NA DANAŠNJI DAN: Prvo prijenosno računalo

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
15

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Prvo prijenosno računalo

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
04.2017

NA DANAŠNJI DAN: Prvo prijenosno računalo

1986. godine IBM predstavio PC Convertible, prvo prijenosno računalo
NA DANAŠNJI DAN: Prvo prijenosno računaloPc ibm convertible
 

IBM je 3. travnja 1986. godine predstavio PC Convertible, prvo prijenosno računalo u svijetu. Kao i moderan laptop Convertible, koji je naslijedio IBM Portable, je imao strujno i baterijsko napajanje, pogonio ga je procesor Intel 80c88 CPU (CMOS verzija procesora Intel 8088), imao je 256 kB RAM-a (proširivih do 512), dual 720 kB 3.5" floppy drive i monokromatski CGA-compatible LCD ekran. Težio je 5,8 kilograma, a prodavao se po 2.000 dolara.


Sultan Mehmed II. započeo opsadu Carigrada

2. travnja 1453. godine Sultan Mehmed II. započeo je opsadu Carigrada. S oko 100.000 turskih vojnika i plaćenika Mehmed je nakon pustošenja okolice opkolio drevni grad s kopna, a nakon poraza bizantske mornarice i s mora. Caru Konstantinu XI. ponudio je emirat ukoliko se preda što je ovaj odbio poručivši da će se boriti do smrti koja je uz obranu od oko 5.000 konjanika i 15.000 vojnika i zastarjele bojne sprave bila samo stvar vremena. Nakon probijanja legendarnih zidina Turci su navalili u grad, a Konstantin je sa 120 konjanika i 200 pješaka u zadnjem jurišu na neprijatelja junački poginuo pred Zlatnim vratima grada 29. svibnja 1453. nakon čega je uslijedio stravičan trodnevni masakr preostalih branitelja i stanovnika. Pad Carigrada i Bizantskog carstva označio je prekretnicu u povijesti te se često smatra krajem srednjeg vijeka koji je zbog egzila brojnih učenih ljudi iz Bizanta u zapadnu Europu kasnije potaknuo razvoj humanizma i renesanse.


Umro Ferdinand III., ugarsko-hrvatski i češki kralj

2. travnja 1657. umro je Ferdinand III., njemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski i češki kralj.
Ferdinand III. je okrunjen za cara poslije očeve smrti,15. veljače 1637. godine. U doba njegove vladavine Westfalskim mirom 1648. okončan je Tridesetogodišnji rat. Iznenadnom smrću njegova najstarijeg sina Ferdinanda IV. Ferdinandov nasljednik je postao njegov mlađi sin Leopold nakon što je Ferdinand III. umro.


Janko Jambrišak, zagrebački graditelj i projektant

2. travnja 1834. u Karlovcu je rođen Janko Jambrišak, jedan od najvažnijih graditelja i projektanata svojega doba.
Jambrišak je došao u Zagreb kada se Donji grad naglo urbanistički razvijao i upravo dobivao svoje urbano i arhitektonsko obličje. Projektirao je i izgradio kuće u Kačićevoj, Preradovićevoj, Hebrangovoj, Teslinoj, križanju na sjevernoj strani Zrinjevca. Osnovna značajka svih tih referalnih objakata jest, prije svega, klasicistička tradicija s neorenesansnim elementima i dobra prilagođenost ambijentu, u to vrijeme arhitektonski skromnom Zagrebu. To su jednokatnice i dvokatnice, rijetko trokatnice, simetrično koncipiranih pročelja koja uvijek djeluju kao pročelja gospodskih palača, skladnih proporcija i bez suvišnih dekora. A u enterijeru velike, zračne, svijetle, udobne i prostrane sobe. Dvorišna je strana malo drugačija - verande, zatvoreni drveni hodnici koji djeluju krajnje jednostavno, ali po mjeri čovjeka. U starome dijelu grada projektirao je Mesničku 23 i izveo mnoge konzervatorske zahvate. Jednako tako imao je dobar osjećaj za sklad i prema prirodi. Ljetnikovci, koje je projektirao i izgradio, kao da izrastaju iz krajolika u organskome spoju s njim. Jedan je od najljepših Okrugljak nad Mihaljevcem. Njegov su jedini dekor drvene grede i izrezbareni balkoni koji podsjećaju na selo, na nestali romantizam u arhitekturi. Kad je 1878. u Zagrebu osnovan Klub inžinirah i arhitektah, Jambrišak je postao njegov član i bio do smrti 31. ožujka 1892.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Pc ibm convertible
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Prvo prijenosno računalo