NA DANAŠNJI DAN: Vritnjak za Khuena Héderváryja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:59
Velj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Vritnjak za Khuena Héderváryja

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
10.2016

NA DANAŠNJI DAN: Vritnjak za Khuena Héderváryja

5. listopada 1885. pravaš Josip Gržanić udario bana Khuena Héderváryja nogom u stražnjicu
NA DANAŠNJI DAN: Vritnjak za Khuena HéderváryjaKhuen hedervary-vritnjak
 

5. listopada 1885. na sjednici Hrvatskog sabora ban Khuen Héderváry naredio je da se važni hrvatski povijesni dokumenti prenesu u Budimpeštu. Takva odluka naljutila je pravaškog zastupnika Josipa Gržanića, koji je bana, kada je silazio s govornice, udario nogom u stražnjicu. Ovaj incident, koji je Khuenov režim isprva pokušao zataškati, obično se naziva "Khuenov vritnjak" ili "saborski vritnjak".

Prvi hit Beatlesa, Love Me Do, izašao u Velikoj Britaniji

Prvi hit Beatlesa, Love Me Do, izašao je u Velikoj Britaniji 5. listopada 1962. godine. Nastupni singl Love Me Do potpisali su John Lennon i Paul McCartney. Bio je to tipičan singl ranog britanskog popa sa zaraznom melodijom refrena, naglašenom izvedbom gitare, pozadinskim sviranjem ritam sekcije i svježim harmonijama. Prijje snimanja singla, umjesto Petea Besta na mjesto bubnjara dolazi Ringo Starr.

Miloševićev pad nakon demonstracija u Beogradu

5. listopada 2000. - Miloševićev pad nakon demonstracija u Beogradu.Miloševićev režim kolabira pod pritiskom masovnih demonstracija omladinskog pokreta Otpor te oporbe.

Umro Steve Jobs, suosnivač tvrtke Apple Computer

Steven Paul Jobs, suosnivač tvrtke Apple Computer i jedan od najutjecajnijih ljudi u svijetu računalne industrije, umro je 5. listopada 20111. u 56. godini od posljedica rijetke vrste tumora gušterače.
Zajedno sa Steveom Wozniakom, Jobs je napravio prvo kućno računalo Apple. Poslije nekoliko generacija računala Apple, napravio je računalo Lisa. Lisa je bilo prvo računalo koje je imalo ikonice na zaslonu, što su nekoliko godina kasnije kopirale mnoge softverske kompanije, uključujući i Microsoft sa svojim Microsoft Windows operacijskim sustavom. Sljedeća generacija računala iz njegove produkcije bio je Macintosh, što je naziv vrste jestivih jabuka u SAD-u.
Jobs je bio spiritus movens i predsjednik Applea. Od 1986. on je i suosnivač animacijskog studija Pixar (Pixar Animation Studios), poznatog po animiranim filmovima Priča o igračkama (Toy Story), Život buba (A Bug's Life) i U potrazi za Nemom (Finding Nemo).

Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
  • Zagreb Khuen hedervary-vritnjak

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Vritnjak za Khuena Héderváryja