NA DANAŠNJI DAN: Prvi hrvatski sabor u povijesti

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:19
Tra
2020
10

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Prvi hrvatski sabor u povijesti

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
04.2016

NA DANAŠNJI DAN: Prvi hrvatski sabor u povijesti

U Zagrebu je 19. travnja 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni tocius Sclavonie generalis), a njegove se odluke nazivaju statuta et constitutiones (odredbe sa zakonskom snagom). Odluke Sabora svojim pečatom potkrepljivao je ban.
NA DANAŠNJI DAN: Prvi hrvatski sabor u povijestiSabor-povijest
 

Od prvih spomena narodnih zborova, preko Sabora kao staleške ustanove, do suvremenog predstavničkog tijela svega naroda, sabori su znak i očitovanje samosvojnosti hrvatskoga naroda. U dugom povijesnom tijeku oni su poprimali različita obilježja i bili stvarni pokazatelj političkog položaja Hrvatske već od 9. stoljeća.

Prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima, održan je u Zagrebu 19. travnja 1273. godine. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni tocius Sclavonie generalis), a njegove se odluke nazivaju statuta et constitutiones (odredbe sa zakonskom snagom). Odluke Sabora svojim pečatom potkrepljivao je ban. Na Saboru su donesene odredbe o sudovanju, dizanju općeg ustanka (insurrectio) u obrani zemlje, porezima i ostalim javnim davanjima. Njegovi su zaključci prvi poznati i cjelovito sačuvani zaključci Sabora (na slici: prijepis isprave Zaključci Sabora Kraljevine Slavonije održanog u Zagrebu 1273., koje je potvrdio ban Matija, prijepis Čazmanskog kaptola iz 1350.godine).

S državnopravnog stajališta osobito je značenje Sabora hrvatskoga plemstva održanoga u Cetinu 1527. godine. Na Cetinskome saboru donesena je odluka da za hrvatskoga kralja bude izabran Ferdinand, češki kralj i nadvojvoda austrijski. Sabor hrvatskoga plemstva tim je činom na hrvatsko prijestolje slobodno izabrao habsburšku dinastiju, nakon stoljeća mađarskih kraljeva (na slici: Isprava o izboru Ferdinanda I. iz dinastije Habsburg za kralja Hrvatske na Saboru u Cetinu 1. siječnja 1527. godine).

Sabor potom prerasta u institucionaliziranu skupštinu hrvatskih staleža i redova. U njemu su se rješavala temeljna državnopravna pitanja pa je on tako postao izraz državnosti tadašnje Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Pored naziva iz 1273., Opći sabor čitave kraljevine Slavonije, susreće se i naziv Conventus generalis, ponekad Diaeta ili Congresus, dok se nakon 1558. sabor redovito naziva Sabor Kraljevine Hrvatske i Slavonije. Od 1681. godine puni je naziv, koji je zadržao u cijelom feudalnom razdoblju, Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije (Congregatio Regnorum Croatie, Dalmatiae et Slavoniae).

Ostali događaji 19. travnja:

1713. - Car Karlo VI. donio Pragmatičku sankciju.

1775. - Bitkom kod Lexingtona i Concorda započeo je Američki revolucionarni rat.

1824. Umro George Gordon Noël Byron, britanski pjesnik

1839. - Potpisivanjem Londonskog sporazuma službeno je priznata belgijska nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva Nizozemske.

1882. Umro Charles Darwin, prirodoslovac, koji je iznio teoriju evolucije prema kojoj se živa bića neprestano mijenjaju.

1898. – SAD uputile ultimatum Španjolskoj za napuštanje Kube.

1989. - Na brodu USS Iowa eksplodirala je oklopna kula, ubivši 47 mornara.

1995. - U Oklahoma Cityju ogromna eksplozija raznijela dobar dio zgrade saveznih ureda usmrtivši mnogo ljudi koji su bili unutra. Za napad je osuđen Timothy McVeigh, veteran Zaljevskog rata.

2001. - Lansiran svemirski brod Endeavour s posadom od 7 astronauta u jedanaestodnevnu misiju tijekom koje bi trebali ugraditi nove dijelove na Međunarodnu svemirsku postaju. svemirska postaja, umjetna tvorevina za višemjesečni boravak ljudi, zasad samo u niskoj Zemljinoj orbiti. U prošlosti su postojale svemirske stanice Saljut, Skylab i Mir

2005. Nakon 70 godina Etiopiji vraćen 1700 godina star obelisk Axum, koji su talijanske snage, po nalogu Benita Mussolinija, donijele u Rim.

2005. Nakon smrti Ivana Pavla II. Joseph Ratzinger izabran za novog papu, uzevši ime Benedikt XVI. Ratzinger je njemački teolog (Marktl am Inn, Bavarska, 16. IV. 1927). Svećenik od 1951; profesor teologije u Freisingu, Bonnu, Münsteru, Tübingenu i Regensburgu. Kao teolog kardinala Fringsa sudjelovao na II. vatikanskom saboru (1962–65); član je Međunar. teol. komisije (1969–77). Münchenski nadbiskup (1977), kardinal (1978) i potom pročelnik Kongregacije za nauk vjere u Rimu (1981). U toj službi osporavan zbog progona katoličkog teologa H. Künga i E. Drewermanna, i zbog osuda nekih postavki teologije oslobođenja i drugih liberalnih tendencija u teologiji.

2007. Hrvatska skijašica Janica Kostelić službeno objavila kraj karijere. Inače, Janica Kostelić, je najbolja hrvatska športašica svih vremena. Na OI 2002. osvojila 3 zlatne medalje i 1 srebrenu, a 2006. jednu zlatnu i 1 brončanu. Na SP 2003. osvojila dva zlata (u slalomu i kombinaciji), na SP 2005. tri zlata (u spustu, slalomu i kombinaciji). U Svjetskom skijaškom kupu bila je triput ukupna pobjednica 2001, 2003. i 2006, a drugo mjesto osvojila 2005.

 
 
Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Sabor-povijest

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Prvi hrvatski sabor u povijesti