. Umro je u Londonu 23. rujna 1939.


Bruce Springsteen, američki rock glazbenik

Punog imena Bruce Frederick Joseph Springsteen, nadimka The Boss, Bruce Springsteen američki je rock pjevač, kantautor i gitarist. Rođen je u Long Branchu, u New Jerseyju, 23. rujna 1949. Springsteen djeluje kao solo glazbenik s pratećim E Street Bandom. Dva najpoznatija albuma su mu Born in the U.S.A. i Born to Run. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući 20 Grammyja, 2 Zlatna globusa i Oscara za pjesmu Streets of Philadelphia iz filma Philadelphia.


Pablo Neruda, čileanski pjesnik i nobelovac

Pablo Neruda bio je čileanski je pjesnik, pravim imenom Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto. Kao diplomat proveo je više godina u Madridu gdje se sprijateljio s Lorcom i drugim španjolskim pjesnicima te pristupio antifašističkom pokretu, zbog čega je u svojoj domovini bio proganjan. U početku piše pretežno ljubavnu liriku, a kasnije prelazi na društveno i politički angažiranu poeziju koja govori protiv ratnih strahota i ustaje u obranu potlačenih. Objavio je 19 zbirki poezije, od kojih su značajnije 'Španjolska u srcu' u kojoj daje potresnu, ali uvjerljivu sliku borbe španjolskog naroda. Život i svijet doživljavao je prvenstveno čulno, pa su uzbuđenje, ogorčenje, samilost i srdžba osnovni motivi njegove poezije. Stilski, prešao je put od neoromantizma preko nadrealizma do čiste borbene i socijealne poezije. Osnovne su mu teme u ranijim godinama ljubav, kasnije pustoš, samoća, patnje, borba i smrt. Njegov vulkanski temperament, vječita spremnost da na nešto reagira i da se za nešto bori, učinio ga je jednim od najplodnijih (30 zbirki), ali i kvalitativno najneujednačenijih velikih pjesnika XX. stoljeća. Njegov Sveopći spjev (Canto general, 1950.), postao je simbolom stremljenja za književnost čileanskog naroda. Godine 1971. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za književnost. Ostala djela: Crepusculario; Sto ljubavnih soneta; Dvadeset ljubavnih i jedna očajna; Prstenovi; Pokušaj neizmjernog čovjeka; Boravak na zemlji; Elementarne ode; Podsjetnik s Crnog otoka; Ruke dana; Kraj svijeta. Umro je u Santiagu de Chile, 23. rujna 1973.


Pala dva zrakoplova tipa MIG-21

23.09.2010. - Nesreća dva zrakoplova tipa MIG-21. Tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog 23. rujna 2010. oko 12,50 sati dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su nesreću u zraku te su oba pala.
 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Sveuciliste zagreb 220914
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Osnovano Sveučilište u Zagrebu