NA DANAŠNJI DAN: Becić, Kopernik, Dylan…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Lip
2020
07

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Becić, Kopernik, Dylan…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
05.2016

NA DANAŠNJI DAN: Becić, Kopernik, Dylan…

24. svibnja 1954. u Zagrebu je umro hrvatski slikar Vladimir Becić, rođen u u Slavonskom Brodu 1886. godine.
NA DANAŠNJI DAN: Becić, Kopernik, Dylan…Vladimir-becic-ndd
 

Becić je počeo slikati od najranije mladosti. Studirao je pravo u Zagrebu, a slikarstvo je učio u privatnoj slikarskoj školi Mencija Klementa Crnčića i Bele Čikoša u Zagrebu (1904.), te Heinricha Knirra u Münchenu (1905.). Tih prvih godina ovog stoljeća nastaju poznati Becićev Portret Miroslava Kraljevića, Autoportret s polucilindrom, Akt pred ogledalom i brojna druga djela. Od 1919. do 1923. boravio je Becić u Blažaju kraj Sarajeva, a zatim odlazi u Zagreb. Samostalno je u Zagrebu izlagao (prvi put 1910.), sudjelovao na izložbama Proljetnog salona i na međunarodnim izložbama u Rimu (1911.), Ženevi (1921.) i Veneciji (1938.). U Zagrebu je predavao na Višoj školi za umjetnost i obrt (od 1924.) i na Akademiji likovnih umjetnosti (do 1947), a s Ljubom Babićem i Jerolimom Mišom osnovao je Grupu trojice (1930.).


Nikola Kopernik, poljski astronom

19. veljače 1473. godine u poljskome gradu Torunu rođen je Nikola Kopernik, poljski astronom. Studirao je teologiju, matematiku, medicinu i astronomiju u Krakówu. Bio je pravi renesansni čovjek, koji je, uz doktorat iz crkvenog prava, bio i poliglot, prevoditelj, diplomat i ekonomist. Kopernik je formulirao teoriju heliocentričnog sustava svijeta, koja u središte smješta Sunce, a ne Zemlju, kako se do tada vjerovalo. Njegove su tvrdnje bile prihvaćene u znanstvenim krugovima, no u crkvenima su uzrokovale uzbunu, a njegovo djelo De revolutionibus orbium coelestium stavile na listu zabranjenih sve do 1822. godine. Umro je 24. svibnja 1543. godine, a pokopan je u katedrali u Fromborku na sjeveru Poljske.


Poslana prva poruka na Morseovoj abecedi

Morseov kod ili šifra, koju je izmislio Samuel Morse, jedan je od najpoznatijih brzojavnih (telegrafskih) kodova ili šifara. Kod je sustav međunarodno usvojene simbolične abecede, kojim se u žičnoj i radijskoj telegrafiji označavaju slova, brojevi, znaci razgodka i ine službene kratice. Znaci brzojavnog (telegrafskog) koda sastavljeni su iz dva osnovna činitelja: znakovnog i rastavnog impulsa. U radijskoj telegrafiji najčešće se koriste Morseova abeceda, međunarodne abecede broj 1 i 2 i kodna abeceda. Kod Morsea je svako slovo sastavljeno iz znakovnih, obično strujnih impulsa - kraćih i dugih crtica, i rastavnih, pretežno bestrujnih impulsa, koji služe kao razmak između znakova, riječi i rečenica. Koristi se za prijem na sluh ili elektromagnet s pisačem, koji ove crtice ispisuje na vrpcu. Prva poruka napisana Morseovim kodom, poslana je 24. svibnja 1844., a u poruka je bila biblijski citat : 'Što je Bog napisao'.


Bob Dylan, američki glazbenik

Bob Dylan rođen je 24. svibnja 1941. kao Robert Allen Zimmerman, u obitelji židovsko-ruskih imigranata, u američkom gradu Duluthu u Minnesoti. Pjesme je počeo pisati kao desetogodišnjak, a osnove gitare i klavira svladao je u ranim tinejdžerskim godinama. Počeo je samostalno nastupati po lokalnim klubovima, gdje je praćen akustičnom gitarom i usnom harmonikom, promuklim nazalnim glasom izvodio svoje prve pjesme. U to je doba, u čast velškom pjesniku Dylanu Thomasu, počeo nastupati pod imenom Bob Dylan. U preko 500 pjesama i 43 albuma prodanih u više od 57 milijuna primjeraka, Dylan je ispričao mnoštvo snova i razbijenih iluzija o Americi služeći se folkom, ritmom i bluesom, rock and rollom, gospelom, countryjem i, dakako, riječima, tako nadahnutima da ga kritičari nazivaju jednim od najvećih američkih pjesnika novijeg doba. Najpoznatije su mu pjesme Blowin' in The Wind, The Times They Are A-Changin', Like a Rolling Stone, Just Like A Woman, All Along the Watchtower, Lay Lady Lay i druge.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Vladimir-becic-ndd
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Becić, Kopernik, Dylan…