NA DANAŠNJI DAN: Babukić, Liga naroda, Edo Šen…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
08:23
Kol
2020
15

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Babukić, Liga naroda, Edo Šen…

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
06.2015

NA DANAŠNJI DAN: Babukić, Liga naroda, Edo Šen…

Vjekoslav Babukić, rođen u Požegi 16. lipnja 1812., bio je hrvatski jezikoslovac i preporoditelj
NA DANAŠNJI DAN: Babukić, Liga naroda, Edo Šen…Vjekoslav-bakupic
 

Babukić se u Zagrebu našao u krugu mladih hrvatskih intelektualaca koji početkom tridesetih godina imaju razrađen program za književno i jezično ujedinjenje hrvatskih krajeva, a potom i svih južnoslavenskih krajeva pod ilirskim imenom. 20. prosinca 1875. godine u Zagrebu je umro hrvatski jezikoslovac Vjekoslav Babukić. U narodnom preporodu Babukić je jedna od vodećih ličnosti, s jedne strane kao pokretač osnivanja niza kulturnih institucija i promicatelj hrvatske knjige, a s druge strane kao jedini rođeni štokavac među vodećim ilircima u oblikovanju književnojezičnog programa ujedinjenja Hrvata u jednome književnom jeziku i njegovom normiranju. S Ljudevitom Gajem smatra se tvorcem latiničnoga slovnog sustava kojim, uz neznatne promjene, Hrvati i Slovenci pišu i danas. Napisao je tri hrvatske gramatike, nekoliko rasprava o pravopisu, jednu prigodnu pjesmu, nekoliko predgovora u izdanjima starih hrvatskih pisaca, a s Antunom Mažuranićem dopunio je Ilirsko-nemačko-talianski mali rečnik Josipa Drobniča.


Prva sjednica Lige naroda

Liga naroda ili Društvo naroda bila je međunarodna organizacija država osnovana na prijedlog američkog predsjednika Wilsona nakon Prvog svjetskog rata, čiji je temeljni cilj bio mir u svijetu. Prva sjednica ove organizacije održala se 16. lipnja 1920. godine u Londonu, a prisustvovali su joj predstavnici 42 zemlje članice, potpisnice Ugovora koji je obvezivao na poštivanje nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti svake države te pokušaj mirnog rješavanja sporova. Liga naroda u početku je imala uspjeha u svojoj misiji, no vrlo brzo je postala političko sredstvo velikih država.


Edo Šen, hrvatski arhitekt

Hrvatski arhitekt židovskog podrijetla Edo Šen (Schön) umro je 16. lipnja 1949. godine u Zagrebu. Edo Šen bio je prvi profesor na arhitektonskom odjelu Visoke tehničke škole, odnosno današnjeg Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Jedna je od temeljnih osoba u stvaranju osnova moderne hrvatske arhitekture.


Prva žena poletjela u svemir

Valentina Tereškova ruska je astronautkinja, prva žena u svemiru i heroj Sovjetskog Saveza. S kozmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu 16. lipnja 1963. lansirana je u svemir brodom Vostok 6, čime je postala prva žena u svemiru (šesta među sovjetskim kozmonautima). Za vrijeme svoga leta, komunicirala je s Vostokom 5 koji se istovremeno nalazio u svemiru i kozmonautom Valerijem Bikovim. Nakon 3 dana i 48 kruženja oko Zemlje, Tereškova se izbacila iz broda i padobranom spustila na Zemlju. Njezin let se odvijao tjedan dana prije održavanja moskovske međunarodne konferencije žena na kojoj su joj svoje priznanje odali između ostalih i engleska kraljica Elizabeta II. i sovjetski premijer Nikita Hruščov. Proglašena je herojem Sovjetskog Saveza i nositeljica je najviših državnih počasti i nagrada.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Vjekoslav-bakupic
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Babukić, Liga naroda, Edo Šen…