NA DANAŠNJI DAN: Afganistan, Alfirević, Vicious…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:59
Velj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Afganistan, Alfirević, Vicious…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
02
 
02.2017

NA DANAŠNJI DAN: Afganistan, Alfirević, Vicious…

Sid Vicious, rođen kao John Simon Ritchie, bio je basist i vokalist te najpoznatiji član britanske punk grupe Sex Pistols * Rat u Afganistanu je imao jak utjecaj na vanjsku politiku Sovjetskog Saveza. On je bio jedan od ključnih razloga za prekid vladavine Komunističke stranke.
NA DANAŠNJI DAN: Afganistan, Alfirević, Vicious…Sid vicious
 

Sovjetsko-afganistanski rat devetogodišnji je rat između Sovjeta i anti-sovjetskih snaga, koje su se borile protiv afganistanske marksističke vlade. Sovjetski Savez je podržavao vladu, dok su pobunjenici dobivali pomoć iz mnogih zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države i Pakistan. Početno sovjetsko razmještanje 40. vojske u Afganistanu se dogodilo 25. prosinca 1979., a konačno povlačenje trupa zbilo se između 15. svibnja 1988. i 2. veljače 1989., kada se povukla posljednja sovjetska jedinica iz Kabula.

Rat u Afganistanu je imao jak utjecaj na vanjsku politiku Sovjetskog Saveza. On je bio jedan od ključnih razloga za prekid vladavine Komunističke stranke. Rat je pokrenuo vjerske, nacionalne i etničke pokrete u većinskoj islamskoj populaciji središnjih sovjetskih republika blizu Afganistana. Vojska je bila demoralizirana kao rezultat stalnih optužbi da je bila napadačka.

Poznati disident, akademik Andrej Saharov, javno je objavio aktivnosti Sovjetskog Saveza u Afganistanu. Shvaćanje da se sovjetska vojska bori protiv islama u Afganistanu je dovelo do uspona islamskog fundamentalizma u srednjoazijskim republikama i vjerojatno do jačanja pokreta za neovisnost u Čečeniji.

Građanski rat u Afganistanu se nastavio poslije sovjetskog povlačenja. Nadžibulahov režim, iako nije uspio dobiti podršku, teritorije ili međunarodno priznanje, uspjeva ostati na vlasti do 1992. Ipak, on je pao nakon bjekstva generala Abdula Rašida Dostana i njegove uzbečke policije na stranu Talibana u ožujku.

Proizvodnja žita je opadala prosječno 3,5% godišnje između 1978. i 1990. zbog borbi, nestabilnosti u seoskim područjima, duge suše i propale infrastrukture. Sovjetski napori da se prekine proizvodnja u područjima pod kontrolom pobunjenika su također doveli do ovog pada. Dalje, sovjetski napori da se centralizira ekonomija kroz državno vlasništvo i kontrolu i povezivanju farmi u veće kolektivne farme je dovelo do ekonomskog pada.


Rođen Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar

2. veljače 1865. u Osijeku je rođen Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar. Bio je kustos Strossmayerove galerije u Zagrebu, te kustos i direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Tijekom službovanja u Sarajevu vodio je arheološka istraživanja na Glasincu (ilirski grobovi), u Donjoj dolini (prapovijesno naselje) te mnogim drugim lokalitetima. Pisao je o prapovijesnim, rimskim i srednjovjekovnim nalazima, o turskim ispravama, stećcima, rimskom i srednjevjekovnom novcu, a bavio se i albanologijom. Autor je naziva 'bosančica' za bosansku ćirilicu. Uređivao je časopis Glasnik Zemaljskog muzeja. Umro je 1942. u Zagrebu.


Umro Frano Alfirević, hrvatski književnik

2. veljače 1956. u Zagrebu je umro Frano Alfirević, hrvatski pjesnik, esejist, prevoditelj i putopisac, rođeni Zadranin. Alfirević je završio romanistiku i slavistiku u Zagrebu, a kao gimnazijski profesor radio je u Trebinju, Sarajevu, Beogradu, Zemunu i Zagrebu. Prevodio je s talijanskog i francuskog jezika. Hrvatska skladateljica Ivana Lang uglazbila je njegovu pjesmu "Ruke bolesnog mladića". Za knjigu pjesama "More i daleki gradovi" Alfirević je 1941. godine dobio Nagradu državnoga zavoda za narodnu prosvjetu.


Umro Sid Vicious, britanski punk glazbenik

Sid Vicious, rođen kao John Simon Ritchie, bio je basist i vokalist te najpoznatiji član britanske punk grupe Sex Pistols. Grupi se pridružio 1977. godine kao zamjena za Glena Matlocka. Za vrijeme snimanja debitantskog albuma Never Mind the Bollocks Vicious je hospitaliziran zbog hepatitisa dobivenog intravenoznim drogiranjem. Tijekom kratke i kaotične dominacije Sex Pistolsa, Sid je upoznao Amerikanku Nancy Spungen, s kojom je započeo burnu i destruktivnu vezu. 1978. Spungen je umrla od ubodne rane, za što je optužen Sid Vicious, koji je u to vrijeme boravio s njom u Hotelu Chelsea u New Yorku. Uhićen je, no ubrzo je pušten uz jamčevinu. 2. veljače 1979. Sid Vicous je umro od predoziranja heroinom. Bila mu je tek 21 godina.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Rusi-afganistan
  • Zagreb Frano alfirevic
  • Zagreb Sid vicious

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Afganistan, Alfirević, Vicious…