NA DANAŠNJI DAN: Washington,

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:39
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Washington,

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
02.2017

NA DANAŠNJI DAN: Washington,

Prvi predsjednik SAD-a, "otac nacije", George Washington, rođen je 22. siječnja 1732. godine.
NA DANAŠNJI DAN: Washington,George washington
 

Za predsjednika je jednoglsano izabran 1789. godine i tu je dužnost obnašao 8 godina, do 1797. Washington je težio uklanjanju razlika između sjevernih i južnih država SAD-a, a u vanjskoj politici je zauzeo neutralan stav prema francuskim revolucionarnim ratovima, što je stvorilo veliku opoziciju prema njegovoj politici u SAD-u, a Washington se zbog toga odbio kandidirati po treći put za predsjednika SAD-a 1796. godine. Poslije svog predsjedničkog mandata 1797. godine povukao se iz političkog života. Umro je 14. prosinca 1799. Njegovim je imenom prozvana krajnja sjeverozapadna američka država, nekoliko manjih gradova, te novo administrativno središte i glavni grad - Washington.


Arthur Schopenhauer, njemački filozof

22. veljače 1788. u Gdanjsku je rođen Arthur Schopenhauer, njemački filozof, autor djela Svijet kao volja i predodžba, kojeg se smatra utemeljiteljem metafizičkog pesimizma. Prema Schopenhaueru volja je osnova svega, Kantova "stvar po sebi", suština svijeta koji je samo predodžba. Budući da je volja vječito nezadovoljena, život je beskrajna patnja, a ovaj svijet je najgori mogući svijet. Cilj svega je, stoga, Schopenhauer vidio u nirvani - blaženom stanju konačnog oslobođenja od zemaljskih strasti. Do većeg je utjecaja došao tek pred kraj života i poslije smrti, 1860. godine. Osim glavnog djela Svijet kao volja i predodžba, objavio je i O volji u prirodi, O slobodi ljudske volje, O temelju morala te Dva temeljna problema etike.


Frédéric Chopin, poljski skladatelj

Poljski skladatelj i pijanist Frédéric Chopin rođen je 22. veljače 1810. godine u mjestu nedaleko Varšave - Żelazowa Wola. Sve se češće kao datum glazbenikova rođenja navodi 1. ožujka, prema Chopinovom pismu iz 1833. ravnatelju poljskog književnog društva. Osim manjeg broja orkestralnih i komornih djela, te 17 poljskih pjesama za glas i klavir, Chopin je skladao isključivo djela za glasovir. Bio je jedinstven kao pijanist, izvođač vlastitih djela i sasvim poseban i usamljen kao autor. Bio je bez uzora u prijašnjim razdobljima klasične glazbe i gotovo bez nasljednika. Ostavio je opus od 74 tiskana djela koja po svojoj formalnoj strukturi i poetskim obilježjima nemaju premca u europskoj glazbi. Svojom je umjetnošću odlučno djelovao na klavirsku glazbu i interpretativni stil, pa njegov utjecaj dopire i u 20. stoljeće. Umro je od tuberkoloze pluća, 1849. godine u Parizu, gdje je živio od 1830.


Ranko Marinković, hrvatski književnik i dramski pisac

Hrvatski književnik i dramski pisac Ranko Marinković rodio se 22. veljače 1913. godine na Visu. Književni opus viškog Voltairea, kako ga se naziva, raznovrsan je i bogat te obuhvaća poeziju, književne i kazališne kritike, eseje, drame, pripovijetke i romane. Iako je već bio poznati prozni i dramski pisac uvršten u školsku lektiru, nakon što je Kiklop, njegovo najpoznatije djelo, prenesen na filmske i TV ekrane, Marinkovićeva djela postala su traženija i čitanija. Dobitnik je mnogih književnih nagrada, a njegova su djela prevedena na mnoge jezike. Umro je u Zagrebu, 28. siječnja 2001. godine.


Cvijeta Grospić, hrvatska književnica

Cvijeta Grospić hrvatska je književnica koja je pisala pod pseudonimom Flora Dosen. Rođena je 22. veljače 1922. godine u Gospiću, a u petoj godini života se preselila u Zagreb. Studirala je hrvatski, engleski, francuski, talijanski te književnosti na tim jezicima. Napisala je novele: "Maestro", "Misa u ponedjeljak", "Luda cijena", "Život kao život", "Ja svemir" i "Lirika". Sva ta djela, posebno "Ilirka", bili su bestseleri u Francuskoj. Sve je romane, osim "Maestra", napisala na francuskom jeziku.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Chopin
  • Zagreb George washington
  • Zagreb Schopenhauer
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Washington,