NA DANAŠNJI DAN: Eu zvijezde, Novosadski dogovor

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Eu zvijezde, Novosadski dogovor

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
12.2016

NA DANAŠNJI DAN: Eu zvijezde, Novosadski dogovor

Vijeće Europe prihvatilo zastavu Europske unije, dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku....
NA DANAŠNJI DAN: Eu zvijezde, Novosadski dogovorZastava-eu-godisnjica
 

Iako se zastava koja se sastoji od dvanaest zlatnih zvjezdica smještenih na plavoj podlozi najčešće povezuje s Europskom unijom, ta je zastava prvotno bila zastava Vijeća Europe. Vijeće Europe prihvatilo ju je 8. prosinca 1955. godine. Njenog dizajnera, Arsèna Heitza, inspirirala je slika iz knjige Otkrivenja u Bibliji. Dvanaest zlatnih zvjezdica na zastavi izabrano je kao broj koji nema političkih konotacija te kao simbol savršenstva i potpunosti. Europska zajednica prihvatila je zastavu 1986. godine, a Europska unija ju je također preuzela kao svoju te ju od tada zajedno koriste i Vijeće Europe i Europska unija.


Umro Ivan Gundulić, hrvatski književnik

8. prosinca 1638. godine umro je Ivan Gundulić, hrvatski književnik. Rođen je kao najstariji sin Frana Gundulića i Džive Gradić. Obitelj Gundulić bila je poznata još u 13. stoljeću, a njezini su članovi, kao pripadnici aristokracije, obavljali različite državno-administrativne poslove u Dubrovniku i okolici. Obrazovao se u Dubrovniku, gdje su mu, uz ostale, učitelji bili Toskanac Camillo Camilli, koji je dopunio Tassov Oslobođeni Jeruzalem te svećenik Petar Palikuća, koji je na hrvatski preveo Život Karla Borromea. Nakon završetka školovanja, 1608. postaje član Velikoga vijeća. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, obavlja više državno-administrativnih službi u Dubrovniku i okolici; dva je puta bio knez u Konavlima (1615. i 1619.), a u Dubrovniku je uglavnom obavljao pravničke poslove. Godine 1634. postaje senator, a 1638. član Maloga vijeća. Živio je mirno i povučeno, zbog čega su mu suvremenici dali nadimak Mačica (značenje: Mačkica). Godine 1628. oženio se Nikom Sorkočević s kojom je imao tri sina: poznat je Fran Gundulić, koji je kasnije postao austrijski general te Šiško, hrv. pjesnik. Umro je u Dubrovniku nakon dvotjedne bolesti; pretpostavlja se da je uzrok smrti bila upala porebrice. Budući da je umro u 49. godini, nije imao priliku biti izabran za kneza Dubrovačke Republike (knez nije smio biti mlađi od 50 godina).
Književni rad Gundulić je započeo pisanjem drama u stihu. Njegova prva tiskana knjiga, Pjesni pokorne kralja Davida, izašla je u Rimu 1621. godine. Njegove drame uglavnom su bile prijevodi s talijanskoga ili scenske adaptacije pripovjednih djela, a obrađivale su poznate mitološke i književne teme. 1622. u Veneciji mu izlazi prvo izdanje religiozne poeme Suze sina razmetnoga, koja predstavlja inovaciju u vrstovnom sastavu starije hrvatske književnosti. Dramom u stihu metaforički nazvanom Dubravka (prvi put izvedena 1628.) Gundulić se vraća kazalištu. U posljednjem desetljeću života Gundulić stvara Osmana, svoje najznačajnije djelo - povijesno-romantični ep u 20 pjevanja, nastao pod utjecajem Tassova epa Oslobođeni Jeruzalem.


Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku

8. prosinca 1954. godine srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli su Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnih jezikoslovaca. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma, ćirilica i latinica, ravnopravna i da jezik ima zajednički pravopis.


Ubijen John Lennon

8. prosinca 1980. ubijen je John Lennon, karizmatični vođa Beatlesa, pjesnik i glazbenik. Ubio ga je poremećeni obožavatelj, 25-godišnji Mark David Chapman, koji je navodno bio nezadovoljan autogramom kojim mu je Lennon potpisao svoju najnoviju ploču. Ubojstvo se dogodilo pred poznatom stambenom zgradom 'Dakota' u New Yorku, u kojoj su John Lennon i Yoko Ono stanovali.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Zastava-eu-godisnjica
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Eu zvijezde, Novosadski dogovor