NA DANAŠNJI DAN: Tosca

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Tosca

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
01.2017

NA DANAŠNJI DAN: Tosca

Tosca, opera talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija u tri čina, svoju je premijeru doživjela 14. siječnja 1900. godine u rimskom kazalištu "Teatro Costanza". Libreto su napisali Luigi Ilica i Giuseppe Giacosa prema drami "La Tosca" Victoriena Sardoua.
NA DANAŠNJI DAN: ToscaTosca-pucini
 

Siromašna seoska djevojka Floria Tosca, odgojena kod redovnica, koja je na samome početku 19. stoljeća svojim pjevačkim umijećem oduševljavala Rimljane i uživala Papinu naklonost, nije mogla ni slutiti da će samo stoljeće kasnije postati kultni operni lik za kojim čeznu sve velike operne primadone već više od stoljeća. Prvi je Toscu oživio trinaest godina ranije slavni francuski dramatičar Victorien Sardou zajedno s još tri povijesne osobe, slikarom Marijom Cavarradosijem, konzulom Rimske Republike Cesareom Angellotijem i barunom Viteliom Scarpiom, koji će se također preseliti u operu. Nakon što je vidio dramsku Toscu u interpretaciji božanske Sarah Bernard, Puccini, tada na vrhuncu slave, oduševio se snažnim i strastvenim dramskim predloškom te se zajedno s libretistima Giuseppeom Giacosom i Luigijem Ilicom latio posla. Nastala je spektakularna, sjajno orkestrirana veristička opera, nezaboravnih i omiljenih arija, besprijekornog protoka glazbene drame, koja svojim zbivanjima unutar 24 sata, kao jedna od rijetkih, poštuje jedinstvo radnje. U mračnu dramu krvavih strasti, u kojoj se miješaju umjetnost, ljubav, ljubomora, pohota, seks, pobožnost i sadizam, Puccini je unio prelijepe lirske trenutke kakve su Toscina molitva ili Cavarradosijeve predsmrtne meditacije.

Iako rimska praizvedba nije prošla najslavnije; jedni su je držali odveć patetičnom, a drugi primjerom savršenog sklada glazbe i dramskog predloška, opera se ubrzo otisnula u svijet. Trijumfalni uspjeh opera je doživjela izvedbom u londonskom Covent Gardenu 1900. s velikom hrvatskom umjetnicom, tadašnjom opernom zvijezdom Milkom Trninom u naslovnoj ulozi. Puccini je njezinom interpretacijom bio je oduševljen, smatrajući je pravom i potpunom, a uspjeh opere bio je senzacionalan. Ternina je godinu kasnije bila prva Tosca i newyorške Metropolitan opere. Još dvije naše velike sopranistice proslavile su se izvedbama Florije Tosce širom svijeta, Zinka Kunc Milanov i Sena Jurinac. Od prve premijere Tosce u zagrbačkoj Operi proteklo je više od sto godina, a u skoro pet stotina izvedbi, u osam različitih verzija izredali su se svi veliki hrvatski operni umjetnici i mnoga velika gostujuća imena. Posljednje uprizorenje pod ravnanjem Srboljuba Dinića u režiji Lorenza Marianija dočaralo je mitski i stvarni Rim, između sjena crkve Sant’Andrea della Valle, Koloseuma i terase Anđeoske tvrđave, u kojemu se sudaraju strasti, erotika isprepliće sa sakralnošću, ljubav s posesivnošću, kazalište sa životom i ništa nije kako se čini – porazi su pobjede, a lažna smaknuća zbiljska. Za iznimnu interpretaciju lika slikara Cavarradosija, Domagoj Dorotić dobio je Nagradu Vladimir Ruždjak zagrebačkog HNK. (izvor. HNK, Zagreb)

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Tosca-pucini

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Tosca