NA DANAŠNJI DAN: Prva službena utakmica Hrvatske nogometne…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Prva službena utakmica Hrvatske nogometne…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
10.2016

NA DANAŠNJI DAN: Prva službena utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije

Prva službena utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije odigrana je 17. studenog 1990. protiv SAD-a na Maksimiru. Hrvatska je utakmicu dobila rezultatom 2:1.
NA DANAŠNJI DAN: Prva službena utakmica Hrvatske nogometne reprezentacijeHrvatska-sad
 

Umro Frédéric Chopin, poljski skladatelj

Kao veliki domoljub, trajno se družio s Poljacima u Parizu. Njegova ljubav i život s književnicom George Sand postali su predmet opsežne literature. Osim manjeg broja orkestralnih i komornih djela, te 17 poljskih pjesama za glas i klavir, Chopin je skladao isključivo djela za glasovir. Chopin je bio jedinstven kao pijanist, izvođač vlastitih djela i sasvim poseban i usamljen kao autor. Bio je bez uzora u prijašnjim razdobljima klasične glazbe i gotovo bez nasljednika. Ostavio je opus od 74 tiskana djela koja po svojoj formalnoj strukturi i poetskim obilježjima nemaju premca u europskoj glazbi. Svojom je umjetnošću odlučno djelovao na klavirsku glazbu i interpretativni stil, pa njegov utjecaj dopire i u 20. stoljeće. Umro je od tuberkoloze pluća 17. listopada 1849.


Rođen papa Ivana Pavao I.

17. listopada 1912. godine u Forno di Canale (sada Canale d'Agordo) u Italiji, kao Albino Luciani, rođen je papa Ivan Pavao I., 263. nasljednik apostola Petra i papa u kolovozu i rujnu 1978.
Izabran je za papu 26. kolovoza 1978., nakon iznenadne smrti pape Pavla VI. Bio je prvi papa s dvostrukim imenom, prvi koji nije krunjen tijarom i prvi papa koji nije rabio pluralis maiestaticus - vladarsku množinu veličanstva. Umro je 28. rujna 1978., samo 33 dana nakon izbora, od srčanog udara.


Rođen Montgomery Clift, američki glumac

Edward Montgomery (Monty) Clift rođen je 17. listopada 1920. godine u Omahi, Nebraska, SAD. U kazalištu počinje nastupati već s trinaest godina, a kasnije s uspjehom glumi u Williamsovim i Wilderovim dramama. Nakon Drugog svjetskog rata posvećuje se filmu. Popularnost stječe osobito ulogama koristoljubivog udvarača Olivie de Havilland u Nasljednicima, likom siromašnog mladića kojega uspon na društvenoj ljestvici navodi na zločin u Mjestu pod suncem, te ulogom vojnika - žrtve krutoga vojničkog sistema u filmu Odavde do vječnosti. Nakon automobilske nesreće za snimanja filma Drvo života 1957. godine , podvrgao se plastičnoj operaciji lica koja je izmijenila njegov izgled, smanjila izražajnost, povećala osobnu nesređenost pa otada ne postiže većih glumačkih uspjeha. Glumio je u svega 17 filmova. Umro je 1966. godine u New Yorku.


Strijeljan Vladimir Gortan

17. listopada 1929. strijeljan je Vladimir Gortan, hrvatski političar, istarski omladinac i rodoljub. Gortan je rođen u mjestu Beram, kraj Pazina, 7. lipnja 1904. godine. Bio je član antifašističke organizacije TIGR (Trst-Istra-Gorica-Rijeka), koja je organizirala demonstracije protiv nasilne talijanizacije i fašističkog plebiscita u Istri. Na dan plebiscita, 24. ožujka 1929. sudjelovao je u oružanoj akciji ometanja nasilno provedenog plebiscita, pokazujući da Istra nije pacificirana i denacionalizirana. Uhvaćen je u bijegu i dugo mučen, a specijalni sud u Rimu osudio ga je na smrt strijeljanjem ne bi li tako zastrašio istarske Hrvate. Svojim hrabrim držanjem ubrzo je postao simbol nacionalne i antifašističke borbe Istre.


Koncert Prljavog Kazališta na Trgu bana Josipa Jelačića pred više od 200 000 ljudi

Turneja grupe Prljavo kazalište na kojoj su promovirali album "Zaustavite zemlju" iz 1988. godine doživjela je svoj vrhunac koncertom na Trgu bana Josipa Jelačića, tadašnjem Trgu Republike, u Zagrebu. Na legendarnom koncertu, koji je trebao biti zabranjen, 17. listopada 1989. okupilo se, prema nekim procjenama, između 250 000 i 300 000 ljudi. Bio je to dotad najveći skup u povijesti hrvatskoga naroda, koji je najavio i nadolazeće događaje - raspad SFRJ i Domovinski rat.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Hrvatska-sad

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Prva službena utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije