NA DANAŠNJI DAN: Stephen Hawking, Marko Polo, Presley…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
16

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Stephen Hawking, Marko Polo, Presley…

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
01.2017

NA DANAŠNJI DAN: Stephen Hawking, Marko Polo, Presley…

8. siječnja 1942. u Oxfordu u Velikoj Britaniji rođen je britanski teoretski fizičar i kozmolog Stephen Hawking
NA DANAŠNJI DAN: Stephen Hawking, Marko Polo, Presley…Nddd-08-01
 

Hawking je završio studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio je na Sveučilištu Cambridge. Već 1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Danas je profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, istoj onoj katedri na kojoj su nekoć predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca. Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te po popularnim pisanim djelima, u kojima iznosi svoje teorije o svemiru općenito. Tu se ubraja i znanstveni bestseler Kratka povijest vremena (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 tjedana. U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa s okolinom komunicira jedino uz pomoć kompjuterskog sintetizatora glasa. Srećom, bolest ne oštećuje njegov mozak tako da se uspješno nastavlja posvećivati svom teoretskom radu.


Umro Marko Polo, mletački trgovac

Marko Polo, mletački trgovac poznat po svojim zapisima s putovanja kroz Kinu, umro je 8. siječnja 1324. godine u Veneciji. Iako oko njegova mjesta rođenja ne postoji dogovor, vjeruje se da je Marko Polo rođen na otoku Korčuli te da obitelj Polo potječe iz grada Korčule. Marko Polo je kao sedamnaestogodišnjak krenuo na putovanje u Kinu s ocem i bratom. Proputovao je mnoge zemlje Dalekog istoka, sve do današnje Burme i Vijetnama, i upoznao mnoge jezike i običaje tih naroda. U 24 godine prešao je preko 25 000 kilometara i donio u Europu mnoštvo "čudesa". Knjigu o dogodovštinama sa svog putovanja napisao je u zatvoru, gdje je završio nakon sukoba đenovljanskog i mletačkog brodovlja kod otoka Korčule. Njegova knjiga, talijanskog naslova "Il millione", treća je najprevođenija i najčitanija knjiga u ljudskoj povijesti nakon Biblije i Kur'ana.


Rođen Ivan Gundulić, hrvatski pjesnik i književnik

8. siječnja 1589. rođen je hrvatski pjesnik i književnik Ivan Gundulić. Književni rad Gundulić je započeo pisanjem drama u stihu i, vjerojatno, pjesama. U predgovoru svoje prve tiskane knjige Pjesni pokorne kralja Davida (Rim, 1621.) svoja mladenačka djela naziva „porodom od tmine“ jer im je svrha bila zabava, tj. ta djela nisu odgovarala protureformacijskoj poetici i ideologiji. Gundulićeve drame većinom su bile prijevodi s talijanskoga ili scenske adaptacije pripovjednih djela, obrađivale su poznate mitološke i književne teme, a uključivale su glazbu, balet i bogatu scenografiju. Od dramskih djela sačuvane su Arijadna, Prozerpina ugrabljena od Plutona, Dijana i Armida, dok su Galatea, Posvetilište ljuveno, Čerera, Kleopatra, Adon i Koraljka od Šira izgubljene. Za Dijanu (obrađuje mit o božici Dijani zaljubljenoj u lijepoga mladića Endimiona) i Armidu (tematizira epizodu o Armidi i Rinaldu iz dvadesetoga pjevanja Oslobođenoga Jeruzalema Torquata Tassa) vjerovalo se, zbog kratkoće (svaka ima tek oko 90 stihova), da su samo odlomci, dok Milan Rešetar nije dokazao da je riječ o cjelovitim tekstovima – dramskim prizorima. Ispjevane su osmercem, uz mjestimičnu upotrebu dvostruko rimovanoga dvanaesterca. Gundulić je najpoznatiji po religioznoj poemi Suze sina razmetnoga, drami Dubravka te povijesno-romantičnom epu Osman, njegovom najznačajnijem djelu. Gundulić je umro u 49. godini nakon dvotjedne bolesti, u Dubrovniku, 8. siječnja 1638. godine.


Umro Galileo Galilei, talijanski znanstvenik

8. siječnja 1642. umro je Galileo Galilei, talijanski matematičar, fizičar i astronom. Galilei je pronašao zakone slobodnog pada tijela i postavio jednadžbe kosoga hitca, prvi uveo eksperimentalnu metodu i matematičko formuliranje fizikalnih zakona, te na taj način postavio temelje klasične fizike. Otkrio je cikloidu i njenu primjenu na lukove mostova. Osnovao je balistiku, određujući paraboličku putanju zrna. Konstruirao je prvi termoskop. 1610. godine je izradio poznati Galileijev teleskop s uvećanjem od 30x, na temelju već postojećeg koji je imao uvećanje od 5x, i njime otkrio planine na Mjesecu, četiri Jupiterova satelita koji nose i njegovo ime, i zvjezdanu konstrukciju Mliječne staze. Otkrio je i da planet Venera ima iste faze kao i Mjesec.


Rođen Elvis Presley, američki glazbenik

8. siječnja 1935. godine rođen je Elvis Aaron Presley, američki glazbenik, poznat i kao "kralj rock and rolla". Počeo je pjevati još kao trinaestogodišnjak na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu, a pravi je uzlet na glazbenoj sceni doživio 1950.-ih, hitovima “That's All Right Mama" i "Heartbreak Hotel". Note nije poznavao, no to nije predstavljalo prepreku njegovom uspjehu: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana. Uz talent, svakako je tome pridonijela i Elvisova karizma. Uspio je zabilježiti i filmske uspjehe, ušao u povijest sa svojim televizijskim nastupima i stekao velika priznanja svojim live koncertima u Las Vegasu. Umro je 16. kolovoza 1977. od srčanog udara. Njegova popularnost nije splasnula ni danas, o čemu svjedoče brojni Elvisovi imitatori diljem svijeta.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Hawking
  • Zagreb Elvis presly
  • Zagreb Galileo galilei
  • Zagreb Ivan gundulic
  • Zagreb Marko polo
  • Zagreb Nddd-08-01
  • Zagreb Stephen hawking
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Stephen Hawking, Marko Polo, Presley…