NA DANAŠNJI DAN: Televizija u boji

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Televizija u boji

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
12.2016

NA DANAŠNJI DAN: Televizija u boji

30. prosinca 1953. započela je prodaja tv prijamnika sa slikom u bojama.
NA DANAŠNJI DAN: Televizija u bojiTelevizija-boja
 

Televizija u boji je izraz kojim se u najširem smislu opisuje tehnologija koja omogućuje bilježenje, prijenos i reprodkuciju televizijskog video-signala u boji. Obično se koristi u kontekstu historije televizije, s obzirom da se posljednjih nekoliko decenija televizija gotovo uvijek koristi u boji.

U svom najosnovnijem obliku, TV-emisija u boji se može stvoriti emisijom tri monokromatske slike - odnosno tri slike u različite boje - crvena, zelena i plava (engleski: red, green and blue, skraćeno RGB). Kada se prikazuju zajedno ili velikom brzinom uzastopce, te slike zajedno stvaraju sliku u boji za gledatelja.

Jedan od najvećih tehničkih izazova za uvođenje boje u sisteme zemaljske televizije je bilo nastojanje da se očuva širina frekventnog opsega, s obzirom da je boja zahtijevala čak tri put veću širinu od one za standarde crno-bijele slike, kao i da se ne koristi prevelika količina radio spektra. U SAD je nakon dugotrajnih istraživanja Odbor za nacionalne televizijske sisteme odobrio sistem elektronske televizije koji je razvila kompanija RCA, a koji je kodirao informaciju o boji razdvojeno od informacija o svjetlini slike te tako značajno smanjio rezoluciju informacije o boji i uštedio širinu frekventnog opsega. Svjetlina je ostala kompatibilna sa crno-bijelim televizijskim aparatima snbižene rezolucije, dok su televizijski aparati u boji mogli dekodirati dodatne informacije signala i stvoriti prikaz u boji snižene rezolucije. Visoka rezilucija crno-bijelih i niža rezolucija slika u boji je u oku mogla stvoriti sliku u boji naizgled visoke rezolucije. Tako je standard NTSC predstavljao značajno tehničko dostignuće.

Iako je potpuno elektronska televizija u SAD uvedena 1953. godine, visoka cijena aparata i malen broj programa u boji je značajno usporio njeno širenje na tržište. U Francuskoj je 1950-ih uveden sistem poznat kao SECAM, da bi u susjednoj Zapadnoj Njemačkoj bio razvijen novi, usavršeni sistem zvan kao PAL. Gotovo svuda u svijetu se televizija u boji počela emitirati sredinom ili u drugoj polovici 1960-ih, da bi do sredine 1970-ih postala standard. Televizori u boji su tada već postali toliko pristupačni da ih se do sredine 1970-ih prodavalo više nego televizora sa crno-bijelom slikom.

Do kraja 1970-ih crno-bijela televizija se prikazivala na lokalnoj razini ili u zabačenim područjima, a od početka 1980-ih je kao tehnologija postala domena crno-bijelih video monitora, odnosno koristila se isključivo za potrebe televizijske produkcije ili post-produkcije.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Televizija-boja

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Televizija u boji