NA DANAŠNJI DAN: Moskva, Đalski, poplava u Zagrebu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
15

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Moskva, Đalski, poplava u Zagrebu

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
10.2016

NA DANAŠNJI DAN: Moskva, Đalski, poplava u Zagrebu

Rusija i svijet su se suočili s čečenskim terorizmom
NA DANAŠNJI DAN: Moskva, Đalski, poplava u ZagrebuDubrovka 261014
 

23. listopada 2002. pedesetak naoružanih Čečena pod vodstvom Movsara Barajeva zatočilo je 850 taoca u moskovskom Kazališnom centru u Dubrovki, zahtijevavši povlačenje ruskih vojnih snaga iz Čečenije i završetak Drugog čečenskog rata. Talačka kriza trajala je dva i pol dana, nakon čega su ruske specijalne postrojbe Alfa, 26. listopada, ubacile nepoznato kemijsko sredstvo u ventilaciju zgrade i pretresle ju. Svih 40 napadača je ubijeno, a oko 130 taoca je umrlo trovanjem kemijskim sredstvom.


Rođen Ksaver Šandor Gjalski, hrvatski književnik

Ksaver Šandor Gjalski, rođen u Klanjcu 26. listopada 1854., bio je hrvatski književnik. Pisao je romane, pripovjetke, kronike, književne članke, filološke oglede te političke i povijesne rasprave. Jedan od najtipičnijih hrvatskih književnika druge polovice 19. i početka 20. stoljeća. U svojim pripovijetkama 'Pod starim krovovima', 'Za materinsku riječ' i 'Na rođenoj grudi', on je ne samo kroničar, već i osjetljivi lirik, te istančan i zreo umjetnik. Do izražaja dolazi njegov emocionalni odnos prema prirodi i zagorskom ladanju. Gjalski se okušao i u mnogim drugim temama i motivima, obuhvativši gotovo čitavu društvenu problematiku svojega doba. Ostaje zabilježen kao prvi kritičar i uopće prvi hrvatski pisac koji je pokušao dati sveobuhvatnu literarnu sintezu hrvatskoga društva u kojemu je živio.


Obračun kod O. K. Corrala

Obračun kod O. K. Corrala jedan je od najčuvenijih obračuna na Divljem zapadu. Odigrao se 26. listopada 1881. godine. U malenom gradiću Tombstoneu u Arizoni sukobili su se članovi dviju bandi. Na jednoj strani bili su predstavnici zakona, klan Earp, a na drugoj strani banda klana Clanton. U klanu Earp bili su braća Earp: Morgan, Wyatt i Virgil te doktor stomatolog Doc Holliday koji je bio Wyattov prijatelj. U klanu Clanton bili su mlađi brat Billy, Frank, braća McLaury, Ike Clanton kao vođa bande, Bily Claiborne te Pete Stevens. Povod borbi je bila prevlast u gradu te je u krvavom obračuno stradalo nekoliko članova obitelji Clanton, a od obitelji Earp samo su dvojica lakše ranjena. Na početku borbe Ike Clanton kukavički je pobjegao te ostavio ostale da se bore. Mlađi brat Ikea Clantona prvi je poginuo u borbi. Za osvetu, klan Clanton je poslije nekog vremena ubio Morgana Earpa u zasjedi pucavši mu u leđa. Poslije obračuna vođa bande Ike Clanton sasvim se je povukao iz borbe za prevlast te je ostatak života proveo na svome ranču u blizini Tombstonea.


Poplava u Zagrebu

Poplava u Zagrebu 1964. godine najveća je elementarna nepogoda koja je zadesila Hrvatsku u novijoj povijesti. 25. listopada 1964. Sava je nezadrživo rasla, a u noći s nedjelje na ponedjeljak (26. 10.) dostigla je vrhunac i u jutarnjim satima poharala više od šest tisuća hektara užega gradskog područja na kojem je stanovalo 183 tisuće Zagrepčana. 17 ljudi je smrtno stradalo, uništeno je 15 tisuća stambenih zgrada i još 35 tisuća je oštećeno.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Dubrovka 261014
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Moskva, Đalski, poplava u Zagrebu