NA DANAŠNJI DAN: Sovjetski Savez napao Poljsku

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
07

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Sovjetski Savez napao Poljsku

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
09.2016

NA DANAŠNJI DAN: Sovjetski Savez napao Poljsku

17. rujna 1939 Sovjetski Savez je, u sklopu dogovora Hitler-Staljin, odnosno Molotov-Ribbentrop, napao Poljsku. Poljska je već prije toga 1. rujna prva osjetila žestinu njemačkog blitzkriega.
NA DANAŠNJI DAN: Sovjetski Savez napao PoljskuPoljska 170914
 

Pakt Ribbentrop-Molotov ili Pakt o nenapadanju između Njemačke i Saveza Sovjetskih socijalističkih Republika je bio sporazum o nenapadanju između Njemačkog Reicha i Sovjetskog Saveza. Sporazum nacističke Njemačke i socijalističkog SSSR-a potpisan je 23. kolovoza 1939. godine bio je pravi šok za svijet. 

Dan sklapanja Pakta Ribbentrop-Molotov se sukladno odluci Europskog parlamenta iz 2009. godine obilježava kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Posjedice dogovora dvije totalitarne države su bile velike. Prvo je 1. rujna 1939. godine Njemačka je napala Poljsku, 17 dana kasnije Sovjetske snage su okupirale teritorij koji je prema sporazumu predstavljao sovjetsku interesnu sferu. Poljske trupe su pružile odlučan otpor Rusima, ali je poljsko vodstvo je brzo shvatilo da je nemoguć otpor proti dva tako moćna neprijatelja. Paralelno s vojnom operacijom u Poljskoj, SSSR je okupirao Estoniju i Letoniju.


Vladan Desnica, hrvatski književnik

Vladan Desnica rođen je u Zadru 17. rujna 1905. Otac mu je bio iz ugledne srpske obitelji koja je imala važnu ulogu u kulturnom i političkom životu Dalmacije 19. i 20. st., majka je bila iz Boke Kotorske, iz stare hrvatske obitelji Luković. Gimnaziju je pohađao u Zadru, potom u Splitu i Šibeniku, maturirao je 1924. Studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, nakon svršetka studija 1930. zaposlio se u očevu odvjetničkom uredu. Potom je radio u Državnom pravobranilaštvu isprva u Splitu, a poslije Drugog svjetskog rata odlazi u Zagreb. Od 1950. djeluje kao slobodni pisac. Književnošću se počeo baviti još u srednjoškolskim danima. Neka od najpoznatijih djela su mu romani Zimsko ljetovanje i proljeća Ivana Galeba.


Hank Williams, glazbenik

Hiram 'Hank' Williams, rođen u Alabami 17. rujna 1923. bio je američki pjevač, gitarist, tekstopisac. Hank Williams legendarna je ličnost, jedan od najvažnijih country-stilista čija je glazba južnjačkih korijena, doprinijela razvoju rock ‘n' rolla.


U napadu na Vinkovce izgorjela Narodna knjižnica i čitaonica

Narodna knjižnica i čitaonica Vinkovci 1991. godine je posjedovala 75 000 svezaka knjiga, 1 239 svezaka časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče ozbiljne glazbe. Pogođena neprijateljskim granatama, u noći 16. na 17. rujna 1991. godine, u cijelosti je izgorjela. Obnova spaljene Knjižnice započela je 24. veljače 1992. g. dok su gradom još uvijek odjekivale eksplozije.


Započeo Occupy Wall Street u New Yorku

Occupy Wall Street prosvjedni je pokret koji je započeo 17. rujna 2011. u parku Zucotti, u New Yorku, i od tada se odvija na ulicama New Yorka. Prosvjedi su usmjereni protiv vodećih američkih banaka, koje njihovi sudionici drže odgovornima za naglo osiromašenje svjetskog pučanstva i druge štetne posljedice globalne financijske krize. Akciju je 17. rujna započela kanadska protukonzumeristička organizacija Adbusters, a s vremenom joj se priključio niz drugih pojedinaca i organizacija, uglavnom pripadnika američke radikalne ljevice, a logističku potporu im je pružila i svjetska haktivistička organizacija Anonymous.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Poljska 170914
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Sovjetski Savez napao Poljsku