NA DANAŠNJI DAN: Prosinačke žrtve

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
20:08
Kol
2020
09

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Prosinačke žrtve

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
12.2016

NA DANAŠNJI DAN: Prosinačke žrtve

5. prosinca 1918.
NA DANAŠNJI DAN: Prosinačke žrtveProsinacke-zrtve-1918
 

Prosinačke žrtve naziv su za događaj od 5. prosinca 1918. godine, kada su krvavo, po zapovjedi komesara zagrebačke policije Grge Angjelinovića, ugušeni prosvjednici koji su na Trgu bana Jelačića prosvjedovali protiv stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Bila je to reakcija na proslavu ujedinjenja, koju su jugounitaristi organizirali na Trgu. Također, to je označilo početak progona svih protivnika novostvorene kraljevine.


Wolfgang Amadeus Mozart, austrijski skladatelj

5. prosnca 1791. u svom domu u Beču u dobi od 35 godine umro je Wolfgang Amadeus Mozart, po mnogima jedan od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. Mozart je rođen u Salzburgu, gdje je vrlo rano stekao posebnu glazbenu naobrazbu. Njegov otac Leopold bio je priznat i poznat glazbenik. Već sa četiri godine Wolfgang zadivljuje oca napamet svirajući nekoliko djela na čembalu. Mozartove prve skladbe, koje je popisao muzikolog Ludwig Ritter von Köchel, potječu iz 1762. godine, kada je imao samo šest godina. Nije imao ni devet kada je u Londonu objavio svoje prve simfonije, prve sonate za čembalo, prva vokalna djela, kao i prve koncerte. Prije desetog rođendana već je bio zreli glazbenik. Wolfgang Amadeus Mozart bio je plodan skladatelj u mnogim žanrovima klasične glazbe. Vjerojatno njegov najcijenjeniji dio opusa predstavljaju opere (Don Giovanni, Čarobna frula, Figarov pir), koncerti za klavir, simfonije, te gudački kvarteti i kvinteti. Također je skladao za solo glasovir, kao i druge oblike komorne i sakralne glazbe, te velik broj plesova, divertimenta i drugih lakih skladbi.


Ambroz Haračić, hrvatski florist

5. prosinca 1855. rođen je Ambroz Haračić, hrvatski florist. U Beču studirao matematiku i prirodne znanosti. Od godine 1879. predavao na Pomorskoj školi u rodnom mjestu, a 1897. premješten u Trst. U rodnom mjestu 18 je godina provodio meteorološka mjerenja i opažanja, na temelju kojih je bečka vlada 1892. Mali Lošinj proglasila klimatskim lječilištem, nakon čega započinje razvoj turizma na otoku Lošinju. Proučavao je biljni pokrov Lošinja te susjednih manjih otoka i otočića (Ilovika, Suska, Unija, Malih i Velih Srakana, Murtara, Orude), povezujući uvijek klimu otoka i njihovu floru. Njegova bogata herbarijska zbirka čuva se u Botaničkom zavodu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. O svojim istraživanjima objavio veći broj radova. Potpuna bibliografija tih radova može se pronaći u Zborniku radova o prirodoslovcu Ambrozu Haračiću (Zagreb, 1981).


Walt Disney, američki crtač animiranog filma

Walter Elias "Walt" Disney rođen je 5. prosinca 1901. godine u Chicagu. U filmskom svijetu Walt Disney je nedvojbeno najzaslužniji za popularizaciju animiranog filma. Ovaj vlasnik 22 Oscara i 2 Zlatna globusa, autor je Mikija Mausa, kasnije ikone Disney kompanije. Prvi animirani film iz Disneyjevog studija, Snjeguljica i sedam patuljaka (1937.), osvojio je 8 Oscara i pokrenuo novi val u filmskoj industriji. Uslijedile su uspješnice poput Pinokija, Dumba, Pepeljuge, 101 dalmatinca ili Knjige o džungli, koje su osvojile publiku diljem svijeta. 1955. godine nastaje još jedan Disney brend - zabavni park Disneyland u Kaliforniji, koji izrasta u jednu od najvećih turističkih atrakcija Sjedinjenih Država.
Walt Disney umro je od raka pluća 15. prosinca 1966.


Josip Bersa, hrvatski književnik i arheolog

5. prosinca 1932. u Zadru je umro Josip Bersa, hrvatski književnik i arheolog, konzervator i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru. Bersa je autor niza studija o arheološkim lokalitetima Dalmacije i kulturno-povijesnih vodiča o Zadru (Guida storico-artistica di Zara, 1926.). Pisao je pjesme (Sonetti zaratini, 1902. i dr.) i prozu (S mora i primorja, 1896.) mediteranskog ugođaja te libreta za opere svoje braće, Blagoja i Vladimira.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Prosinacke-zrtve-1918
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Prosinačke žrtve