NA DANAŠNJI DAN: Korvin, Keršovani,  Kästner,...

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:51
Lip
2020
02

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Korvin, Keršovani,  Kästner,...

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
02.2017

NA DANAŠNJI DAN: Korvin, Keršovani,  Kästner,...

23. veljače 1902. rođen je Otokar Keršovani, hrvatski publicist
NA DANAŠNJI DAN: Korvin, Keršovani,  Kästner,...Ndd-26-02-2017
 

Keršovani je pisao najprije u karlovačkom školskom listu Timor, a u prvoj polovici 1920-ih u klupskom glasilu Mlada Jugoslavija (1922–23), kojem je bio supokretač i suurednik. 1924. postao je novinar i radio za Zagrebački tisak, a doprinosio je i za Novosti (Zagreb 1922-23). Također je pisao u listu Čovečnost (1925), glasilu SKA Rad (Beograd 1926–27), Politici (Beograd 1927, 1929) te Samoupravnom glasniku (Bitolj 1927). Istodobno, smatrao se komunistom te se pridružio Komunističkoj partiji Jugoslavije. Uhićen je 1928. godine i osuđen na godinu dana zatvora. Nakon što je pušten iz zatvora, odlazi u Srbiju, gdje pokušava organizirati SKOJ. Ponovno je uhićen 1930. godine i osuđen na deset godina zatvora jer je priznao svoje članstvo u Komunističkoj partiji. Kaznu je služio u Srijemskoj Mitrovici, gdje je ostao politički aktivan. U zatvoru je bio marksistički učitelj za ostale komunističke zatvorenike. Također je i neke ostale zatvorenike uključio u novinarstvo i pokrenuo ilegalni zatvorski list Udarnik (1936). Pušten je u veljači 1940. godine, a nakon toga svoje djelovanje nastavlja u raznim ljevičarskim magazinima. U ožujku 1941. godine, pred Travanjski rat, ponovno je uhićen i zatvoren u zatvoru Kerestinec. Ustaše su ga, nakon dolaska na vlast, likvidirale zajedno s Božidarom Adžijom, Ognjenom Pricom i Zvonimirom Richtmannom u Dotršćini. Strijeljan je kao 'duhovni začetnik' ubojstva redarstvenoga agenta. Nakon rata, jedna novinarska tvrtka u Opatiji i nagrada za životno dostignuće Hrvatskog novinarskog društva nose njegovo ime.


Matija Korvin, hrvatsko-ugarski kralj

23. veljače 1443. rođen je Matija Korvin, hrvatsko-ugarski kralj. Bio je sin transilvanijskog plemića Jánosa Hunyadija, a nazvan je Corvinus prema gavranu (lat. corvus) kojega je imao u grbu. Kao kralj uspio je ostvariti apsolutnu monarhiju oslanjajući se na srednje plemstvo i gradove. Iako su mu pozornost odvlačili vlastiti interesi na Zapadu i sukobi s njemačkim carom Fridrikom III. i češkim kraljem Vladislavom, zaslužan je za usporavanje turskog napredovanja. Nakon pada Bosne oslobodio je Jajce i organizirao Jajačku i Srebreničku banovinu, otežavši time Osmanlijama prodor u slavenske zemlje. Istaknuo se kao zaštitnik umjetnosti. Dvor mu je bio okupljalište humanista, među kojima Ivana Viteza od Sredne i Ivana Česmičkog (Janusa Pannoniusa). Za ženu je imao napuljsku princezu Beatrice, koja mu nije mogla dati potomka, pa je kralj Matijaš nastojao prije smrti prijestolonasljednikom proglasiti svog nezakonitog sina Ivana. Kraljica Beatrice mu je to onemogućila. U Budimu je utemeljio "Bibliothecu Corvinianu", knjižnicu u kojoj su bila pohranjena najznamenitija djela humanističkih znanosti u kojoj je od 1471. do 1490. godine prikupljeno oko 5.000 naslova iz svih znanstvenih područja. U narodu je ostala uzrečica "Pokle dobri kralj Matijaš spi, nikakve pravice ni!". Umro je 1490. godine u Beču.


Karl Jaspers, njemački filozof i psihijatar

Karl Theodor Jaspers, rođen u Oldenburgu 23. veljače 1883., bio je njemački filozof egzistencije i psihijatar, protivnik Hitlerovog nacionalsocijalizma i totalitarizma uopće. U središtu njegove filozofije je pojedinačni, egzistirajući čovjek. Kao i druge egzistencijaliste, zaokupljaju ga pitanja smrti, krivnje i Angsta, no u odnosu na svoje suvremenike je nešto optimističniji glede egzistencije kao specifičnog načina opstojnosti čovjeka. Bavi se pitanjima psihološke naravi čovjekovog susreta s bogom te njegova filozofija u pojedinim aspektima naginje religiji. Na tragu Kierkegaarda i Nietzschea, filozofiju ne poima kao racionalno istraživanje svijeta, već kao privatnu, osobno proživljenu bitku. Odbacuje filozofiju koja želi biti egzaktna poput znanosti, jer po Jaspersu znanstvena (i uopće racionalna) analiza ne može shvatiti egzistenciju. Bit čovjeka te smisao svijeta i života dostupni su jedino neposrednim, intuitivnim razumijevanjem. Ubrzo po završetku Drugog svjetskog rata, pisao je o krivnji i odgovornosti Njemačke za holokaust.


Erich Kästner, njemački književnik

Erich Kästner, rođen u Dresdenu 23. veljače 1899., njemački je književnik. Najpoznatiji je po svojoj humorističnoj, socijalno angažiranoj poeziji i knjigama za djecu. Jedan je od najboljih i najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu, u svijetu možda najprepoznatljiviji po knjizi Emil i detektivi. Pisao je i epigrame i drame. Studirao je germanistiku i romanistiku te doktorirao iz filozofije. Dobitnik je međunarodnih književnih nagrada. Godine 1933. njegove su knjige zabranjene i spaljivane. 1960. godine nagrađen je medaljom Hansa Christiana Andersena za svoju autobiografiju Als ich ein kleiner Junge war. Umro je u Münchenu, 1974. godine.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Otokar-kersovani
  • Zagreb Erich kastner
  • Zagreb Karl jaspers
  • Zagreb Matija korvin
  • Zagreb Ndd-26-02-2017

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Korvin, Keršovani,  Kästner,...